Puukoissa saa olla hieman rosoa – Kari Elo tekee puukot käyttäjänsä käteen mittatilaustöinä

0
Puukonkahvoja valmistuu monista eri puulajeista. Kari Elon varastosta löytyy tällä hetkellä raidanjuuripahkan, pähkinäpuun ja visakoivun lisäksi Suomen Joutsenen kansilankkua. Hirvensarvi sopii puolestaan kahvan koristeluun. Kuva: Sari Holappa

PÖYTYÄ/Yläne. Vaikka Kari Elon valmistamat puukot ovat viimeistä milliä myöden hiottuja taideteoksia, ovat ne silti käyttöesineitä. Niissä saa näkyä tietty rosoisuus, sillä Elon mukaan korupuukot ovat erikseen. Myöskään pienet kulumat eivät haittaa, sillä puukkoja pystyy huoltamaan. Tälläkin hetkellä työn alla ovat asiakkaan aikanaan tilaamat keittiöveitset, joissa muun muassa kahvat hiotaan nyt uudelleen.

Elon tekemät veitset ja puukot ovat alusta asti hänen itsensä suunnittelemia. Kun hän saa idean, hän piirtää terästä mallin ja laittaa sen luottopuukkosepälleen taottavaksi Jalasjärvelle.

–Saku Honkilahti takoo terän, johon rupean sitten suunnittelemaan kahvaa ja tuppea, Elo kertoo.

Niin sanottu satulasepän ommel varmistaa, että puukontuppi pysyy varmasti kasassa. Kuva: Sari Holappa

Puukko tehdään täysin asiakkaan toiveiden ja mittojen mukaan.

–Ennen kahvan tekemistä kysyn aina asiakkaalta kämmenen leveyden, sormien pituuden, kätisyyden ja kummalla puolella puukkoa haluaa kantaa, Elo sanoo ja kertoo esimerkiksi nylkemisveitsessä olevan oma mittatilauspaikkansa pikkusormelle.

Myös materiaalit valitaan asiakkaan toiveiden mukaan. Kun tupet tehdään peuran tai naudan parkkinahasta, valmistuvat kahvat esimerkiksi raidanjuuripahkasta ja visakoivusta mutta myös tiikistä, mahongista tai pähkinäpuusta. Löytyypä varastosta myös Suomen Joutsenen kansilankun pätkiäkin. Väriä ja vaihtelua kahvaan saadaan erilaisista metalleista, eläimen luista ja sarvista tai värjätystä puukuitulevystä.

Kari Elo alkoi tehdä itse puukkonsa hänen huomattuaan, ettei kaupasta ole saatavilla sopivaa vasenkätisille. Sittemmin niitä on valmistunut lähemmäs sata, mistä suurin osa on mennyt metsästystä harrastaville. Kuva: Kari Elo

Puutyöopettajan innoittamana

Kari Elon innostus puukontekemiseen lähti aikanaan koulusta. Hänen puutyöopettajansa oli puukkoharrastaja, ja niinpä myös oppilaat pääsivät valmistamaan niitä.

–Tein silloin kaksi puukkoa, toisen isäinpäivälahjaksi ja toisen itselle.

Kun Elo myöhemmin aloitti metsästysharrastuksen, hän huomasi vasenkätisenä, että kaikki kaupasta saatavat puukot olivat oikeakätisille. Siitä lähti varsinainen puukkojen tekeminen.

–Ensimmäisissä puukoissani oli kaikilla linnun nimi ja kyseisen linnun värimaailma.

Tähän mennessä Elo laskeskelee tehneensä puukkoja lähemmäs sata. Eniten niitä tilaavat metsästäjät aina Ruotsia ja Norjaa myöten. Myös kokit osaavat arvostaa käsin tehtyä mittatilauslaatua. Kun Elolta kysyy puukon hintaa, vastausta on vaikea saada. Se kun oikeastaan riippuu pitkälti materiaaleista. Sen verran hän kuitenkin valottaa, että jos kaupasta käsintehdyn puukon saa minimissään 50:llä eurolla, hänellä pelkästään sepän takoma terä maksaa sen verran.

–Sen jälkeen alkaa minun työni, joka on vähintään kaksi vuorokautta, hän summailee.

Sen verran aikaa vievää puukon valmistaminen kuitenkin on, ettei siitä elantoaan pysty hankkimaan. Harrastuksena se on sen sijaan Kari Elon mielestä mitä mainioin.