Auranmaan Teräspaaluttajat paaluttavat ympäri maata

0
Toni Sillanpäälle joystick ei ole peliväline vaan työkalu, sillä pienemmät paalutuskoneet ovat kauko-ohjattavia.

MARTTILA. Auranmaan Teräspaaluttajille kulunut vuosi on ollut monellakin tapaa merkityksellinen. Tasan kymmenen vuotta sitten yhtiössä palkkatöissä olleet Jani Prusila ja Toni Sillanpää päättivät ostaa yhtiön, kun edellinen yrittäjä oli eläköitymässä ja myymässä 1980–luvun puolivälissä perustettua firmaa.

–Töitä oli paljon ja näimme yrityksessä mahdollisuuksia, Toni Sillanpää kertoo.

Aluksi yrittäjien itsensä lisäksi töitä teki kaksi palkattua työntekijää. Nyt työntekijöitä on neljätoista. Yksi hoitaa toimistohommia ja yksi on töissä kesällä Kymppitien varteen valmistuneella hallilla. Loput ovat työmailla ympäri eteläistä Suomea.

Marttilalaisten miehittämä

Yritys on merkittävä marttilalaisten työllistäjä, sillä neljästätoista työntekijästä yksitoista on marttilalaisia.

–Kasassa on hyvä porukka, mikä on todella tärkeää. Tämä ei ole yhdeksästä neljään hommaa ja vaatii joustavuutta niin työntekijöiltä kuin perheiltäkin. Silloin kun töitä on enemmän, tehdään pitempää päivää, välillä sitten huilataan, Sillanpää kertoo.

Töiden jakaantuminen tekee alasta haastavan, sillä yhdellä työmaalla ollaan yleensä vain päivän tai kaksi. Jos työmaa venyy suunniteltua pidemmäksi, tulee helposti ongelmia, kun pitäisi olla jo matkalla seuraavaan paikkaan.

Hienohelmojen hommaa ei paaluttaminen ole.

–Pitää olla hyvä fyysinen kunto, huonojakin kelejä pitää sietää ja sitä että rapa lentää. Tärkeää on myös, että motivaatio on kohdallaan ja tulee hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa, koska työmaat vaihtuvat tiheään, Prusila ja Sillanpää kertovat.

Kotiseutu on miesten puheissa arvossaan.

–Halusimme rakentaa uuden hallin nimenomaan Marttilaan ja pysyä marttilalaisina. Tontit ovat täällä halpoja ja sijainti hyvä. Sitä paitsi työmatka on lyhyt ja yhteydet Turkuun, Helsinkiin ja Tampereelle hyvät, Prusila ja Sillanpää toteavat.

Mutkatonta meininkiä

Kunnan toiminta saa yrittäjiltä kiitosta.

–Niin rakennustarkastaja kuin kunnanjohtajakin ovat hyvin yrittäjämyönteisiä. Asioiden hoito on mutkatonta. Arvostan sitä, että jos soitan kunnanjohtajalle, voin olla jo vartin päässä saman pöydän ääressä palaverissa, Toni Sillanpää kiittelee.

Kymmenen vuotta on mennyt vilkkaasti. Enimmäkseen kasvun merkeissä, vaikka hiljaisempiakin kausia mahtuu mukaan.

–Rakennusala on ollut viimeiset viisi vuotta nousussa, mutta töiden rakenne on muuttunut. Nykyisin tehdään paljon enemmän julkisia hankkeita. Omakotitalojen osuus töistä on vähentynyt, miehet kertovat.

Tulevaisuuden ennustaminen on miesten mukaan alalla mahdotonta. Tilauskanta ylettyy yleensä vain parin viikon päähän. Usein asiakas kysyy paaluttajaa jo seuraavalle viikolle ja aikataulujen pitävyys on alalla tärkeää.

Yrityksellä on kolme teräspaalutuskonetta ja neljä betonipaalutuskonetta. Suurin osa liikevaihdosta kertyy teräspaalutuksesta, mutta toiminnan laajentaminen betonipaalutukseen toi vähän lisää pitkäjänteisyyttä arkeen, sillä betonipaalutuksessa työmailla ollaan vähän pidempään.

Molempien yrittäjien arki kuluu edelleen suurimmaksi osaksi paalutustöissä, välillä jompi kumpi pitää toimistopäiviä.

–Tavoitteena tietysti on, että reissaamista pääsisi pikku hiljaa vähentämään, Toni Sillanpää kertoo. Vielä ei sen aika kuitenkaan ole. Viime kesäkin oli sen verran kiireinen, että edes venettä ehditty laittaa vesille.