Lempi Elo tuo Observatorion Tarvasjoen kirkkoon

0
Lempi Elo nimellä esiintyvä tarvasjokelaissyntyinen Lempi Saurén pitää levynjulkaisukonsertin Tarvasjoen kirkossa. Levy on äänitetty Metsähovin radiotutkimusaseman vanhassa observatoriossa. 

LIETO/Tarvasjoki. Lempi Elo nimellä esiintyvä tarvasjokelaissyntyinen Lempi Saurén pitää Tarvasjoen kirkossa debyyttialbuminsa levynjulkaisukonsertin ensi lauantaina.

Elo muutti Tarvasjoelta peruskoulun jälkeen vuonna 2015 ja asuu nykyisin Helsingissä. Vuonna 1999 syntyneen Elon musiikkiuran juuret ovat kuitenkin tiiviisti Tarvasjoella.

– Kävin pitkään Satu Luukkosen piano-opetuksessa Tarvasjoella ja hän kannusti minua tekemään myös omia biisejä, Elo kertoo.

Elon instrumentiksi valikoitui parisen vuotta sitten matkaharmoni.

–Harrastin kansantanssia Tarvasjoella ja Koskella ja matkaharmoni tuli sitä kautta tutuksi. Harmonia pitää koko ajan polkea, mikä tuo soittamiseen fyysisyyttä. Sen ääni taas on hienon huojuva ja laulumainen, Elo kertoo.

Tila synnytti levyn

Debyyttialbumi ”Observatorio” on nimensä mukaisesti äänitetty observatoriossa, millä on voimakas vaikutus levyn saundiin.

–Olin vuosi sitten elokuussa järjestämässä metsäfestivaalia Metsähovin observatoriolla Kirkkonummella. Tila tuntui omalta ja syntyi idea äänittää siellä albumi. Kupolin vuoksi paikassa on mielenkiintoinen akustiikka. Välillä pidimme kupolia auki, minkä vuoksi levylle tallentui myös luonnon ääniä. Paikka sijaitsee metsän läheisyydessä. Siellä on helppo tuntea sisäistä rauhaa, Elo kertoo.

Myös koronalla oli oma vaikutuksensa levyn syntyyn.

–Osa levystä äänitettiin syksyllä, loput keväällä huhtikuussa, kun Uusimaa oli koronan vuoksi suljettu. Lukkiuduimme viikoksi maailman ulottumattomiin, sillä paikassa ei saa siellä tehtävän tutkimuksen vuoksi käyttää edes kännykkää, Elo kertoo.

Havaintoja maailmasta

Elo kuvailee ”Observatorio”-levyä folklevyksi, missä on havaintoja maailmasta. Levyn musiikki on tummanpuhuvaa, herkkää ja maanläheistä.

–”Observatorio” maistuu maalta ja vie soljuen maailmaan, jossa tummanpuhuvat ja koskettavat tekstit kohtaavat matkaharmonin huminan. Aamukahveista sateen huuhtomiin havumetsämaisemiin, päivännoususta illankajoon, Elo kuvailee.

Elon vuosi on ollut kiireinen, sillä oman sooloprojektin lisäksi hän soittaa matkaharmonia neljässä eri bändissä, joista yhtyeet Äiti Heresia ja Oakahtoakseh ovat myös julkaisseet tänä vuonna levyn.

Levy julkaistaan kokonaisuudessaan Spotifyssä 8.11. Palvelussa on jo kuunneltavissa Elon biisejä. Jo julkaistut biisit eivät kuitenkaan ole tulossa levylle, vaikka edustavatkin samaa äänimaailmaa.

–On huikeaa päästä esiintymään Tarvasjoen kirkkoon. Levy tullaan soittamaan konsertissa kokonaisuudessaan. Kirkossa on tilana jotain samaa kuin observatoriossa. Koska tila on suuri, myös turvavälit on helppo järjestää, Elo kertoo.

Lempi Elon (Lempi Saurén) levynjulkaisukonsertti Tarvasjoen kirkossa lauantaina 7.11. kello 18. Vapaa pääsy.