Koskella Auranmaan isoimmat yritykset, JPV-Engineering teki kasvuloikan – Katso alueen veronmaksajien kärki

1
Auralainen JPV-Engineering on ollut tekemässä Turkuun Logomon kävelysiltaa. Kuvassa toimitusjohtaja Petri Väisänen. Arkistokuva. Jari Laurikko.

Koskelaisyritykset Kosken Osuuspankki ja Kosken Autokeskus ovat Auranmaan yritysten kärjessä, kun listataan eniten yhteisöveroa maksaneet alueen yritykset.

Osuuspankin verotettava tulo vuonna 2019 oli 1,8 miljoonaa euroa, josta se maksoi 367 000 euroa veroa. Autokeskuksen tulos oli 1,4 miljoonaa euroa ja verot 277 000 euroa.

Yli miljoonan tulokseen ylsi myös auralainen JPV-Engineering. Yritys maksoi 1,1, miljoonan euron tuloksesta 216 000 euroa veroa.

JPV-Engineering on verolistan kasvaja. Kasvun taustalla ovat pääkaupunkiseudulle tehdyt isot työt. Yritys on tehnyt muun muassa kauppakeskus Triplaan teräsrakenteiden runkoasentamisen, Euroopan kemikaalivirastonrunkorakenteita ja uudistetun Olympiastadionin katsomon kattorakenteet.

Kosken Osuuspankki on onnistunut aavistuksen nostamaan tulostaan ja maksamaansa veropottia vuodesta 2018.

Kosken Autokeskus on yksi Suomen suurimmista kone- ja erikoiskuljetusliikkeistä.

Auranmaan yritysten verolistan kärki on hyvin erilainen kuin vuosi sitten. Silloin alueen suurimpana veronmaksajana toimi Westas Group lähes 6 miljoonan euron tuloksella. Nyt Westas Group jää kauas kärjestä 27 000 euron tuloksella.

POLTTOAINEYHTIÖ Neste nousi ylivoimaisesti suurimmaksi yhteisöverojen maksajaksi Suomessa vuonna 2019, kertovat verottajan tiistaina julkistamat tilastot.

Neste maksoi yhteisöveroja noin 228 miljoonaa euroa. Yli puolet verosta maksoi Neste Renewable Fuels eli Nesteen uusiutuvien polttoaineiden yhtiö, jonka yhteisövero kohosi 118 miljoonaan euroon. Neste Oyj maksoi 108 miljoonaan.

Seuraavaksi suurimpia yhteisöveron maksajia olivat lääkeyhtiö Bayer 141 miljoonaa, OP-ryhmä 140 miljoonaa ja metsäyhtiö UPM yli 130 miljoonaa.

Yhteisöveron verokertymä oli vuonna 2019 Suomessa 5,8 miljardia euroa. Siinä oli laskua edellisvuodesta 1,5 prosenttia.

Fakta


Yhteisövero


Yhteisövero peritään yrityksen tuloksesta.

Yhteisöveroa maksavia yhteisöjä ovat osakeyhtiöt, osuuskunnat sekä tietyin edellytyksin liikelaitokset, julkisyhteisöt, yhdistykset, laitokset, säätiöt ja asunto-osakeyhtiöt.

Yhteisövero on Suomessa 20 prosenttia.

Suurin osa veroista menee valtiolle, lähes 70 prosenttia. Loppupotista kunnille kertyy veroja sen mukaan, kuinka paljon kunnan alueella on työpaikkoja.

Yritysten maksamat verot valtiolle ja kunnille olivat vuonna 2018 5,9 miljardia euroa, jossa on lisäystä 255 miljoonaa vuodesta 2017.

1 KOMMENTTI

Kommenttien lisääminen on estetty.