Marttilalainen KiviGrafia haluaa lisätä suomalaisen kiven arvostusta ja monikäyttöisyyttä

0
Hautakivet tulevat pääosin valmiina KiviGrafialle ja niiden etupinta on hiottu kiiltäväksi. Siihen Jussi Kormano tekee sapluunan ja hiekkapuhalluskoneen avulla kaiverruksia. Kuva: Tuomas Honkasalo

MARTTILA. Marttilalaisessa piharakennuksessa on sisällä iso nosturi ja parit nokkakärryt. Ilman niitä ei Jussi Kormano pärjäisi työssään. Käsiteltävät kivet ovat todella painavia. Koneita löytyy monenlaisia, mutta myös perinteiset kivitaltat löytyvät repertuaarista.

Monta vuotta kaiverruksia, kultauksia ja kunnostuksia sekä omaa suunnittelua tehnyt Kormano päätti viime keväänä lopettaa pienimuotoisemman oman yritystoiminnan ja tehdä yrittäjyydestä päätyön.

–Tämä on pieni ala ja olen tehnyt monen toimijan kanssa yhteistyötä jo pitkään, joten hyppy yrittäjyyteen ei ollut valtavan iso. Tosin nyt haluaisin lisätä yksityisasiakkaiden määrää, sillä tällä hetkellä minulla on pääasiassa yritysasiakkaita. Teen edelleen toimeksiannosta töitä esimerkiksi paikan päällä hautausmailla, Kormano kertoo.

Kormano on luova kivityömies. Monen vuoden kivityön tekemisen rutiinilla häneltä sujuu melkein mikä vaan kivityön viimeistelyvaihe. Pieneksi piikiksi muuten ruusuisessa kivityön arjessa Kormano mainitsee kuitenkin tietyn täydellisyyden tavoittelun.

–Minulla on aika kova motivaatio tämän työn tekemiseen ja asetan rimaa aina vähän korkeammalle ja korkeammalle, myös luovuuden suhteen. Kunnianhimo taidokkaaseen työn jälkeen saattaa viedä vähän enemmän aikaa itseltä, vaikka asiakkaalle työt kyllä palautuvat aina ajoissa, Kormano naurahtaa.

KiviGrafialta saa tilattua myös kivikasvot. Jussi Kormano testaili tekniikkaa omalla kuvallaan. –Näitä saa myös väritettyä. Tämä versio on tehty nyt vain valkoisella värillä.

Kivikasvoja

Naapuri on tuonut Kormanolle hienon kiven pihaltaan. Kormano näki kivessä ensi pöllön muotoja ja alkoi kevyesti vahvistaa niitä. Suomalainen kivi on hänelle tärkeä asia.

–Suomessa riittää kiveä ja ne ovat kauniita. Täällä Marttilassakin kiveä riittää ja monilla on niitä kotipihoissaankin koristeena. Olen puhunut paljon sen puolesta, että niihin kotikiviinkin voisi teettää kaiverruksia, Kormano ehdottaa.

Muistolause, rakkausruno tai vaikkapa hääpäivä voisi olla ikuistettuna kiveen. Kormano ei oikeastaan tiedä, mihin kiven käytön rajan voisi laittaa, sillä mielikuvitusta käyttäen kivestä on todella moneen käyttöön ja vaikkapa muoviin verrattuna materiaali on ikuinen. Osoitelaatat ja kasvikyltitkin voisivat olla kivestä tehty ja samalla toisivat lisää arvokasta tyyliä kotipihoille.

KiviGrafia tarjoaa myös hyvin moderneja tapoja käyttää kiveä. Kormano tekee tällä hetkellä ainoana Suomessa kuvaprinttejä kiveen asiakkaan kuvasta.

–Tämä on monivaiheinen prosessi, mutta käytännössä tässä kehitetään ensin sellainen ohut kuvakalvo, josta eri vaiheiden kautta kuva siirtyy kiven pintaan. Kuva on todella kestävä. Suomeen tämä on rantautunut Amerikasta, mutta esimerkiksi ortodoksisissa maissa kuvan käyttö hautausmailla on yleistä, Kormano selventää.

Kuvan ja kaiverrusten käyttöä ei tulisi hänen mielestään rajoittaa vain hautausmaille, vaikkakin se on tällä hetkellä häntä eniten työllistävä osa-alue.

Hautakivissä ihmiset valitsevat Kormanon mukaan usein aika perinteisiä kiviä.

–Ja halpoja. Sitä hintaa kysytään aina ensimmäisenä, Kormano naurahtaa.

–On hieman harmillista, että hautakivistä ei puhuta välttämättä riittävästi etukäteen. Ihmiset voisivat ihan rohkeasti esittää halunsa omasta kivestä. Silloin se kivi kunnioittaisi vainajan muistoa paremmin.

Suomalaista lehtikultaa

KiviGrafialta saa perustyylit kiviin, mutta myös korkean laadun tuotteita.

–Sain käsiini Lapista suomalaista lehtikultaa. Perustöissä käytän saksalaista, mutta tarjoan myös tätä suomalaista vaihtoehtoa, kun todella panostetaan työhön. Olen aloittanut myös lehtiplatinan käyttämisen ja se vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta kultaukselle.

Kotinsa pihapiirissä töitä tekevä Kormano saattaa löytyä myös hautausmailta tai kotipihoista, enimmäkseen Etelä-Suomen alueella kuitenkin. Joskus myös Lapista asti tulee asiakkaita.

–Olen nuoresta asti keräillyt kiviä. Niitä on nyt jo ympäri maailmaa. Kivet ovat vaan todella kiinnostavia.
Tuomas Honkasalo