Koronarokotukset käynnistyivät Pöytyällä

0

AURANMAA. Viime viikolla aloitetut hoitohenkilöstön COVID-19 -rokotukset jatkuvat Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymässä tällä viikolla. Vt. johtava lääkäri Helena Karilainen kertoo, että rokotukset ovat vielä alkuvaiheessa. Ensivaiheessa rokotetaan koronapotilaiden kanssa tekemisissä olevia henkilöitä eli infektiopoliklinikan, avosairaalan ja osaston henkilökuntaa. Kaikkiaan tähän ryhmään kuuluvia on Karilaisen mukaan noin 50. Hän uskoo, että heidät saadaan rokotettua tämän viikon aikana.

Viime viikolla kuntayhtymään saatiin rokotteet 24 henkilölle, ja täksi viikoksi on luvattu rokotteet 48:lle.

–Jos kaikki menee, kuten on ajateltu ja rokotteita saadaan, kuten on luvattu, riskiryhmien ikäihmisiä voidaan päästä rokottamaan aikaisintaan ensi viikolla, Karilainen sanoo.

Ikäihmisten rokotukset aloitetaan palvelukeskuksista.

Pöytyällä ja Aurassa koronatilanne on ollut joulun ja uudenvuoden aikana rauhallinen. Karanteenissakaan ei Karilaisen mukaan ollut viime viikolla monia.

–Seuraavat kaksi viikkoa ovat jännittäviä, sillä niiden aikana nähdään mahdolliset uudenvuoden aikana matkoilla saadut tartunnat. Joulusta näyttäisimme selvinneen, Karilainen sanoo.

Härkätiellä rokotukset alkuun

Myös Härkätiellä rokotukset saadaan alkuun tällä viikolla. Avoterveydenhuollon osastonhoitaja Merja Lauren uskoo, että ensivaiheessa rokotettava hoitohenkilöstö saadaan ensimmäisen kerran rokotettua tämän viikon aikana. Tehoste annetaan kolmen viikon päästä ensimmäisestä rokotuksesta.

Rokotuksissa edetään THL:n ohjeistuksien mukaan koronapotilaiden kanssa tekemisissä olevasta hoitohenkilöstöstä palvelutalojen asukkaisiin ja heidän hoitajiinsa heti, kun rokotteita yhteistoiminta-alueelle lisää saadaan.

–Esimerkiksi influenssarokotteeseen verrattuna tämä on haasteellinen rokote ja sen vuoksi olemme täällä pohtineet rokotusstrategiaa, Lauren sanoo.

COVID-19 -rokotteen tekee haasteelliseksi sen käyttökuntoon saattaminen ja säilyvyys. Koska rokotetta tulee säilyttää syväjäässä ja yhdestä ampullista saadaan rokotteet useammalle, Laurenin mukaan pitää täsmälleen tietää, kuinka paljon rokotettavia on kerrallaan paikalla.

Loimaalla rokotuksia ei ole päästy aloittamaan, eikä ylilääkäri Sari Koistisella maanantaiaamulla myöskään vielä ollut tietoa, milloin rokotukset saadaan alulle.