Auranlaakson kansalaisopiston aikuisopetus etänä ainakin helmikuulle

0
Ensimmäiset askeleet kansalaisopiston etäopetuksessa otettiin jo kuluvalla viikolla, kun Emmi Lainio veti jumpan etänä YouTuben välityksellä.

AURANMAA. Auranlaakson kansalaisopisto on koronarajoitusten vuoksi siirtämässä aikuisten opetusta verkon kautta tehtäväksi etäopetukseksi. Viime vuonna lähiopetus jouduttiin lopettamaan jo 30.11. Näillä näkymin aikuisten lähiopetus on keskeytyksessä ainakin 7.2. asti. Lasten kurssit pyörivät normaalisti.

–Todennäköistä kuitenkin on, että koronarajoitukset jatkuvat senkin jälkeen, ehkä koko kevään rehtori Ilkka Virta pohtii.

Ensimmäiset askeleet etäopetuksessa on jo otettu ja opistoon on hankittu uutta kamerakalustoa.

–Eilen vedin kuntojumpan etänä. Ei se lähiopetusta korvaa, mutta nyt ei ole muuta mahdollisuutta, kertoo etäopetustiimiä vetävä opettaja Emmi Lainio .

Jumppaa läppärin edessä

Tietoteknisten ongelmien lisäksi etäopetukseen osallistuminen voi olla vaikeaa muun muassa sen vuoksi, ettei kotoa löydy riittävää rauhaa tai tilaa opetukseen osallistumiseen. Myöskään kaikilla opettajilla ei ole etäopetusvalmiuksia.

Parhaiten etänä onnistuvat erilaiset jumpat ja kuntopiirit, mutta myös ATK-opetusta, kielten opetusta ja maalausta on tarkoitus siirtää etäopetukseen. Toisaalta jotkut aineet kuten keramiikka tai kudonta eivät mitenkään sovellu etäopetukseen.

–Jos rajoitukset poistuvat, siirrymme tietysti lähiopetukseen, Virta kertoo. Tarvittaessa opistolla on valmius jatkaa lukuvuotta toukokuun loppuun saakka.

Etäopetuksessa käytetään sekä Microsoft Teams -ohjelmaa, jonka lataaminen sovelluskaupasta on ilmaista, että YouTube-striimausta.

Tunnit vähenivät

Kansalaisopiston opetus väheni viime vuonna koronan vuoksi jonkin verran. Tavoitteena oli järjestää opetusta 7250 tuntia, mutta 5568 tuntia toteutui. Kurssilaisia oli tavoitteena saavuttaa 4500, mutta heitä oli 3823.

Koronan vuoksi tuli myös säästöjä, kun palkkakuluihin meni 90 000 euroa budjetoitua vähemmän. Viime kevään kursseista toteutui kokonaan tai osittain 165, kun tarkoituksena oli järjestää 212 kurssia. Syksyllä 226:sta opetusryhmästä käynnistyi vain 154.

Keväällä opetus jouduttiin keskeyttämään jo maaliskuun puolivälissä. Kurssien suosiota on vähentänyt myös se, että silloinkin kun lähiopetusta on ollut mahdollista järjestää, osa ihmisistä on jäänyt koronan vuoksi pois kursseilta. Syksyllä opintoryhmien enimmäisosallistujamäärää jouduttiin myös rajoitusten vuoksi pienentämään.

–Varsinkin riskiryhmiin kuuluvat ovat selvästi pitäytyneet kokonaan osallistumasta opintoihin, Virta kertoo.