Auran viisivuotiaille syksyllä mahdollisuus esikouluun

0
Aura kuuluu kuntiin, joissa kokeillaan kaksivuotista esikoulua. Eskari alkaa jo viisivuotiaana.

AURANMAA. Aura osallistuu ainoana Auranmaan kuntana kaksivuotiseen esiopetuksen kokeiluun. Kokeiluun osallistuvat kunnat on valittu satunnaisotannalla.

Lisäksi kokeilussa on mukana kuntia, jotka eivät järjestä kaksivuotista esiopetusta, mutta toimivat kokeilussa verrokkikuntina. Auranmaalta verrokkikuntia ovat Koski, Oripää ja Pöytyä.

Verrokkikuntina toimivissa kunnissa kokeilun käytännön vaikutukset jäänevät Kosken varhaiskasvatusjohtajan Piritta Sihvosen mukaan vähäisiksi.

–Kuntia on vielä toistaiseksi informoitu varsin niukasti, mutta arvelisin, että se näkyy lähinnä erilaisten raporttien tekemisenä. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen maksuihin verrokkikuntana toimiminen ei vaikuta, Sihvonen kertoo.

Aurassa on tulevana syksynä esiopetuksen piirissä 66 kuusi- ja 42 viisivuotiasta lasta. Syksystä alkaen viisivuotiaat lapset voivat siis Aurassa siirtyä heille osoitettuun esiopetuksen ryhmään.

Kunta järjestää

Aura järjestää esiopetuksen kunnan omana toimintana.

Tilojen kannalta tilanne on ensi syksynä kuitenkin haastava, sillä esiopetusikäisiä lapsia on yhteensä 108. Mahdollista on, että toimitiloja joudutaan vuokraamaan myös omien kiinteistöjen ulkopuolelta.

–Kunnat ovat vielä saaneet aika vähän tieto kokeilusta. Opetus- ja kulttuuriministeriöstä on ensi viikolla tulossa esite kaksivuotisesta esiopetuksesta. Viisivuotiaiden esiopetukseen ilmoittautuminen alkaa maaliskuun aikana, mutta kuusivuotiaiden jo ensi viikolla, kertoo Auran varhaiskasvatuspäällikkö Anita Peltonen .

Esiopetukseen osallistuminen on vapaaehtoista, mutta käytännössä lähes kaikki kuusivuotiaat ovat käyttäneet mahdollisuuden hyväkseen.

Esiopetus on maksutonta, joten viisivuotiaiden vanhemmille Auran osallistuminen kokeiluun merkitsee säästöä päivähoitomaksuissa.

Ei pulpettiin

Peltosen mukaan viisivuotiaita ei ole jatkossakaan tarkoitus istuttaa pulpettiin.

–On tärkeää, että lapset saavat olla lapsia. Esiopetuksessa oppiminen tapahtuu leikin ja ihmettelyn kautta. Kaksivuotisen esiopetuksen kantava ajatus on, että nykyisin aika tiivis yksivuotinen esiopetus jaetaan kahdelle vuodelle, Peltonen kertoo.

Auran osallistuminen kokeiluun merkitsee sitä, että esiopetukseen on rekrytoitava kaksi uutta opettajaa ja yksi hoitaja. Tämä tulee Peltosen mukaan olemaan haastavaa.

–Kelpoisille sosionomi-taustaisille olisi pikimmiten luotava mahdollisuus pätevöityä esiopetuksen opettajiksi, muuten opettajia ei riitä, Peltonen toivoo.

Valtion on tarkoitus korvata kokeiluun osallistuville kunnille ainakin osa sen kustannuksista.