Pilkille kannattaa lähteä heti aamun sarastaessa – Elijärvelle mahtuisi kalastajia enemmänkin

0
Yläneen Elijärven rannalta kotoisin oleva Veikko Nyman on pilkkinyt ikänsä. Parasta se on hänen mielestään keväisin, kun aurinko alkaa lämmittää ja luonto heräillä talviunestaan.

PÖYTYÄ/Yläne. Vaikka ihminen on pyytänyt kalaa ammoisista ajoista lähtien, sen mielenliikkeistä ei edelleen ota selvää. Se voi olla syöntipäällä, tai sitten ei. Ruokahaluun voi vaikuttaa säätila, tai sitten ei.

Yläneen Elijärven rannoilta kotoisin oleva ja ikänsä pilkkimistä harrastanut Veikko Nyman tietää kuitenkin, että paras syönti on aikaisin aamulla, vaikka mikään tae ei sekään ole. Toisaalta se ei Nymania suuremmin haittaa, sillä järvenjäällä on mukava istuskella kauniina talvipäivänä muutenkin.

Kun kala sitten on nälkäinen, sitä saattaa nousta yhdellä pilkkireissulla viisikin kiloa.

–Jo parissa kolmessa tunnissa nousee parhaimmillaan sen verran.

Syöttinä hän käyttää oranssinpunaisia kärpäsentoukkia, mutta aina ei niitäkään tarvita.

–Kun kalalla on hyvä syönti, riittää pelkkä kolmihaarakoukkukin.

Eniten Elijärvestä nousee ahventa, ja keväällä välillä kiiskeä tai särkeä. Niistä Nyman ei kuitenkaan perusta, vaan antaa ne joko kissalle tai heittää pois. Kuhaa Nyman nostelisi myös mielellään, mutta se ei ole istutuksesta huolimatta viihtynyt järvessä.

–Kuha tarvitsee kylmät vedet, ja tämä järvi on sille liian matala.

Pilkkiminen on halpa harrastus

Suomen Vapaa-ajankalastajat ry:n mukaan pilkkimistä harrastaa Suomessa 555 000 ihmistä. Yhdistyksestä muistutetaan, että se on helposti saavutettava ja erinomainen luontoliikuntamuoto kaikille, eikä se myöskään vaadi erityisiä lupia.

Veikko Nyman sanoo pilkkimisen olevan parasta etenkin keväällä, kun aurinko alkaa lämmittää ja luonto heräillä talviunestaan.

–Ja silloin, kun kalaa tulee, aika kuluu jään päällä istuskellessa äkkiä.

Nyman on kuitenkin havainnut pilkkijöiden määrän vähentyneen jatkuvasti vuosikymmenien saatossa, erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

–Kyllä tänne mahtuisi, ja kalaakin olisi vaikka kuinka paljon, hän vinkkaa.

Pilkkimisen aloittaminen ei välttämättä vaadi edes suuria investointeja, sillä pilkki ei kovin montaa euroa maksa, samoin kuin ei syötitkään. Kallein investointi on porakoneella varustettu kaira, jollaisen Nymankin hankki muutama vuosi sitten.

–Se maksaa noin 500 euroa, mutta on sen arvoinen, hän pohtii ja sanoo, että joskus reikiä tulee kairattua yhdellä reissulla 40–50.

Toisaalta perinteisiä käsin väännettäviä kairoja saa halvimmillaan muutamalla kympillä. Lisäksi kannattaa hommata lämpimät kumisaappaat.

–Minulla on myös kelluntahaalarit, Nyman esittelee ja sanoo saman tien, ettei onneksi ole kuitenkaan koskaan pudonnut jäihin.

Tänä vuonna jäälle meneminen onkin Nymanin mukaan vaatinut erityistä huolellisuutta, koska lumi tuli niin nopeasti jään päälle.

–Saattaa olla niin, että ensin on jää, sitten sen pinnalla on vettä ja taas jää, Nyman kertoo havainnostaan.