Muotista kuoriutuu rouhea tonttu – Mervi Kuusisto loihtii betonista koriste- ja käyttöesineitä

0
Tontut ovat kuoriutuneet esiin muoteistaan. Kuva: Tuomas Honkasalo

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneläisen autotallin ilmassa leijuu hieman sementtipölyä ja täryttimen surina täyttää pienen tilan. Uusi satsi betonitonttuja on taas valmistumassa.

–Tärytin on minulle tosi arvokas laite, sillä se poistaa tehokkaasti ilmakuplia näistä valuista, joita teen, betoniharrastelija Mervi Kuusisto kertoo.

Kuusisto on innostunut tekemään betonista tonttuja, kynttilänjalkoja, koriste-esineitä ja vaikka mitä. Suurimmat teokset odottavat todennäköisesti vielä tuloaan, sillä Kuusisto suunnittelee tekevänsä osan tuotteista aivan omalla kaiverretulla mallillaan. Tällä hetkellä muotit tehdään valmiiden tuotteiden ja koriste-esineiden avulla.

–Betonissa minua viehättää sen rouheus, mutta nyt kun näitä esineitä katsoo, niin ei se niin rouhea olekaan. Suhteellisen karulla materiaalilla voi luoda herkkiä asioita. Ja jos tulee hieman ilmakuplaa tai muuta, niin ei se niin haittaa, Kuusisto tuumaa.

Betoniesineet ovat myös säänkestäviä, joten ne voi huoletta jättää pihalle.

Hauskat tontut syntyvät hitaasti, mutta varmasti. –Kyllä tässä hommassa menee viikkoja, kun ottaa huomioon muotin tekemisen ja kuivumiset. Valmiilla muotilla homma on hieman nopeampaa, Mervi Kuusisto kertoo. Kuva: Tuomas Honkasalo

Vaihe vaiheelta

Betonituotteita ei tehdä aivan tunnissa tai kahdessa, ei edes päivässä.

–Kyllä tällaisen tuotteen valmistuminen vie päiviä, jopa pari viikkoa, jos lasketaan kaikki vaiheet mukaan. Ensin alan valaa muottia kerros kerrallaan joko silikonista tai nestemäisestä lateksista. Tällaisen tontun ympärille tulee helposti 20 kerrosta lateksia, ja välissä sen pitää aina kuivua, kertoo Kuusisto kärsivällisyyttä vaativista työvaiheista.

–Pidän nestemäisestä lateksista, sillä kuivuttuaan se on elastinen ja muotti irtoaa tontun päältä hyvin. Laitan betonimassan muottiin ja annan kuivua. Tosin ne kuivuvat sisällä tärytyksen jälkeen. Mutta vaikka tähän menee aikaa paljon, niin tämä on niin mielenkiintoista. Kyllä tuotteet valmistumista jaksaa odottaa.

Lateksimuotin kuorimisen jälkeen tuote on periaatteessa valmis. Osan tuotteista Kuusisto maalaa akryylimaalilla, joka on säänkestävä.

–Jotain tuotteita voi tarvittaessa hieman hioa hiekkapaperilla, mutta yleensä ne ovat hyviä muotista tullessaan. Antaa vaan muutaman päivän kuivua ennen maalaamista.

Kuusisto on tehnyt täksi jouluksi paljon hauskoja erikokoisia ja näköisiä tonttuja, joita myydään muun muassa Aurassa 4H:n joulukaupassa. Lisäksi hän on tehnyt rouhean komeita kynttilänjalkoja, tähtiä, kuusia, pukkeja, seinätauluja ja lintuja. Vain enkelit puuttuvat joulukuvastosta. Ehkäpä idea niistä on jo hautumassa, mutta ensin vaaditaan sopiva malli.

–Nyt uusimpana olen innostunut tekemään sieniä ja sammakoita. Aikanaan aloitin tekemällä betonisaappaita ja roihutelineitä pyyhkeistä. Tutkin muottitekemistä ja täytyy sanoa, että on ihan sikamielenkiintoista kehittää tätä taitoa. Kun teen uuden muotin, niin jännittäväähän on se, että on mennyt viikkoja ennen kuin saa tietää, onko homma oikeasti onnistunut, Kuusisto naurahtaa innostuksen kiilto silmissään.

Muotteihin tarvittavat kaksikomponenttimateriaalit löytyvät nettikaupoista ja askarteluliikkeistä. Perusbetoni tai pikabetoni kelpaavat hyvin valamiseen.

–Kaikki alaspäin levenevät tuotteet ovat helpoimpia tehdä. Teen uretaanista tukimuotin noille muoteille, jotka eivät pysy ämpärin päällä, Kuusisto kertoo esitellessään styroksista laattaa, josta pienemmät valetut tontut roikkuvat.

–Enhän minä itse tarvitse näin monta kynttilänjalkaa tai tonttua. Näitä on kiva tehdä ja jos näistä tulee muillekin hyvä mieli, Kuusisto myhäilee joulumielellä.