Tiina Rantamaa aloitti Auran koulun nuorisotyöntekijänä

0
Joulukuussa aloittanut Tiina Rantamaa on ensimmäinen koululla työskentelevä nuorisotyöntekijä Aurassa.

AURA. Tiina Rantamaa aloitti joulukuussa Auran yhtenäiskoululla nuorisotyöntekijänä. Aluehallintoviraston rahoittama tehtävä on määräaikainen ja kestää vuoden. Kouluille sijoitettujen nuorisotyöntekijöiden rahoitusta on koronan vuoksi lisätty, sinänsä asia ei ole uusi.

Tavoitteena on, että rahoitukseen saadaan vuoden päästä jatkoa. Aurassa ei ole aikaisemmin ollut koululla työskentelevää nuorisotyöntekijää, mutta suuremmilla paikkakunnilla käytäntö on arkipäivää.

Rantamaa on vapaa-aikatoimen työntekijä, mutta työpaikka on koulu. Aikaisempaa työkokemusta Rantamaalla on muun muassa sijaishuollosta ja erilaisista hankkeista. Koulutukseltaan hän on yhteisöpedagogi.

Toimenkuva kehitteillä

Tiina Rantamaalla on oma toimisto vanhassa kivikoulussa. Se, millaiseksi toimenkuva muodostuu, on vielä osin hämärän peitossa. Yksi tehtävä onkin suunnitella oma toimenkuva.

–Pyrin olemaan mahdollisimman paljon koululaisten keskuudessa. Kuuntelemaan heidän toiveitaan. Perusidea on, että olen matalan kynnyksen läsnä oleva aikuinen. Hihasta saa ottaa kiinni, vaikka ei mitään sen kummempaa asiaa olisikaan, Rantamaa sanoo.

Ainakin erilaista pienryhmätoimintaa on suunnitteilla.

–Yleensä nuoria kiinnostaa kaikki, mikä poikkeaa normaalista koulutyöstä. Haluan luoda toimintaa, joka edesauttaa jaksamista ja viihtymistä, Rantamaa kertoo.

Somestakin löytää

Koulun lisäksi Rantamaan tavoittaa sosiaalisesta mediasta: instagramista, facebookista ja snapchatistä.

–On oltava siellä, missä nuoretkin ovat. Sosiaalisessa mediassa on sekä hyvää että huonoa. Varsinkin korona-aikana sosiaalisen median kontaktit ovat olleet entistäkin tärkeämpiä, kun harrastukset ovat tauolla ja kasvokkain nähdään vähemmän kuin ennen. Toisaalta some on ongelmallinen, sillä pahimmillaan se tuo kiusaamisen kotiin saakka ja kiusaamiseen on somessa vaikea puuttua, koska osassa sovellutuksista vain kaverit näkevät toistensa viestit.

Osa aikuisista kauhistelee sosiaalisen median vaikutusta nuoriin. Siinä ei Rantamaan mukaan ole mitään uutta.

–Silloin kun elokuvat tulivat, sanottiin, että ne pilaavat nuorison, seuraavaksi se oli rock-musiikki. Ajat ja ilmentymät vaihtuvat, mutta nuoriso on vuosikymmenestä toiseen samantyyppistä. Nuoruuteen kuuluu oman paikan hakeminen. Tärkeää on muistaa, että nuoria on hyvin monenlaisia, Rantamaa sanoo.


KUKA?

Nimi, ikä, paikkakunta: Tiina Rantamaa, 35, Raisio
Ammatti: koulunuorisotyöntekijä Auran yhtenäiskoululla
Koulutus: yhteisöpedagogi.
Tärkeimmät saavutukset: äitinä oleminen
Perhesuhteet: mies ja yksi lapsi
Harrastukset: ennen koronaa kaikki musiikkiin liittyvä