Aura laatii kouluverkkoselvitystä – Kirkonkulman koulu on liipasimella

0
Kirkonkulman koulua luonnehditaan Auran kunnan verkkosivuilla idylliseksi maalaiskouluksi. Koulussa annetaan opetusta 1.–6-luokkailaisille. Tämän syksyn oppilasmäärä on 47.

AURA. Aurassa tekeillä oleva kouluverkkoselvitys ei välttämättä tarkoita sitä, että Kirkonkulman koululle sanottaisiin hyvästit. Se on mahdollista, mutta muitakin on vaihtoehtoja on harkinnassa.

Selvityksen taustalla on väestöennuste, jonka mukaan lasten määrä laskee tuntuvasti seuraavan kymmenen vuoden aikana. Samaan aikaan kasvaa yli 75-vuotiaiden väestöosuus. Opetettavia on vähemmän ja hoidettavia enemmän – jos ennuste käyt toteen. Sama pätee koko maahan.

Kouluverkkoselvityksen toisena taustatekijänä on Auran kunnan tiukentunut taloustilanne. Menot kipuavat ylöspäin tuloja nopeammin.

Auran yhtenäiskoulussa on tänä syksynä 437 ja Kirkonkulman koululla 47 oppilasta. Oppilaskohtaiset kustannukset ovat yhtenäiskoululla 8 371 euroa ja Kirkonkulman koululla 9 823 euroa. Koulujen henkilöstömäärä on yhteensä 56,6.

–Tavoitteena on turvata kaikille auralaisille lapsille turvallinen ja laadukas oppimisympäristö jatkossakin, tehtävänannossa linjataan.

Perlaconin tuottaman väestöennusteen mukaan Aurassa on kymmenen vuoden päästä 238 1-6-vuotiasta lasta, kun heitä oli kaksi vuotta sitten 300. Prosentuaalinen muutos on 20.

Sivistyslautakunnan käsittelemässä kouluverkkoselvityksen luonnoksessa todetaan, että Kirkonkulman koulun koko tuo toimintaan tehottomuutta. Yksi käsiteltävä vaihtoehto on koulun lakkauttaminen ja oppilaiden siirtäminen yhtenäiskouluun.

Lautakunta päätti kuuluttaa kouluverkkoselvityksen vireilläolosta ja tiedottaa Kirkonkulman lasten huoltajia.
Lisäksi lautakunta edellyttää, että yhtenäiskoulun yhteydessä oleva 1950-luvulla rakennettu Kivikoulu tutkitaan ulkopuolisen konsultin toimesta mahdollisten sisäilmaongelmien vuoksi sekä talotekniikan osalta ennen kuin kouluverkkoselvitys etenee päätöksentekoon.

Säästöjä ja remonttia

Kirkonkulman koulun sulkemisesta ja siirtämisestä osaksi yhtenäiskoulua arvioidaan koituvan 130 000 euron säästöt. Kuljetuskustannukset nousisivat. Koulun erilaiset vajaatoimintavaihtoehdot tuovat säästöjä 15 000-84 000 euroa.

Kasvavan oppilasmäärän myötä yhtenäiskoulun kuvataideluokasta pitäisi tehdä normaali opetustila, taidegalleria otettaisiin luokkatilaksi ja kielten opetus siirrettäisiin auditorioon. Ruokailu olisi mahdollista järjestää kolmessa vuorossa.

Sivistyslautakunta on saanut tehtäväkseen laatia kouluverkkoselvitys ensi vuoden alkuun mennessä. Työtä tehdään viranhaltijoiden voimin. Kouluverkkomuutoksista päättää viime kädessä kunnanvaltuusto, jolle kunnanhallitus tekee päätösehdotuksen.

 

Adressi Kirkonkulman puolesta

Kirkonkulman koulun vanhempainkerho on toimittanut sivistyslautakunnalle vetoomuksen/yhteistyöehdotuksen koulun säilyttämiseksi ja Kirkonkylän elinvoimaisuuden lisäämiseksi.

Adressit.com -verkkosivustolla on allekirjoitettavissa adressi, joka tukee vanhempien vetoomusta.

–Me allekirjoittaneet vetoamme Auran kunnan päättäjiin, jotta he näkisivät pienemmän koulun säästökohteen sijasta mahdollisuutena. Vetoamme päättäjiin, jotta heillä olisi rohkeutta uida vastavirtaan ja leikkaamisen sijaan panostaa Kirkonkulman kouluyksikköön ja käyttää sitä mahdollisuutena erottua muista kunnista lapsiin ja koulutukseen panostavana kuntana, adressin saatesanoissa kirjoitetaan.

Adressin laatijat uskovat, ”että sijoittaminen Kirkonkulman kouluun tässä vaiheessa tuo lakkauttamista suuremmat säästöt tulevaisuudessa”.

 

Kirkonkulman koululla pidetään avoin yleisötilaisuus keskiviikkona 21.10. kello 18. Tilaisuudessa käydään selvitystä läpi. Lisäksi kunta ottaa vastaan selvitystä koskevia mielipiteitä marraskuun puoliväliin asti.