Perheet innostuivat talvilomalla pilkkimään Pyhäjärvellä

0
Pöytyä-Oripää 4H -yhdistyksen toiminnanjohtaja Minna Lukkala näytti, kuinka kärpäsentoukka laitetaan koukkuun. Elsa Rantasalo, Piia Hakanen sekä Elmeri ja Rami Rantasalo katsoivat tarkasti, miten se tapahtuu.

PÖYTYÄ/Yläneen Kalikka. Ensimmäistä kertaa keskiviikkona Pyhäjärven pilkkijäillä kaloja narraamassa ollut, yläneläinen Peetu Salmi, 7, oli sitä mieltä, että lajista voisi tulla ihan harrastus.

–Jos vaan ehdin, niin tulen hiihtolomalla vielä toisen kerran, hän pohti ja esitteli samalla kätevää pilkkireppuaan, jossa oli jakkara mukana.

Hän kertoi istuskelleensa pilkkireiän äärellä reilun tunnin ajan. Syöteiksi hän sai Pöytyä-Oripää 4H -yhdistyksen toiminnanjohtaja Minna Lukkalalta kastematoja ja kärpäsentoukkia, mutta tällä kertaa saalista ei sitkeästä yrityksestä huolimatta tullut. Suosikkikalakseen Peetu mainitsi silakan, mutta myös papan siika on hänen mielestään hyvää.

Ensimmäistä kertaa pilkillä olivat myös Piia Hakanen ja Rami Rantasalo lapsineen. Ruskolaisperhe kertoi mökkeilevänsä hiihtoloman ajan Yläneellä, ja siksi talvinen kalastuskokemus sopi hyvin ohjelmaan.

–Tykkäämme muutenkin retkeillä ja ulkoilla, niin tämä on hyvää oheistoimintaa, Piia kertoili perheensä vapaa-ajanvietosta.

Kun seitsemänvuotiaalta Elmeri Rantasalolta kysyi, mitä kaloja järvestä voisi nousta, nuorella miehellä tuli heti mieleen montakin eri vaihtoehtoa:

–Lohi, lahna ja siika, hän luetteli.

Lisäksi mieleen muistui pienen mietinnän jälkeen vielä hauki ja ahven.

Isosisko Elsa Rantasalo, 10, kehui puolestaan saaneensa taannoisilla kesäretkillä lahnoja.

Kumilasta kalannarrausreissulle äitinsä ja sisarustensa kanssa lähtenyt Niklas Raitanen , 13, kertoi käyneensä aiempina talvina pilkillä kahdesti. Touhu on hänen mielestään sen verran mukavaa, että hänen ideastaan lähdettiin matkaan tälläkin kertaa. Edes tuulinen ja sateinen sää ei vienyt nuoren miehen kalastusintoa, vaan hän aikoi tulla pilkille toistekin. Mahdollisen saaliin Niklas aikoi syödä joko itse tai antaa lemmikeilleen.

Marjaana Mikola-Raitanen oli lähtenyt lastensa Mikaelin, 7, Niklaksen, 13, ja Mea Raitasen, 11, kanssa pilkille. Idea oli alun perin Niklaksen, mutta myös Mikael kertoi olevansa innokas kalamies.

Korona ei estä pilkkimistä

Aiempina vuosina hiihtolomapilkkiä on Yläneen Kalikassa järjestänyt Pöytyän kunta yhteistyössä Pöytyä-Oripään 4H-yhdistyksen kanssa. Koska tänä vuonna korona on rajoittanut kaikkea, Minna Lukkala sanoo heidän järjestäneen pilkkitapahtuman tällä kertaa seurakunnan kanssa siten, että 4H tarjosi pilkkivälineet ja seurakunta kaakaot.

Kalastuspuuhiin oli tällä kertaa lähtenyt neljä perhettä, ja lisäksi uutta kertaa oli jo ehditty toivoa.

–Yritän vielä tänä talvena järjestää sellaisen vaikka joku sunnuntai, Lukkala lupaili ja kehui pilkkimistä todella mukavaksi ulkoharrastukseksi.

–Ja jos tällä tavalla onnistuu houkuttelemaan yhdenkin uuden pilkkijän, niin se on aina hyvä asia.

Kalan saamista Lukkala pitää pilkkimisessä bonuksena, mutta ei sen ehtona. Liikuntaa tulee puolestaan mukavasti kairaamisesta – ainakin hartianseudulle.

–Jos reiästä ei ole tullut mitään viidessä minuutissa, kannattaa tehdä uusi, hän vinkkasi kairankääntäjille.

Pilkkireissun jälkeen oli vielä mukava piipahtaa grillipaikalla, josta käteensä sai kaakaomukin.

–Ihmiset ovat ottaneet mielellään lämmikettä, kun ovat ensin olleet jäällä istumassa, Pöytyän seurakunnan nuorisotyönohjaaja Susanna Holopainen kertoi.