Toivoa toivottomaan maailmaan – Harri Ruskeepää aloitti Auran kirkkoalueen pappina

0
Harri Ruskeepää painottaa, että seurakunnan toimintaa kehitetään yhdessä seurakuntalaisten kanssa.

LIETO, AURA. Liedon seurakunnan kappalainen Harri Ruskeepää aloitti vuodenvaihteessa Auran kirkkoalueen pappina. Liedon seurakunnassa on jatkossa neljä kirkkoaluetta: Lieto, Littoinen, Aura ja Tarvasjoki. Tarvasjoen kirkkoalueen pappina aloitti Tuija Leeste.

–Tehtävänä on suunnitella toimintaa, olla kasvona Auran alueella ja toimia yhteyshenkilönä. Torstaisin olen tavattavissa seurakuntatoimistossa eli entisessä kirkkoherranvirastossa. Viraston palvelut siirtyvät Lietoon, mutta pappia voi siis tavata Aurassakin, Ruskeepää kertoo.

Vaikka Ruskeepäästä tulee nimikkopappi Auraan, kaikki Liedon kuusi pappia pitävät Aurassa vuorollaan jumalanpalveluksia. Satunnaisesti Aurassa nähdään myös kirkkoherra Risto Leppästä.

Yhdessä

Auraan ja muillekin kirkkoalueille on tarkoitus perustaa ryhmä, joka kehittää toimintaa.

–Jumalanpalvelusta ja muutakin toimintaa on tarkoitus tehdä entistä enemmän yhdessä seurakuntalaisten kanssa ja seurakuntalaisia kuunnellen, Ruskeepää tiivistää.

Seurakunnan toiminnasta Aurassa kertoo ”Seurakunta Aurassa” -niminen Facebook-sivu. Tietoa löytyy myös Liedon seurakunnan sivuilta osoitteesta www.liedonseurakunta.fi/auran kirkkoalue.

Etukäteissuunnitelmia Ruskeepää ei ole Auran varalta tehnyt. Ajatus on lähteä puhtaalta pöydältä kehittämään toimintaa seurakuntalaisten toiveiden mukaisesti.

Jumalanpalveluksia tullaan jatkossakin pitämään joka viikko. Suunnitelma on, että kolme kertaa kuussa jumalanpalvelus järjestetään perinteisellä paikalla sunnuntaina kello kymmenen ja kerran kuussa iltakirkko kello 18.

Suunnitelman toteutuminen edellyttää luonnollisesti, että näillä näkymin 10.1. saakka voimassa olevat kokoontumisrajoitukset mahdollistavat jumalanpalvelusten järjestämisen. Siihen saakka palveluksia voi seurata Liedon seurakunnan you tube -kanavan kautta.

Tasapainoilua

Vuonna 2006 papiksi valmistunut Ruskeepää on ollut Liedon seurakunnan kappalaisena kahdeksan vuotta. Sitä ennen työkokemusta ehti kertyä Raumalta, Helsingistä ja Turun tuomiokirkkoseurakunnasta. Littoisissa asuva Ruskeepää on syntyisin Huittisista.

–Suvussa ei ole pappeja, mutta hengelliset asiat olivat kotona tärkeitä. Lukiossa kun mietin millainen ammatti kiinnostaisi, halusin sellaisen, missä saa olla ihmisten kanssa tekemisissä, Ruskeepää kertoo.

Kirkon asema ei ole nyky-yhteiskunnassa helppo. Tekipä se niin tai näin, jonkun mielestä se on aina väärin päin.

–Kirkollinen elämä on tasapainoilua. Toisaalta minusta on hienoa, että luterilaisen kirkon sisään mahtuu hyvinkin erilaisia näkemyksiä. Tärkein eli usko yhdistää eri tavoin ajattelevia.

Rohkeasti

–Kirkon pitää olla ihmisten rinnalla kulkija ja Jeesuksen tavoin vähempiosaisten huomioija. Pitää myös rohkeasti kertoa kirkon pääsanomasta eli Jumalasta, Jeesuksesta ja evankeliumeista. Kirkko on toivon tuoja toivottomassa maailmassa, ei kahlitseva vaan vapauttava asia, Ruskeepää kertoo uskonnäkemyksestään.

Hänen mukaansa on sääli, että kirkosta keskusteltaessa puhe kääntyy usein ongelmiin. Vähemmän huomiota saa se, että kirkko tekee esimerkiksi valtavasti nuorisotyötä ja diakoniatyötä.

Kirkon monimutkaista ja kankeaa hallintoa olisi Ruskeepään mielestä syytä keventää. Olisi kyettävä tekemään selkeitä päätöksiä vaikeistakin asioista – kuten siitä, ketä avioliittoon vihitään.

–Asia vaatii mahdollisimman nopeaa ratkaisua. Henkilökohtaisesti ymmärrän molempia näkökulmia. Molemmille näkökulmille on perustelunsa, mutta jos kaksi toisiaan rakastavaa ihmistä pyytää Jumalan siunausta ja johdatusta yhteiselle elämälleen, niin se pyyntö tulisi kuulla ja siihen vastata, Ruskeepää miettii.

Kommentti

Ensimmäinen sana, joka tulee mieleen Harri Ruskeepään kanssa keskustellessa, on sovinnollisuus. Kuunteleminen on tärkeämpää kuin puhuminen. Ruskeepään kanssa keskustellessa tulee olo, että hän on juuri oikea henkilö auralaisten papiksi.

Asko Virtanen

Fakta

Nimi, paikkakunta: Harri Ruskeepää, Littoinen.

Syntymäaika, syntymäpaikka: 7.12.1981 Huittinen.

Ammatti: Kappalainen.

Koulutus: Teologian maisteri.

Perhesuhteet: Vaimo ja 6, 4 ja 2-vuotiaat lapset.

Harrastukset: Laulaminen.

Motto: Elä hetkessä, vapaana ja Jumalaan luottaen.