Vanhemmat huolissaan opettajien jaksamisesta Pöytyällä

0
Anu Holla, Miia Lehtonen ja Kirsi Nieminen ovat huolissaan opettajien jaksamisesta. He pelkäävät opetuksen tason kärsivän Pöytyällä, jos monissa myllerryksissä venymään joutuneet opettajat alkavat lomautusten myötä hakeutua muualle töihin. Kuva: Sari Holappa

PÖYTYÄ. Lokakuun aikana Pöytyällä käynnistyvät opettajien lomautukset herättävät Riihikosken ja Elisenvaaran yhtenäiskoulujen vanhempainyhdistyksissä monenlaisia huolia ja kysymyksiä.

–Tuntuu, että koulumme oppilailla ja henkilökunnalla olisi ollut ihan tarpeeksi muutoksia ja isoja haasteita ilman opettajien lomautuksiakin, Riihikosken vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Anu Holla sanoo ja murehtii, miten tämä kaikki yhdessä tulee vaikuttamaan lapsiin.

Riihikoskella on eletty poikkeustilassa oikeastaan viime lukuvuoden alusta asti, jolloin yhtenäiskoulu pääsi aloittamaan uusissa tiloissa. Koko viime lukuvuosi meni kuitenkin osaa koulua remontoitaessa ja sen lisäksi tuli vielä koronavirus ja etäkoulu.

–Kulunut vuosi oli jo todella rankka ja hirvittää, miten henkilökunta on joutunut sopeutumaan aivan liian pitkään jatkuneisiin poikkeusoloihin, Holla sanoo ja tuskailee poikkeustilan vain jatkuvan lomautusten myötä.

Elisenvaaran yhtenäiskoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Nieminen ja Pöytyän lapsi- ja perheneuvoston puheenjohtaja Miia Lehtonen jakavat Hollan huolen. He haluavat herätellä paitsi kunnan päättäjiä pohtimaan opettajien lomautuksia uudelleen myös vanhempia.

–Koteihin on nyt jo tullut viestiä useammalta taholta siitä, miten koulujen alku oli erittäin haastavaa ja hidasta suunnittelupäivien puuttuessa, Riihikosken ja Elisenvaaran vanhempainyhdistysten laatimassa kannanotossa todetaan.

Kannanotto on ollut esillä lapsi- ja perheneuvostossa, joka välitti sen eteenpäin kunnanhallitukselle. Viime viikon kokouksessaan kunnanhallitus merkitsi kannanoton tiedokseen.

Kadotetaanko opettajia?

Vanhempainyhdistyksissä pelätään lomautusten vaikuttavan paitsi opetuksen järjestämiseen ja oppimiseen myös opettajien työmotivaatioon ja haluun hakeutua muualle töihin. Kyrön koulusta on syksyn aikana vaihtunut kummankin ekaluokan opettaja ja Niemisen saamien tietojen mukaan kolmannen luokan opettaja on nyt siirtymässä toisen ekaluokan opettajaksi. Myös koulun vararehtori on virkavapaalla. Tämän lisäksi kuraattori on lähtenyt ja molemmat koulupsykologit vaihtuneet.

–Kadotammeko opettajia? Miten se heijastuu lasten mahdollisuuksiin saada laadukasta opetusta, Nieminen kysyy ja huomauttaa jatkuvaan venymiseen pakottamisen heikentävän Pöytyän mainetta työnantajana.

Vanhempainyhdistysten kannanotossa pöytyäläislasten pelätään joutuvan eriarvoiseen asemaan verrattuna muiden kuntien ja kaupunkien lapsiin.

Vanhempainyhdistyksissä ihmetellään myös sitä, miten keväälle suunniteltu lauantaikoulupäivä sekä yläkoululaisten TET-jaksot ollaan toteuttamassa. Yhdistyksiä on pyydetty avuksi lauantaikoulupäivän järjestämiseen, koska valtaosa opettajista on silloin lomautettuna.

–Kaikki yläkoululaiset lähtevät TET-jaksolle yhtä aikaa, jolloin yläkoulujen opettajat menevät alakouluille opettamaan ja alakoulujen opettajat lomautetaan, Lehtonen kertoo ja näkee suunnitelman heikkoutena sen, ettei kaikille välttämättä tule TET-paikkaa järjestymään.

Vaihtoehdoksi oppilaille tarjottua mahdollisuutta mennä mukaan vanhempien töihin hän ei pidä jakson tavoitteiden mukaisena.

Yläneen yhtenäiskoulussa ei ole jouduttu elämään yhtä suurten mullistusten keskellä kuin Riihikoskella ja väistötiloissa toimivassa Elisenvaarassa. Vanhempainyhdistyksen suhtautuminen lomautuksiin on rauhallisempi.

–Ikävä asia lomautukset tietenkin on, mutta jos kunta lomauttaa, niin kai se sitten opettajiakin koskee, Yläneen yhtenäiskoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Seija Toivonen sanoo.

Hänen korviinsa ei ole kantautunut, että koululla olisi tarvetta vanhempainyhdistyksen avulle lauantaikoulupäivänä. Toivonen uskoo avun tarvittaessa järjestyvän.