AURANMAA. Koronaepidemia on edelleen kiihtymisvaiheessa eikä ehkäisytoimista ole Pöytyän johtavan lääkärin Pirjo Hiltusen mukaan mitään syytä herpaantua. Viikonloppu toi myös Pöytyälle yhden uuden tartunnan. THL:n tilastossa Pöytyä ei ole vielä näkynyt, mutta viikonloppuna todettu tartunta on Pöytyälle toinen. Ensimmäinen tartunta todettiin aiemmin syksyllä.

–Ensimmäinen tartunnan saanut on ulkomaalainen, joten en tiedä varmaksi, minne hänet on tilastoitu, Hiltunen kertoo ja toteaa tämän sairastuneen jo parantuneenkin.

Hiltusen mukaan Pöytyän ja Auran tartunnoissa tartunnan lähteet ovat olleet kuntayhtymän ulkopuolella. Kuntayhtymän alueella ei ole ollut joukkoaltistumisia.

Aurassa tartuntoja on todettu yhteensä kahdeksan, joista kaksi on syksyn aikaisia. Koronavirustestejä Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymässä on tehty syksyn aikana keskimäärin vajaa 150 viikossa.

Oripäässä kaksi tartuntaa

Viime viikon keskiviikkona Loimaan Lehti uutisoi kahdesta koronavirustartunnasta Oripäässä. Johtava ylilääkäri Sari Koistinen kertoi tartuntojen olevan peräsin ulkomailta. Tartunnat todettiin lentokentällä, eivätkä tartunnan saaneet näin ollen ole altistaneet Oripäässä muita henkilöitä. Tapaukset ovat Oripään ensimmäiset. Lisää tartuntoja ei Oripäässä ole näiden tartuntojen jälkeen Koistisen mukaan todettu.

Loimaalla tapauksia on nyt yhteensä 45.

Koskelle ja Marttilaan ei ole tullut uusia koronavirustartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Sitä vastoin Liedossa tartunnat ovat olleet selvässä kasvussa. Liedossa tartuntoja on todettu yhteensä 16 ja näistä seitsemän on viimeisiltä kahdelta viikolta.

Koskella tartuntoja on todettu yhteensä seitsemän, näistä isoin osa on peräisin keväältä. Myös Marttilassa on Härkätien johtavan ylilääkärin Veli-Matti Leinosen mukaan ollut keväällä pari koronatartuntaa.

Kosken koulukeskuksessa sattuneet pari joukkoaltistumista eivät ole johtaneet uusiin tartuntoihin. Tämän perusteella Leinonen arvioi koronan tarttuvan huonosti lapsiin ja nuoriin. Toisaalta hän huomauttaa, että esimerkiksi perhepiirissä ihmiset ovat keskenään pidemmän aikaa ja läheisemmissä tekemisissä kuin koulussa.

Liedon tartunnoista suurin osa on Leinosen mukaan peräisin Turusta työpaikoilta, kouluista ja harrastuksista. Kaikki sairastuneet ovat olleet lieväoireisia ja sairastaneet kotona.

–75 prosenttia Varsinais-Suomen tartunnoista pystytään jäljittämään, Leinonen kertoo.

Testejä Liedossa tehdään tällä hetkellä keskimäärin 250 viikossa.