Pöytyäläisen Tiina Aaltosen perustamalla Facebook-ryhmällä apua vähävaraisille

0
Riihikoskelainen Tiina Aaltonen perusti pari kuukautta sitten Facebook-ryhmän vähävaraisten lapsiperheiden auttamiseksi. Avuntarve yllätti. Mies Mikko on ollut apuna ja poika Vili ilona toiminnassa.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Riihikoskelainen Tiina Aaltonen perusti marraskuussa Apua lapsiperheille -nimisen Facebook-ryhmän. Avun tarvitsijoiden määrä ja vaikea tilanne yllättivät. Monella menee Suomessa huonosti ja köyhyys on todellista.

Toisaalta iloisesti yllätti yritysten ja yksityisten ihmisten halua auttaa vaikeassa asemassa olevia.

Tällä hetkellä ryhmässä on vähän yli 2000 jäsentä.

–Meillä oli loppuvuonna itsellä vaikea tilanne, kun Mikko lomautettiin. Se, miten tukia lasketaan ei riitä lapsiperheessä millään, neljän lapsen äiti kertoo ja lisää, että kolmentoista vuoden takainen konkurssi opetti hänelle myös sen, että Suomessa voi joutua tilanteeseen, missä ainoa avunantaja on kirkon diakoniatyö.

Omat vaikeudet synnyttivät ajatuksen auttaa muita vaikeassa asemassa olevia lapsiperheitä.

Perheiden todellisuus yllätti.

–Näin konkreettisesti sen, millaista on vähävaraisten elämä Suomessa. Yksikin äiti alkoi itkeä, kun näki saamansa lahjoitukset, Aaltonen kertoo.

Kiitos motivoi

Auttajan oma motivaatio syntyykin juuri saadusta palautteesta. Kännykkään tulee kiitosviestejä ja kuvia lapsista, joiden joulun ryhmän kautta saatu apu pelasti.

Joulun alla vastaperustettu ryhmä ehti auttaa noin 200 perhettä.

Ryhmä toimii niin, että avun tarvitsija kirjoittaa anonyymisti ryhmän seinälle ja Aaltonen ottaa häneen yhteyttä ja selvittää tilannetta. Avun antajat puolestaan kirjoittavat siitä, miten pystyisivät auttamaan.

Apu on tavaroita tai lahjakortteja. Raha ei vaihda toiminnassa omistajaa.

–Lähes jokaiselle on löytynyt joku auttaja. On ollut positiivinen yllätys, kuinka moni yritys ja yksityinen on lähtenyt auttamaan, Aaltonen kertoo.

Hänen mukaansa ongelma ei ole pelkästään yhteiskunnan apujen riittämätön taso, vaan myös se, etteivät kaikki osaa hakea heille kuuluvia etuuksia. Aaltonen onkin ohjannut monia heille kuuluvien apujen piiriin.

Tilat toiveissa

Nyt suunnitelmissa on avustustoiminnan laajentaminen ja vakinaistaminen. Yhteistyökumppani on löytynyt Pirkanmaalta käsin toimivasta Jatketaan matkaa ry:stä.

–Tarkoitus on, että toiminnasta tulee ympärivuotista ja autettavat ovat vauvasta vaariin, kertoo Anu Hämäläinen Jatketaan matkaa ry:stä.

Pari kuukautta sitten alkaneen avustustoiminnan varastona on tähän saakka toiminut Aaltosen koti.

–Toivottavasti Riihikoskelta löytyisi tila, jonne lahjoitustavaroita voisi kerätä ja jakaa niitä sieltä eteenpäin, Aaltonen toivoo.


Kommentti

Jos Facebookin hakuun kirjoittaa sanat ”apua vähävaraisille”, tuloksena on valtava määrä erilaisia ryhmiä ympäri Suomen. Joulun alla Yle julkaisi uutisen siitä, että some on synnyttänyt neljännen sektorin, joka jakaa apua vähävaraisille. Ylen mukaan 50 000 uutta perhettä tippui koronavuonna avuntarvitsijoiden joukkoon.

On hyvä, että löytyy auttamishaluisia ihmisiä ja muitakin tahoja kuin kirkon diakonia vuotavaa turvaverkkoa paikkaamaan.

Hyväntekeväisyystoiminnan tarve kertoo kuitenkin myös siitä, ettei yhteiskunnan tukiverkko toimi niin kuin pitäisi. Oma ongelmansa on sekin, jos auttaminen siirtyy someen, koska varsinkin eläkeläisten köyhyys on Suomessa hyvin yleistä ja somemaailma on monelle ikäihmiselle vieras. Suomessa ei ole syytä siirtyä malliin, missä yhteiskunta ulkoistaa vähävaraisten auttamisen vapaaehtoisille, vaikka vapaaehtoistyö hyvä lisä onkin.

Asko Virtanen