Juha Vuorelan sukututkimuskursseille avainlippu

0
Tarvasjokelainen sukututkija Juha Vuorela on saanut verkkokursseilleen avainlippu-tunnuksen. (kuva: AVL arkisto/Asko Virtanen)

LIETO/Tarvasjoki. Toiminimi Juhan Suvun etäkurssipalvelut on saanut Suomalaisen Työn Liiton avainlippumerkin.

–Haluan avainlipulla viestiä, että kyseessä on kotimainen palvelu. Hakemuksessa kysyttiin muun muassa tarvikkeista ja siitä, missä työtä tehdään. Olennaista on, että työ tehdään Suomessa eikä käytetä esimerkiksi ulkomaista alihankintaa, kertoo yrittäjä, sukututkija Juha Vuorela Tarvasjoelta.

Jos Vuorela saisi siis jatkossa ajatuksen lähteä Espanjan auringon alle työskentelemään, se ei olisi mahdollista.

–Näinä korona-aikoina työskentelen hyvin mielelläni Suomessa ja Tarvasjoella enkä Espanjassa, Vuorela naurahtaa.

Avainlipun maksu on suhteessa liikevaihtoon. Vuorelan tapaisella yksinyrittäjällä kustannus on vuodessa hyvän ravintolaillallisen luokkaa.

Lähes kaikki etänä

Korona on merkinnyt sukututkimusalan yrittäjälle hyviä asioita.

–Nykyään teen kursseja lähes pelkästään etänä, joten matkustaminen on vähentynyt paljon. Asiakaskunta on laajentunut, kun kurssin pitäminen ei ole enää sidoksissa paikkaan, Vuorela kertoo.

Korona on myös lisännyt ihmisten kiinnostusta etänä tehtäviin asioihin kuten sukututkimuksen etäkursseihin.

Myös DNA-testit, joilla omaa perimää voi selvittää, ovat lisänneet kiinnostusta sukututkimukseen.

Vuorelan asiakkaita ovat kansalaisopistojen ja Suomen sukututkimusseuran lisäksi yksityiset ihmiset, jotka tilaavat opetusta suoraan.

Vuorelalla on omien sanojensa mukaan varsinaisia kilpailijoita ”vain kourallinen”. Suurin kilpailija on se, että moni tekee sukututkimusta netin ohjelmilla ilman sen kummempaa kurssittautumista.

Kurssien lisäksi Vuorelaa on viime aikoina työllistänyt myös asiantuntijana toimiminen maanantaina 15.2. alkaneessa Sukuni Salat -sarjassa. Sarjassa selvitetään julkisuuden henkilöiden sukujen salaisuuksia.

Sarjassa selviää muun muassa, mitä traagista on tapahtunut Krista Kososen suvussa tai mikä selittää muusikko Pete Parkkosen kiharaa tukkaa ja musikaalisuutta.