Puintikausi venyi tavallista myöhemmäksi

0
Ilkka Mäkitalo arvioi ohran hehtaarisadon jäävän määrällisesti jonkin verran alle normaalin.

KOSKI. Koskelainen viljelijä Ilkka Mäkitalo luonnehtii loppusuoralle kääntynyttä kasvukautta erittäin vaihtelevaksi. Pelloilta on korjattu pääosin korkeintaan keskinkertaisia satoja. Puintikausi on venynyt tavanomaista myöhemmäksi, sillä viljojen jälkiversonta oli runsasta.

Mäkitalon sikatilan 190 hehtaarin peltoalasta oli tiistaihin mennessä puitu 115 hehtaaria. Jos sää on suotuisa, urakka on hoidettu ensi viikon loppuun mennessä.

Vuosi on ollut viljelijälle haastava jo vesisateisesta talvesta lähtien. Talven ylenpalttiset sateet turvottivat savimaat niin, ettei vesi kulkenut enää mihinkään.

–Pinta kuivui hyvin keväällä, mutta syvemmällä oli niin märkää, että lietevaunu meinasi mennä upoksiin, Mäkitalo kertoo.

Viljasato on hänen mukaansa silti parempi kuin pelättiin. Tilan kaura, herne ja syysvehnä on puitu. Ohraa ja vehnää oli vielä tiistaina odottamassa korjuuta.

–Meidän mailla viimeiset kylvöt ovat parhaimpia. Ensimmäiseksi kylvetyt ohrat ovat vielä puimatta, vaikka ne ovat kasvaneet jo 130–140 päivää. Vanha sanonta: päivä keväällä on viikko syksyllä, ei nyt pitänyt ollenkaan paikkaansa.

Kesä oli sikälikin erikoinen, että huonoilta näyttäneet kasvustot kääntyivät hyviksi ja hyvät huonoiksi. Näkymät vaihtuivat moneen otteeseen vaihtelevan kesän myötä.

–Kevätviljojen hehtaarisato lienee 500–1 000 kiloa alle tavanomaisen. Hernettä tuli vain kolmannes normaalista. Laadusta ei vielä osaa tarkkaan sanoa, mutta silmämääräisesti se on hyvää tavaraa.

Jälkiversonnan takia puimurit eivät ole päässeet nielemään kitaansa ihan valmista viljaa. Puintikosteus on liikkunut välillä 22–17. Se näkyy kuivurin polttoaineen kulutuksessa.

–Haketta on kulunut reilusti.

Mäkitalon peltojen tuottama sato päätyy tilan sikojen ravinnoksi. Laadukas rehu kasvattaa possuja parhaiten. Viljojen laatu on monen tekijän summa. Ruiskutustenkin pitää osua kohdalleen, jotta laatua heikentävät kasvitaudit pysyvät kurissa.

–Sikalaan tehdään parhaillaan laajennusta. Ohraa, hernettä ja vehnää joudutaan todennäköisesti myös ostamaan ulkopuolelta.

Tilan vanha isäntä Martti Mäkitalo sanoo, etteivät lokakuulle venyvät puinnit ole tavattomia. Sitä tapahtuu silloin tällöin. Viime päivät ovat olleet melko lämpimiä, mikä jouduttaa viljojen valmistumista.

Korkeintaan keskinkertaisen satokauden valopilkku on Koskellakin ollut syysvehnä, joka on tuottanut valtaosin hyviä satoja.

–Meillä oli syysvehnää kasvamassa 13 hehtaarin alalla. Nyt sitä saatiin kylvöön 19 hehtaaria.