Sähköpyörä tuplaa kilometrit – Oripääläinen Eino Hakanen hurahti sähköpyöräilyyn

0
Sähköstä on eniten iloa ylämäessä ja vastatuuleen ajaessa. Sähköpyöräily käy Eino Hakasen mukaan kuitenkin mukavasti kuntoilusta, kun tekee riittävän pitkiä lenkkejä.

ORIPÄÄ. Eino Hakanen ja vaimonsa Liisa ovat hyvä esimerkki siitä, että sähköpyörällä ajaminen tuppaa tuplaantumaan. Hakanen osti sähköpyörän kolmisen vuotta sitten samoihin aikoihin eläköitymisen kanssa ja Liisa-vaimolle ostettiin melkein heti perään samantyyppinen sähköavustettu retkipyörä.

Ensimmäisenä kesänä kilometrejä kertyi 1000, seuraavana 2000 ja nyt päättyneenä kesänä 4000. Tasaisen tahdin taulukolla ensi kesänä pitäisi siis ajaa jo 8000 kilometriä.

–Se voi jäädä tekemättä, vaikka ei se mahdotonta ole, jos on hyvät kelit, Hakanen sanoo.

Sadekelillä Hakanen ei ajele, tuulesta ei niin haittaa ole, kun sähkö avustaa 25 kilometriin asti.

–Se riittää minulle, ei sen kovempaa tarvitse mennäkään.

Yhteinen harrastus

Pyöräilystä on tullut Eino Hakasen ja hänen vaimonsa Liisan yhteinen harrastus. Liisan pyörässä on itse asiassa kilometrejä vähän enemmänkin, sillä hän ajaa pyörällä myös kauppamatkoja, Eino lähinnä vain omaksi iloksi.

Pyöräretkiä pariskunta tekee enimmäkseen yhdessä.

–Onhan se mukavampaa, kun ei tarvitse yksin ajella. Sähköpyörällä on mahdollista tehdä pidempiä reissuja kuin tavallisella pyörällä, ei tule maisemat niin tutuiksi, Hakanen kertoo.

Tyypillinen reissu on 30–60 kilometrin pituinen.

–Usein ajamme Yläneen keskustaan ja takaisin. Siitä tulee sellainen 36 kilometriä. Loimaalle päin jos lähdetään, tulee helposti 60 kilometriä. Mutta ei me kiirettä pidetä. Reissussa menee helposti kolmesta viiteen tuntia kun suurinpiirtein viidentoista kilometrin välein pitää pienen tauon, Hakanen kertoo.

Satanen melkein rikki

Pisin reissu on ollut Yläneelle, Säkylään ja Virttaalle suuntautunut 85 kilometrin kiepaus.

Tämän vuoden keväällä Hakanen osti pyöriin vara-akut. Se rauhoittaa mieltä ja säästää akkua.

–Akku kestää paremmin kun sen voi ajaa tyhjäksi asti. Ilman sähkövoimaa kulku on melko tahmeaa, sillä pyörä painaa huomattavasti normaalia pyörää enemmän.

–Aika moni on hankkinut sähköpyörän. Niitä tulee paljon vastaan. Jos vain ajettua tulee, kannattaa minusta hankkia. Sähköpyörällä ajaminen on ihan oma maailmansa, Hakanen miettii.