Kasvihuoneinnovaatio valloittaa maailmaa nyt Koskelta käsin

0
Green Automationin toimitusjohtaja Tero Laakso ja toimistopäällikkö Sanna Hiukka ovat tyytyväisiä Koskelta löytyneisiin uusiin, 4500 neliön tiloihin. He toteavatkin, että nyt yrityksellä on tilaa kasvaa rauhassa.

KOSKI. 4500 neliön hallissa on vielä runsaasti tilaa. Ja niin saakin olla, sillä kasvatusautomaatiojärjestelmiä kasvihuoneisiin valmistava Green Automation on vasta joulukuun alusta muuttanut uusiin tiloihin Marttilasta, jossa eteen tuli tilan ahtaus.

–Nyt meillä on tilaa kasvaa tässä, kun kaikki mahtuu yhden katon alle ja varastotilaakin on riittävästi, toimistopäällikkö Sanna Hiukka sanoo tyytyväisenä.

Tällä hetkellä vajaa 30 henkeä työllistävä yritys kasvaa vauhdilla, ja tulevaisuuden näkymät ovatkin hyvät.

Kiinnostus sisäviljelyä kohtaan on toimitusjohtaja Tero Laakson mukaan lisääntynyt rajusti, sillä se liittyy vahvasti niin lähituottamiseen kuin myös turvallisuuteen.

–Sisätiloissa ei tarvitse esimerkiksi myrkyttää hyönteisten tai bakteerien vuoksi, ja se on myös tehokasta.

Kasvava kiinnostus on näkynyt myös koskelaisyrityksen liikevaihdossa parina viimeisempänä vuotena.

–Vuonna 2019 liikevaihtomme oli vajaa 8 miljoonaa, vuoden 2020 tilinpäätöksessä emme saa sitä ihan tuplattua mutta 2021 odotamme jo yli 20 miljoonan liikevaihtoa, Laakso kertoo huimasta tavoitteesta.

Kasvun myötä myös uusien työntekijöiden tarve on jatkuva.

–Meillä haetaan koko ajan matkustusvalmiudella olevia asentajia. Myös projektipäällikön ja suunnittelijan paikat ovat tällä hetkellä auki, Hiukka kertoo.

Maailmanmarkkinat vetävät

Tero Laakso sanoo heidän keskittyvän erityisesti maailmanmarkkinoille, sillä kotimaa alkaa tällä alalla olla katettu. Green Automationin pääkohdemaat ovat tällä hetkellä Yhdysvallat, Venäjä ja Arabiemiraatit.

–Yleisesti ottaen voisi sanoa, että viemme laitteita sellaisiin maihin, joissa salaatin- ja yrttientuotanto on tuonnin varassa.

Automaatiojärjestelmän osia valmistetaan alihankintana ympäri Suomea. Suurimmat alihankintakokonaisuudet lähtevät Vaasan ja Vimpelin suunnalta, Koskella puolestaan keskitytään laitteistojen erikoiskokoonpanoon.

Kun kokonaisuus on valmis, järjestelmä pakataan kontteihin. Viime vuonna niitä lähti maailmalle kaikkiaan yli 170, joista noin puolet Marttilasta ja loput alihankkijoilta. Parin hehtaarin kokoiseen kasvihuoneeseen tavaraa tarvitaan jopa 30 kontin verran.

–Että kyllä täältä aika paljon rahdataan muovia ja terästä maailmalle, Sanna Hiukka naurahtaa.

Järjestelmän mukana matkaan lähtee myös aina pari asentajaa, jotka auttavat paikallisia käyttöönotossa ja asennuksessa.

–Nytkin on Amerikassa käyttöönotossa kolme porukkaa, ja yksi odottaa Venäjälle, Hiukka kertoo.

Juuret johtavat Honkajoelle

Green Automationin juuret ovat Pohjois-Satakunnassa, Honkajoella. Yrityksen perustaja Timo Rapila ryhtyi 1980-luvulla kehittämään järjestelmää, jossa kasvihuonesalaattia ruvettiin kasvattamaan vesiviljelynä. 2000-luvun alussa remmiin astui Rapilan veljenpoika Tero Rapila, joka rupesi yhdessä Juhana Kantolan kanssa tuotteistamaan liikeideaa sekä viemään sitä maailmalle.

Tänä päivänä Green Automation on kasvihuonejärjestelmien kärkinimiä, sillä yrityksen kehittämän automatiikan avulla salaatti kasvatetaan kylvöstä pakkaukseen saakka ilman, että ihmiskäsi on koskenut siihen kertaakaan.

–Tämä on täysin ainutlaatuinen automaatio, eikä kellään muulla ole näin pitkälle kehitettyä järjestelmää, Laakso sanoo.

Green Automationin tuote on vastaus myös maailmanlaajuiseen työvoimapulaan kasvihuonealalla.

–Kasvihuoneisiin on erittäin vaikea löytää työntekijöitä, mutta meidän järjestelmämme myötä niitä ei siellä myöskään tarvita.