Auraamo ansaitsi paikkansa, vaikka korona toimintaa kurittaakin

0
Kehittämisjohtaja Anna-Mari Alkio, nuorisoteatterin hankekoordinaattori Riitta Lindroos ja vs. vapaa-aikasihteeri Anna Hellstén joutuvat vielä taputtamaan keskenään, mutta syksyllä Auraamossa nähdään jo teatteria.

AURA .Vajaa puolitoista vuotta sitten avattu auralaisten olohuone eli Auraamo on osoittanut tarpeellisuutensa, vaikka koronavuosi kurittikin toimintaa. Tällä hetkellä Auraamo on koronarajoitusten vuoksi suljettu yleisöltä 10.2. saakka.

Normaalioloissa Auraamon olohuone on avoinna maanantaista torstaisin kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–14.45. Kesäkaupan auki ollessa ajat ovat olleet laajemmat eli noudattaneet kesäkaupan aukioloaikoja.

– Ennen koronaa Auraamossa ehti olla monenlaista aktiviteettia, mutta myös viime kesä oli vilkas. Kesäkaupassa oli mukana kolmisenkymmentä yrittäjää ja vieraskirjan mukaan kävijöitä oli ympäri Suomen, kertoo kehittämisjohtaja Anna-Mari Alkio.

Auraamon kesäkauppa jatkaa

Loppuvuonna Auraamon pop up -kauppaa pyörittämään perustettiin uusi yhdistys, joka sai nimekseen Elävän virran yhdistys. Sen tehtävänä on myös järjestää yrittäjille kurssitusta, koulutusta ja muita aktiviteetteja. Pop up -tilassa jatkaa Auraamon kesäkauppa ja uudet yrittäjät voivat päästä veloituksetta mukaan kauppaan viikoksi tai kahdeksi.

–Myös yhdistykset ovat löytäneet Auraamon kiitettävän hyvin. Auraamossa on muun muassa SPR:n nettiparkki keskiviikkoisin ja yhdistykset käyttävät sitä kokoontumistilana, Alkio kertoo.

Aurajoentielle eli Vanhalle Turuntielle haettu matkailutiestatus saataneen virallistettua alkuvuonna. Auraamoon on suunniteltu matkailuinfoa tiehen liittyen.

Myös itse kiinteistössä tapahtuu. Minna Vainion johdolla on valmisteltu yhteisötaideteoksia koristamaan rakennuksen ulkoasua. Ilmastointi on tarkoitus uusia tänä vuonna ja keittiön kalustusta parannettiin jo viime vuonna.

Teatteriin syksyllä

Kuluva vuosi tuo Auraamoon kokonaan uuden ulottuvuuden, kun teatteritila otetaan käyttöön. Teatteri-ilmaisun ohjaaja Riitta Lindroos aloitti vuodenvaihteessa Auraan perustettavan nuorisoteatterin hankekoordinaattorina. Pesti kestää kesäkuun loppuun ja siihen mennessä teatterin suuntaviivojen pitäisi olla selvillä.

Auraamon teatteritila kokee ison remontin, kun se muutetaan hankkeen aikana oikeaksi teatteritilaksi. Nuorisoteatterihanke on kunnan sekä alueen järjestöyhteistyökumppaneiden yhteinen Leader-ponnistus, jonka aikana teatteritilaan tehdään tarvittavat puitteet ja teatteritoiminnan perusta luodaan. Jos hanke etenee suunnitelmien mukaan, varsinainen toiminta alkaa todennäköisesti syksyllä.

–Kevään aikana järjestetään työpajoja ja selvitetään, millaisia toiveita nuorilla on teatterin suhteen. Varsinainen teatteritoiminta alkaa syksyllä, mutta mitään suurtuotantoa ei syksyksi uskalla vielä luvata, Lindroos kertoo.

Koronan vuoksi työpajoihin voidaan ottaa vain kymmenen nuorta kerrallaan, mutta tavoitteena on koota ydinjoukko, joka haluaa sitoutua teatterin tekemiseen Aurassa.

–Hankkeen aikana kartoitetaan minkälaiselle pohjalle Auran nuorisoteatteri tulee tulevaisuudessa rakentumaan. Etsimme myös mahdollisia lisärahoituksia jatkohankkeelle, joka turvaisi toiminnan vakiintumisen. Niistä riippuu paljon, millaisena teatteri toteutuu, kertoo vs. vapaa-aikasihteeri Anna Hellstén.

Alkion mukaan Auraamossa toimivan teatterin ja muiden toimintojen välillä on löydettävissä synergiaetuja. Teatterin toimiessa Elävän virran yhdistys voi tarjota kahvilapalvelut, myös yhteistyö työpajan kanssa tulee varmasti olemaan tiivistä.

–Aurassa on selvästi tilausta teatterille ja se lisää kunnan elinvoimaa. Ja on hyvä muistaa, että jokirantaan rakennettavasta laululavasta tulee hyvä paikka kesäteatterille, Alkio muistuttaa.