Oripäässä haba kasvaa – Voimanostokisoissa kisaillaan ennen kaikkea itseä vastaan

0
Risto Lötjönen testaili hieman polvensa kestävyyttä jalkakyykyssä. Onni Ristimäki oli jo varmistamassa varmuuden vuoksi. Kuva: Tuomas Honkasalo

ORIPÄÄ. Oripään koulun alakerran kuntosalista kuuluu lauantai-iltapäivänä oikein kunnollista karjuntaa. Ilmassa on magnesiumpölyä ja pientä jännitystä. Oripään Vesan pieni mutta pippurinen voimanostokisailu on käynnissä. Oripään Vesan puheenjohtaja Pertti Liinoja on punninnut osallistujat ja painot vaihtelevat 85 kilosta aina 110 kiloon.

–Meillä on tällainen taulukko käytössä, jolla voi suhteuttaa tulokset nostajan oman painon mukaan. Tämä on tietenkin hieman edullisempi ehkä kevyemmälle nostajalle, mutta täällä ei olla verenmaku suussa, Liinoja selventää.

Liinoja on saanut tuomariksi paikalle vanhan voimailukaverinsa Tapio Kuuselan, joka on entinen Vesan urheilija ja myöhemmin saavuttanut SM-kultaakin painonnostossa.

–Pertin kanssa aloitettiin 11-vuotiaina homma vuonna 1961 ja nyt olen palailemassa tähän Vesan toimintaan, Yhdysvalloissa valmentajana pitkään vaikuttanut Kuusela muistelee.

Heittolajien valmentajan rooliin kuului myös fysiikkavalmennus, joka aikanaan Oripään Vesassakin oli tärkeää.

–Täällä on sellaisiakin painoja, jotka on 1940-luvulla hommattu. Voimaharjoittelu tuki hyvin yleisurheilijoita ja sitten alettiin kilpailla myös painonnostossa, Liinoja kertoo.

Yleisurheilusta ei kuntosalilla enää puhuta, mutta oikeasta kyykkäystekniikasta keskustellaan. Olli Lankinen, Mikko Luoto, Onni Ristimäki ja Risto Lötjönen ovat saapuneet kisaamaan Vesan kisoihin, mutta käytännössä jokainen kisaa itseään vastaan. Kisassa käydään läpi jalkakyykky, maastaveto ja penkkipunnerrus. Joka lajissa aloituspainon oikea asettaminen on tärkeää, sillä aloituspainon lisäksi saa korottaa kisapainoja kaksi kertaa.

–Tässä on eri taktiikoita. Osa ottaa varman päälle aloituspainon, mutta esimerkiksi tuo Lankinen tuossa aloittaa jo tosi kovilla painoilla. Saattaa olla, että hänellä ei ensimmäisen lisäyksen jälkeen painot enää nouse ylös, Kuusela veikkaa. Niin siinä käykin, mutta 190 kiloa on kova lukema jalkakyykkyyn.

Lämmittelypainojen jälkeen siirryttiin kisapainoihin. Aloituspainon pohdinta on tarkkaa hommaa. Olli Lankinen pistää lisää painoa tangolle. Kuva: Tuomas Honkasalo

Miesten ennätyksen alkavat pääosin kakkosella ja levypainojen määrä saa tangon jo notkumaan. Jokainen treenaa itsekseen ja esimerkiksi netistä saa nykyään valtavasti tietoa.

–Meillä taisi olla ensimmäisen kisat meidän suulissa aikanaan, Liinoja naurahtaa Kuuselalle.

Nyt kisailijoilla on polvissa lämmittimet, tukisiteet ja selässä vyöt sekä osalla soi korvissa rankka hevi ennen nostoa.

Neljän hengen kisassa jokaista tsempataan ja kaikki ovat myös hieman jokaisen suorituksessa mukana, sillä esimerkiksi jalkakyykyssä varmistajat ovat sivuilla ja takana. Herrasmiesmäisesti toisia tsempataan ja iloitaan toisen onnistumisesta.

–Voimanosto on siitä mahtava laji, että siinä todella tuntee kehityksen, sillä kun painoa nousee enemmän, niin se on aika helppo havaita, Olli Lankinen naurahtaa.

–Jos tätä vertaa esimerkiksi kehonrakennukseen, niin tämä on kyllä ihan eri laji. Tässä ei niin tuijoteta siihen, miltä näyttää, vaan miltä tuntuu, kun onnistuu suorituksessa, Lankinen lisää.

–Itse ainakin olen ajatellut niin, että tästä saa sellaista hyvää energiaa elämän muillekin osa-alueille. Jaksaa paljon paremmin treenin jälkeen korjata sen rännin kotona eikä vaan jää sohvaperunaksi, Kuusela kertoo.
Tuomas Honkasalo

16-vuotias Onni Ristimäki lämmitteli jo reiluilla painoilla. Nuoresta iästään huolimatta Ristimäki nosteli kovia painoja. Kuva: Tuomas Honkasalo

 

TULOKSET

Oripään Vesa järjesti 7.11. voimanostokilpailut
Miesten sarja:
Jalkakyykky: 1) Risto Lötjönen 122,120 pist. (200 kg), 2) Olli Lankinen 118,408 (190), 3) Mikko Luoto 111,622 (170)
Penkkipunnerrus: 1) Olli Lankinen 90,364 (145), 2) Mikko Luoto 87,000 ( 132,5), 3) Risto Lötjönen 76,325 (125)
Maastaveto: 1) Risto Lötjönen 152,650 (250), 1) Mikko Luoto 131,320 (200)
Yhteistulos: 1) Risto Lötjönen 351,095 (575), 2) Mikko Luoto 329,942 (502,5)
Nuorten sarja:
Jalkakyykky: 1) Onni Ristimäki 113,094 (192,5)
Penkkipunnerrus: 1) Onni Ristimäki 73,438 (125)
Maastaveto: 1) Onni Ristimäki 123,375 (210)
Yhteistulos: 1) Onni Ristimäki 309,907 (527,5)