Riihikosken Kätevät kädet -ryhmässä puikot kutovat hyvää tekevää lankaa

0
Kauniit kranssit tekivät kauppansa myyjäisissä sunnuntaina Riihikosken koulun katoksen alla. Kuva: Tuomas Honkasalo

PÖYTYÄ/Riihikoski. Riihikosken kirjastossa puikot ja kutimet kolisevat vaimeasti, mutta puheääni saattaa nousta isommaksi. Joka toinen viikko kirjastossa kokoontuva neulosjengi Kätevät kädet neuloo lahjoituslangoista kaikenlaista villasukista termoksen lämmittimeen. Tuotteet lähtevät hyväntekeväisyysmatkalleen eri kohteisiin, jossa niitä tarvitaan. Osansa saavat vauvat ja vaarit sekä heikompiosaiset.

–Olemme kutoneet sukkia ja vanttuita vanhainkotiin ja kotihoidon asukkaille sekä viime vuonna vauvan saaneille äideille ja vauvoille. Tyksin syöpäosastolle kudottiin myös, kertoo Ritva Takkinen.

Aprillipäivästä 2016 liikkeelle lähtenyt toiminta sai uuden projektin, kun naiset päättivät hommata riksapyörän Riihikodille vanhusten iloksi. Nyt on järjestetty parit myyjäiset ja riksapyörän monituhateuroinen hintalappu ei tunnukaan enää kaukaiselta tavoitteelta.

Paikalliset leijonat ovat auttaneet rahavirtojen hallinnassa. Riihikosken yhtenäiskoulun oppilailta tulee 300 euroa taksvärkkirahoja riksapyörän hankintaa varten.

–Riksapyörän hinta on melkein kuusi tuhatta. Leijonat lupasivat myös selvittää oman järjestönsä apumahdollisuuksia tätä projektia varten, mutta nythän meillä on tämä summa melkein kasassa, Takkinen selventää.

–Tänään saimme myyjäisistä 2600 euroa, kertoi Tuula Lehtonen sunnuntaina illansuussa. Päivällä Riihikosken yhtenäiskoulun katoksen alla järjestetyt myyjäiset olivat suuri menestys. Erityisesti arpoja myytiin melkoisesti. Tarjolla oli niitä villasukkia, kransseja ja jouluisia asetelmia sekä leivonnaisia. Ihmiset olivat myös lähteneet mukavasti liikkeelle ja kaikki tiesivät rahojen menevän hyvään kohteeseen.

–Koronan takia tultiin pihalle. Viime vuonna kirjastossa kävi 300 ihmistä myyjäisissä eli ei olisi millään voitu olla pihalla, Lehtonen muistelee.

Takkinen ja Lehtonen haluavat välittää kiitoksia moneen suuntaan.

–Lankojen lahjoittajat mahdollistavat tämän toiminnan ja Riihikosken kirjastollekin kiitokset siitä, että saamme tilat ja kahvia käyttöömme. Kun meillä ei ole mitään kuluja, niin saadaan kaikki suoraan hyväntekeväisyyteen, Lehtonen kertoo ja kiittelee.

Riksapyörällä on tarkoitus kruisailla jo ensi keväänä.

–Ei meiltä kyllä ideoita puutu, että varmasti saadaan loput rahat kasaan. Kyrössä tällainen riksapyörä on jo ja Yläneelläkin. Pian on myös Riihikoskella, Takkinen ja Lehtonen nyökyttelevät.
Tuomas Honkasalo