Marttila korjaa vesijohtoverkostoaan

0
Marttilassa on tällä viikolla ryhdytty vesijohtoverkoston järjestelmälliseen korjaustyöhön. Petteri Hakala, Jarkko Vihtonen, Petteri Lehtovaara, Pasi Kullanmäki, Erkki Kullanmäki ja Jarmo Kujanpää kokoontuivat ensimmäiselle korjattavalle sululle kertomaan korjaustöistä, joita tehdään yhteistyössä kunnan ja paikallisten yrittäjien kesken.

MARTTILA. Marttilan vesihuoltomurheille pyritään syksyn ja ensi vuoden aikana saamaan loppu kunnan ja paikallisten yrittäjien yhteistyöllä. Vesijohtoverkoston korjaustyöt aloitettiin tiistaina Salen läheisyydessä olevalla runkosululla. Syksyn mittaan töitä jatketaan pääosin Marttilan keskustan alueella, mutta rakennustarkastaja Jarkko Vihtosen mukaan yksittäisiä korjattavia kohtia löytyy ympäri kuntaa.

–Viallisista suluista aloitetaan, ne ovat kiireisimmät, Vihtonen sanoo ja kunnan kiinteistönhoitaja Petteri Hakala kertoo, että korjattavia sulkuja on useita.

–Samalla tehdään mittarikaivoja isojen johtojen risteyskohtiin, Hakala jatkaa.

Marttilaa on pitkään vaivannut toistuvat vesivuodot ja -katkot. Toisinaan vuotokohtia on jouduttu etsimään pitkään.

–Putkissa ei ole vikaa, vaan oheislaitteissa, Marttilan Kaivuu ja Kuljetus Oy:n Erkki Kullanmäki tietää.

Korjaustöihin osallistuva Kullanmäki on aikanaan ollut rakentamassa vesijohtoverkostoa Marttilaan ja hän muistuttaa, että verkosto on jo paikoin 51 vuotta vanha.

–Verkosto on sen verran vanha, että liittimet ja muut osat ovat käyttöikänsä päässä. Putki sinänsä kestää, korjaustöihin niin ikään osallistuvan Marttilan Maanrakennus Oy:n Petteri Lehtovaara komppaa kollegaa.

Runkosulkujen korjaamisen myötä vesikatkot saadaan Marttilan Kiinteistöhuolto Ky:n Jarmo Kujanpään mukaan rajattua nykyistä pienemmille alueille.

–Mahdolliset vesivuodot saadaan hallintaan, kun verkosto korjataan järjestelmällisesti, miehet lupaavat.

Omatkin sulut hyvä tarkistaa

Vesijohtoverkoston korjaustöiden edistyminen riippuu syksyn keleistä ja myös sadonkorjuun etenemisestä, sillä osa suluista sijaitsee pelloilla. Tavoitteena on mahdollisimman monta sulkua jo tänä syksynä ja jatkaa työtä ensi vuoden puolella.

Huoltotöistä johtuvista vesikatkoista kunta ilmoittaa nettisivuillaan, sosiaalisessa mediassa ja vesilaitoksen tekstiviestipalvelulla. Vihtosen mukaan katkot pyritään pitämään pienillä alueilla kerrallaan ja maksimissaan keskimäärin neljän tunnin mittaisina. Pasi Kullanmäki kuitenkin muistuttaa, että kaivamaan ryhtyessä ei aina tiedä, mitä maan alta löytyy.

–Puhelin-, netti- ja sähkökaapelit hidastavat työntekoa, hän toteaa.

Kaapeleiden paikannuksessa urakoitsijat käyttävät apuna paikallista puhelinyhtiötä ja sähköyhtiötä.

Vihtonen pyytää myös kiinteistönomistajia tarkistamaan kiinteistökohtaisten sulkujen sijainnin ja kunnon. Pasi Kullanmäki toteaa, että moni kiinteistönomistaja ei tiedä sulun sijaintia. Hän huomauttaa, että sulkujen kunto olisi muutoinkin hyvä ajoittain tarkistaa, sillä ne saattavat kerätä sakkaa ja tukkeutua.

Marttilan Kaivuu ja Kuljetus Oy:n ja Marttilan Maanrakennus Oy:n lisäksi vesijohtoverkoston korjauksen kaivutöistä huolehtii Matti Kantola.