Varsinais-Suomeen uusia suosituksia koronaepidemian hillitsemiseksi

0

VARSINAIS-SUOMI. Varsinais-Suomen alueellinen koordinaatioryhmä on antanut uudet suositukset maakunnan nopeasti heikentyvän koronaepidemiatilanteen vuoksi. Suositukset tulevat voimaan torstaina 3.12. ja ovat voimassa 23.12. saakka koko maakunnan alueella. Uusissa suosituksissa vähennetään kontakteja ja liikkuvuutta eri tavoin. Koordinaatioryhmä on pohtinut suosituksia suhteessa tilanteen välttämättömyyteen sekä vaikuttavuuteen.

Tilaisuuksiin osallistujia korkeintaan kymmenen

Varsinais-Suomen koordinaatioryhmän suosituksien mukaan sisätiloissa järjestettäviin tapahtumiin voi osallistua korkeintaan kymmenen henkilöä. Ulkotiloissa järjestettävissä tapahtumissa pitää noudattaa erityistä huolellisuutta maskien käytössä ja turvaväleissä. Yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia ei tule järjestää.

Kirjastojen ja nuoriso- sekä kulttuuritilojen toimintaan rajoituksia

Kirjastojen toiminta tulee suosituksen mukaan järjestää niin, että turvavälit voidaan säilyttää. Kirjastot voivat tarjota rajattua palvelua, kuten lyhytaikaista lainaustoimintaa rajatulle kävijämäärälle ja yleisten tietokoneiden käyttöä välttämättömään asiointiin. Lukupaikat kuitenkin tulisi suosituksen mukaan sulkea ja kirjastoihin sovitut tapahtumat perua tai toteuttaa etänä.

Nuorisotilat voivat olla auki, jos niissä asioivat voivat säilyttää riittävät turvavälit. Nuorisotilojen toiminnassa koronavirustilanne tulisi huomioida siten, että esimerkiksi ruokaa niissä ei tehdä. Erityisesti yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille nuorille suositellaan kasvomaskin käyttöä nuorisotiloissa.

Kulttuuritilojen ja museoiden asiakasmäärää tulee suosituksen mukaan rajata niin, että ne vastaavat AVIn sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien henkilömäärän rajoitusta. Jos suosituksien noudattaminen ei ole mahdollista, kirjastot, nuoriso- ja kulttuuritilat sekä museot tulisi sulkea.

Työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen kausi suositellaan päätettäväksi 4.12.2020 tai toteutetaan etäopetuksena. Suositus koskee aikuisille järjestettävää toimintaa.

Sisäleikkipuistot ja -leikkipaikat suljetaan

Sisäleikkipuistot ja -leikkipaikat tulee suosituksen mukaan sulkea. Myös kauppakeskusten oleskelutilat suositellaan suljettavaksi. Suositus on, että yksityiset toimijat ottavat käyttöönsä vastaavat toimet.

Kaikki aikuisten sisätiloissa tapahtuva harrastustoiminta suositellaan keskeytettäväksi 23.12. asti. Myös aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien taukoa suositellaan jatkettavan 23.12. asti.

Julkiset sisäliikuntatilat suositellaan suljettavaksi 3.–23.12. väliseksi ajaksi muutoin kuin lasten ja alle 20-vuotiaiden nuorten harrastustoiminnan osalta.

Kuorolaulu tauolle

Turvavälejä tulee pystyä noudattamaan eli esimerkiksi pelaaminen ja kuorolaulu tulee suosituksen mukaan laittaa tauolle. Etänä toteutettua harrastamista voidaan jatkaa.

Varsinais-Suomen maakuntarajoja ylittäviä urheilutapahtumia ja -kilpailuja ei tule järjestää. Suositus koskee kaikenikäisten yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa. Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet kuitenkin turvataan.

Ulkoliikuntapaikat voidaan pitää avoinna omaehtoista liikkumista varten.

Korkeakouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin etäopetussuositus

Korkeakoulut jatkavat etäopetuksessa aiemman suosituksen mukaisesti. Lukioissa siirrytään suosituksen mukaan etäopetukseen mahdollisimman pian, viimeistään 7.12. alkaen. Ammatillisessa opetuksessa siirrytään etäopetukseen 3.12. alkaen, poikkeuksena välttämätön lähiopetus. Etäopetussuositus on voimassa oppilaitosten joululomiin saakka.

Ylä- ja alakouluissa lähiopetus voi jatkua. Jos tartuntaketjuja tulee, suositellaan, että kouluissa hyödynnetään määräaikaista etäopetusta tartuntaketjujen katkaisemiseksi ja jäljityksen tehostamiseksi. Henkilökunnan tulee käyttää kasvomaskeja ja yläkouluissa myös oppilaille suositellaan maskien käyttöä.

Esiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa henkilökunnan tulee käyttää kasvomaskeja tai vaihtoehtoisesti kokokasvovisiiriä. Suositellaan, että aivan pienimpien lasten kanssa työskentelevät käyttävät suojaimia mahdollisuuksien mukaan.

Tarpeetonta matkustamista tulee välttää

Tarpeetonta matkustamista Uudellemaalle ja muihin leviämisvaiheen maakuntiin sekä niistä Varsinais-Suomeen tulee välttää.

Ikääntyneiden ja riskiryhmään kuuluvien oikeus tavata läheisiään halutaan säilyttää. Erityisesti ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä tapaamiset on turvattava. Vierailijoiden määrää tulee kuitenkin rajoittaa merkittävästi.