Virtuaaliystävyyttä ruutuajan rajoittamatta – Korona digitalisoi Yläneen SPR:n ystävätoiminnan

0
Sirkka Rantanen on digitaalisesti yhteydessä Kartanokotiin viikottain ja vetää muun muassa musiikivisailuja, joihin Matti Teiniläkin osallistuu.

PÖYTYÄ/Yläne. Sirkka Rantasella ja Kartanokodin asukkailla on käynnissä muistia testaava musiikkivisailu.

–Mikä kappale otetaan seuraavaksi? Tulipunaruusut, Väliaikainen vai Suutarin emännän kehtolaulu, Rantanen kyselee.

–En ole koskaan kuullutkaan Suutarin emännän kehtolaulua, Kaarina Jalo arvelee.

–Älä höpsi, varmana olet, Rantanen tuumaa ja laittaa suutarin emännät soimaan.

Ja kuinka ollakaan, Jalo tietää, mitkä sanat seuraavat ”Keitä te ootte te pienet pojat, kun en mä tunne teitä” -kysymystä. Laulun sanat muistuvat muillekin mieleen, vaikka kappaleen nimi ei tuttu ollutkaan.

–Kukas se olikaan, joka ei ole kappaletta koskaan kuullutkaan, Rantanen kiusoittelee.

Musiikkivisailu etenee mukavissa, mutta tavallisesta ja totutusta poikkeavissa merkeissä. Rantanen nimittäin juontaa visailua kotoa käsin läppäri ja kännykkä apunaan.

Tabletit kerhoja korvaamaan

Koronapandemia on asettanut rajoituksia myös SPR:n ystävätoiminnalle ja esimerkiksi Yläneen osaston Kartanokodissa järjestämät Terhokerho, äijäkerho ja lukupiiri ovat olleet koronan vuoksi tauolla. Ystäviä ei kuitenkaan haluttu hylätä, vaan yhteydenpitoon keksittiin ottaa tietotekniikka avuksi.

Osasto hankki SPR:ltä saamallaan Hyväpäivä-hankerahalla Kartanokotiin pari tablettia sekä kolme televisiota, joiden välityksellä yhteydenpitoa on jatkettu. Visailujen lisäksi SPR:n ystävätoiminnan aktiivit ovat muun muassa videoineet Kartanokodin asukkaille terveisiä ulkomaailmasta. Syyskesällä Kartanokodissa saatiin katsella puintihommia ja perunannostoa. Kesällä asukkaat pääsivät virtuaalisesti käymään torilla.

Äijäkerholaisten iloksi heidän aiemmista puuhista on koottu Kartanokodille valokuva-albumi. Simo Rantanen kertoo kuvien olevan myös pilvessä, joten niitäkin voidaan osaston hankkimilta laitteilta katsella.

Rantasen mukaan SPR:n hankinnat ja Kartanokodin digiloikka on otettu ilolla vastaan.

–Kerran asukkaat katselivat ruokailun yhteydessä perunannostovideota ja heidän mielestään se oli sopivaa, koska heidän ruutuaikaansa ei ole rajoitettu, Rantanen kertoo hymy huulillaan.

Kotona olevia ystäviin Yläneen SPR-läiset ovat pyrkineet korona-aikana pitämään yhteyttä mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi puhelimitse. Sunnuntaisen ystävänpäivän kunniaksi osasto muisti yläneläisiä ystävänpäiväkortein.

–Yli 70-vuotias aikuisväestö on koronatilanteessa tuntenut itsensä aika syrjäytyneeksi ja syrjäytetyksi. Olisi tärkeää, että ihmiset, jotka haluavat ja pystyvät, voisivat heitä muistaa esimerkiksi soittamalla ja kysymällä, mitä kuuluu, osaston puheenjohtaja Hannu Pentti toivoo.