Aurajoen Matkailutien perustamissopimus allekirjoitettiin

0
Oripään kunnanjohtaja Timo Tolppanen ja Auran kunnanjohtaja Mika Joki allekirjoittamassa Aurajoen Matkailutien perustamissopimusta. Hankkeessa mukana ovat myös Pöytyän ja Liedon kunnat. Matkailutieltä puuttuu enää Väyläviraston siunaus.

AURA. Auran Koskipirtissä tehtiin tiistaina historiaa, kun Aurajoen Matkailutien perustamissopimus allekirjoitettiin. Yli kymmeneen vuoteen Suomessa ei ole matkailuteitä perustettu, mutta nyt sellaista puuhataan Auranmaalle ylikunnallisena yhteistyönä. Mikäli Väylävirasto matkailutiestatuksen myöntää, Aurajoen Matkailutiellä uskotaan olevan edellytykset Saariston rengastien kaltaiseksi kansalliseksi vetonaulaksi.

–Aurajoentiellä on kaikki samat elementit kuin Saariston Rengastiellä: kansallinen tunnettuus, sopiva mitta ja yhtenäinen reitti sekä selkeä vetovastuu tiestä, hankkeen puuhanainen, Auranmaa-säätiön puheenjohtaja Anna Rauhansuu toteaa.

Aurajoen vartta Turusta Oripäähän kulkevan historiallisen Varkaantien, nykyisen Vanhan Tampereen- ja Turuntien arvo ymmärrettiin jo kymmenen vuotta sitten. Tuolloin Aurajokisäätiö julkaisi Tien lumo -nimisen kirjasen, jossa arkkitehti Viri Teppo-Pärnä esitteli Aurajoen maisematietä.

–Tämä on ainoa tie, jota pystyy kulkemaan koko matkan maatalousmaisemassa ilman, että maiseman rikkoisi teollisuushallit tai tiiviit omakotialueet. Reitti on juhlaa silmälle, perustamissopimuksen allekirjoitustilaisuuteen osallistunut Teppo-Pärnä hehkuttaa ja nimeää tien edelleen lempitiekseen.

70 kilometriä kansallismaisemaa

Yksikään Aurajokilaakson kunnista ei ole suuri matkailukunta. Rauhansuu kuitenkin toteaa, että yhdessä kunnilla on 70 kilometriä kansallismaisemaa ja valtakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä kymmenine kiinnostavine maisema- ja kulttuurikohteineen sekä palveluyrityksineen.

–Emme ole perustaneet reittiä, vaan nostaneet esiin sijaintimme kansallismaisemassa ja kertomassa siitä muille. Matkailutie on omiaan nostamaan seutukunnan tunnettuutta, kiteyttämään sen vetovoiman ja luomaan kansallisesti tunnetun brändin sekä matkailijoille että asukkaille ja yrittäjille.

Auran kehittämisjohtaja Anna-Mari Alkio kertoo matkailutien herättäneen kiinnostusta jo nyt laajalti. Myös alueen yrittäjille tarjottuun tuotekehityksen erikoisammattitutkintoon ilmoittautui Alkion mukaan ennätysmäärä yrittäjiä, joista osa on mukana nimenomaan kehittämässä uusia palveluja matkailutietä varten.

–Erityisen ilahduttavaa on ollut erinäiset yhteydenotot koskien uusien palvelujen syntymistä. Jo nyt on nähtävissä, että tie tulee poikimaan paljon uutta liiketoimintaa, suunnitelmissa on esimerkiksi kotieläinpiha ja yllätyksellisen sisällön matkoja, Alkio sanoo ja toteaa, että erilaisille elämyskohteille löytyisi kysyntää majoituksen saralla.

FAKTA

Aurajoen Matkailutie -hanke
* Aurajoen matkailutiehankkeessa ovat mukana Oripään, Pöytyän, Auran ja Liedon kunnat.
* Väylävirastolta päätöstä matkailutie-statuksen myöntämisestä odotetaan tämän vuoden puolella.
* Hanketta hallinnoivan Auran kunnanhallitus on jo päättänyt hakea Leader-rahoitusta Aurajoentie herää eloon -nimiselle hankkeelle muun muassa opastussuunnitelman, kylttien ja tapahtumakonseptien suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi.
* Tien vuotuisella kuntarahoituksesta koostuvalla 20 000 euron budjetilla on tarkoitus luoda tielle esimerkiksi uimapaikkoja, tapahtumia ja tunnettuutta.
* Vetovoimaa tielle pyritään luomaan teemaviikonlopuilla ja tapahtumilla, joita pyöritetään yritysten, yhdistysten ja kuntien yhteistyöllä.
* Tien tunnus valittiin suunnittelukilpailulla, jonka voitti pöytyäläissyntyinen kuvataiteilija Marjaana Nukarinen.