Kosken torille rakennetaan yhteistä joulupuuta

0
Kosken yhteiseen joulukuuseen tuodut koristeet olivat lähes poikkeuksetta itse tehtyjä. Kuva: Katriina Reijonen

KOSKI. Koski sai perjantaina ylleen jouluisen loiston jouluvalojen syttyessä pääkadun varteen. Normaalisti jouluvaloja ja joulukauden avausta on juhlistettu suurieleisesti joulupukin ja kulkueen kera, mutta tänä vuonna paikalle haluttiin vain maltillisesti väkeä ja heidätkin liukuvasti pitkin hämärää perjantai-iltaa. Siksi tapahtuman järjestäjä Kosken Yrittäjät ry järjesti jouluvalojen sytytyksen ilman aikaan sidottuja ohjelmanumeroita.

Myös joulupukki haluaa huolehtia terveydestään ennen vuoden kiivainta sesonkia, joten hän jätti tällä erää tapahtuman väliin.

Sen sijaan pukki toimitti lapsille yllätyspusseja. Lilli Hörkkö , 7, haki omansa, mutta päätti säästää yllätyksen kotiin.

–Lilli oli vähän pettynyt, koska joulupukki ei tulekaan, mutta hyvin hän ymmärtää, ettei pukki voi korona-aikaan tulla, Lillin äiti Anne Hjélm kertoi.

Lilli itse puisteli päätään ja vakuutti, ettei tuntenut pettymystä rinnassaan. Hän piti pukkia tärkeämpänä sitä, mitä hänelle oli kotona luvattu.

–Äiti lupasi hakea vintistä minun tonttulakkini.

Lakki ei ole mikä tahansa punahiippa, vaan paljetein koristeltu tonttumyssy. Samanlaisia näkyi Yrittäjien torikioskilla, josta yllätyspusseja jaettiin.

Kosken Yrittäjien jäsenvastaavat Henrika Ojala ja Päivi Koskelin-Luhtala kertoivat yllätyspussien korvanneen pukin jakamat karkit sekä aiemmilta vuosilta tutun glögi- ja piparitarjoilun.

–Teimme pussit sillä ajatuksella, että hinta olisi sama. Pussissa on led-lamppu, pipari ja karkkia, Ojala ja Koskelin-Luhtala paljastivat.

Talolan koulun oppilaat Alina Kupi, Linda Aarnio, Aino Kaleva, Nelli Koskinen ja Sanni Lunden kertoivat leirikoulurahaston karttuneen mukavasti leivos- ja kranssimyynnillä.

Pukiton joulu odotettavissa

Koskelaisia ilahduttaa koko joulukuun ajan paitsi Hämeentien valaistus, myös torilla valaistuksen saanut kuusi. Kuusta alettiin koristella yhdessä tuumin perjantaina. Koristeita saa tuoda joulupuuhun pitkin adventtia.

Aava , 5, ja Eevi Honkala , 4, toivat itse askartelemansa koristeet kuuseen. Siskokset luonnehtivat havupuun oksille ripustamiaan hahmoja keijuiksi. Keijut olivat ilahduttaneet perhettä jo viime jouluna omassa kuusessa.

Honkalat toivat mukanaan myös kirjeet pukille. Aava paljasti pudottaneensa Korvatunturille lähtevään laatikkoon toiveen korurasiasta ja matkivasta ponilelusta. Eevi puolestaan unelmoi väristysvihkoista.

Minea, 7, ja Milla Mattson, 5, toivat kuuseen valkoisen lumihiutaleen ja tupsun. Lumihiutale ja tupsu olivat syntyneet päiväkodissa.

Siskosten vanhemmat Anu Luhtala ja Petri Mattson kertoivat tyttöjen toivoneen pikkujoulukuusta kotiinkin. Vanhemmille varhaiset jouluvalmistelut sopivat hyvin, sillä etenkin Anu-äidillä on kovasti työkiireitä joulun alla.

–Tytöille on jo kerrottu, että pukki ei varmaan tule tänä vuonna, mutta täytyy toivoa, että pukki toisi lahjat oven taakse, vanhemmat tuumivat.

Loput kaksi myyntikojua valmistuivat

Kosken Yrittäjät talkoilivat torille kolme kiinteää myyntikojua, joista ensimmäinen vihittiin käyttöön jo syyskuussa (AVL 8.9.). Loput kaksi valmistuivat pari viikkoa ennen jouluvalojen sytyttämistä. Kunta tarjosi yrittäjille rakennusmateriaalit.

–Uskoisin, että näille tulee käyttäjiä nyt, Päivi Koskelin-Luhtala pohti joulunavauksessa perjantaina.

Yrittäjät hyödynsivät yhtä myyntikojua jakaen kojulta yllätyspusseja. Viereinen koju oli Talolan koulun viidesluokkalaisten käytössä. Oppilaat keräsivät varoja leirikouluun.

Koskelin-Luhtala piti Talolan koulun oppilaiden varainhankintaa hyvänä esimerkkinä siitä, mihin kojuja voisi jatkossa hyödyntää.

–Koskella on paljon koululaisia ja eläkeläisiä, ja muutenkin monipuolista toimintaa. Kuka vaan voi hyödyntää näitä, ja voisin itsekin ajatella, että tulisin tähän myymään kosmetiikkaa, Kauneushoitola Harmonicin yrittäjä mietti.

–Olisi tosiaan hienoa, jos koskelaiset yrittäjät tulisivat tähän torille ja koppeihin. Koskella on muutenkin vireää toritoimintaa, joten eiköhän nämä pääse mukavasti toripäiviin mukaan, Henrika Ojala uskoi.

Sähköisessä tilavarauskalenterissa on toistaiseksi vasta yksi torimyyntikoju varattavissa.
Katriina Reijonen