Okran valmistelut ovat täydessä vauhdissa, mutta kevään markkinatapahtumat ovat vaakalaudalla

0
Okra järjestiin viimeksi heinäkuussa 2019, jolloin se keräsi yli 80000 kävijää. Kuva on avajaispäivältä 3.7.2019. Kuva: AVL:n arkisto / Sari Holappa

AURANMAA. Maatalousnäyttely Okran valmistelut ovat hyvässä vauhdissa. Näyttely on tarkoitus järjestää perinteiseen malliin Oripään lentokentällä 7.–10. heinäkuuta.

Näytteilleasettajien ilmoittautuminen avautui joulukuussa. Näyttelyn kenttäpäällikkö Jussi Isotalo sanoo, että ilmoittautuneita on jo ehtinyt kertyä hyvin.

–Sekä isot että pienemmät näytteilleasettajat ovat olleet liikkeellä tosi innokkaasti ja varauksia on tehty. Monet ovat mukana aika isolla panostuksella, sillä näyttelyosastokoot ovat pikemminkin kasvussa.

Näytteilleasettajien viimeinen ilmoittautumispäivä on huhtikuun lopussa.

Näyttelyjärjestäjät seuraavat koronatilannetta ja rokotusten etenemistä tarkasti, sillä viime kädessä niistä riippuu, voidaanko kesän suurin maataloustapahtuma pitää. Lopullinen järjestämispäätös tehdään toukokuussa.

–Noudatamme terveysviranomaisten ja hallituksen ohjeita tarkasti. Eletään toivossa, että rokotukset saadaan hyvään vauhtiin ja näyttely voidaan järjestää, Isotalo sanoo.

Hän huomauttaa, että Okran vaikutukset yltävät laajalle, koska tapahtuman järjestelyissä on mukana suuri joukko alueen yhdistyksiä, joille tapahtuma on varsin merkittävä varainhankintamuoto.

Okra luo kattavan katsauksen koko maatalousalaan. Vuonna 2019 näyttelyvieraita oli neljän päivän aikana yhteensä 81 130. Näytteilleasettajia oli yli 500.

Markkinat mietinnässä

Tavallisesti maaliskuussa järjestettävien Auran markkinoiden osalta tilanne oli vielä keskiviikkona auki. Auran Lions Clubin oli määrä kokoontua asian tiimoilta torstaina.

–Kyllä vahva epäilys on, ettei markkinoita voida pitää maaliskuussa. Koronarokotukset eivät vielä siihen mennessä ole niin pitkällä, klubin markkinavastaava Juha Vahtera arvioi keskiviikkona.

Auran markkinat jouduttiin koronatilanteen takia perumaan myös viime vuonna.

Auki on niin ikään myös Kyrön huhtikuisten kevätmarkkinoiden kohtalo. Jos LC Karinainen/Kyrö järjestämät markkinat voidaan pitää, päivämäärä on lauantai 24. huhtikuuta.

–Tilanne on vielä auki. Tammikuun aikana päätös pitäisi tehdä, markkinoiden toripaikoista vastaava Riitta Järvinen toteaa.

Yläneen Säpinät järjestetään kesäkuun lopulla, jos koronatilanne sen sallii.

–Päätöksiä on luvassa helmi-maaliskuussa Yläneen järjestöpalaverin jälkeen, sanoo Pöytyän kulttuurisihteeri Taina Myllynen.

Kosken Kohaus on aikomus pitää viikonvaihteessa 24.–25. heinäkuuta. Kohaukseen liittyviä tapahtumia on jo aiemmin samalla viikolla, jos mahdollista.

–Siitä lähdetään, että Kohaus pidetään, mutta ei sitä tietenkään vielä varmaksi voi luvata. Joka tapauksessa jotain silloin koetetaan järjestää, miettii Kosken Yrittäjien puheenjohtaja Harri Toivonen.