”Herääminen tietokoneen ääreen masentaa” – Auranmaan yläkoululaiset siirtyivät eilen etäkouluun

0
Maan hallituksen linjaus hiljensi yläkoulut kolmeksi viikoksi. Myös Auranmaan yläkoululaiset siirtyivät etäopetukseen maanantaina.

AURANMAA. Tarvasjoen koulun yhdeksäsluokkalaisilla Reko Tuomiselta ja Noel Mikkolalta opiskelu sujuu etäkoulussakin, mutta poikia masentaa herääminen tietokoneen ääreen ja koko päivän koneella istuminen. Kahdeksasluokkalainen Aaron Rönnemaa pelkää keväälle tulevan kova koesuma, jos maanantaina käynnistynyt etäkoulun kakkoskierros venyy suunnitellusta kolmesta viikosta.

Maan hallituksen esittämän sulkutilan vuoksi Auranmaan kaikki yläkoulut siirtyivät etäopetukseen, Aurassa koko yhtenäiskoulu viikonloppuna ilmi tulleiden koronatartuntojen vuoksi. Toisin kuin viime keväänä, tällä kertaa yläkoululaisten etäkouluun ehdittiin ja osattiin valmistautua.

–Viimeksi oli aluksi aika sekavaa, mutta loppua kohti selkeni, Rönnemaa sanoo ja toteaa, että nyt opettajat ovat ehtineet antaa hyvin ohjeistaa oppilaita.

–Puhutaan valtavasta digiloikasta, joka viime keväänä otettiin. Nyt toimintatavat osataan ja etäkouluun siirtyminen on henkisesti helpompaa, kun ei enää hypätä tuntemattomaan, Kosken seudun yläasteen rehtori Jouni Karvonen puolestaan toteaa.

Silti jokaisen rehtorin toive olisi ollut, että lähiopetuksessa olisi saatu jatkaa.

–Ei tämä etäily ole kenenkään etu, ei lasten, nuorten eikä opettajien. Sydämestäni toivon, että etäkoulu jää tähän kolmeen viikkoon, Tarvasjoen koulun rehtori Outi Nieminen sanoo.

Viime kevään jäljiltä ei kukaan jäänyt Niemisen mukaan lopullisesti hukkaan, mutta jälkiä on paikkailtu pitkin lukuvuotta. Eikä kaikkea saada hänen mukaansa paikattua. Eniten viime kevään jäljet näkyvät Niemisen mukaan nykyisissä ykkösluokkalaisissa, jotka nyt saavat toistaiseksi jatkaa muiden alaluokkien tavoin lähiopetuksessa. Myös Elisenvaaran yhtenäiskoulun rehtorin Mika Virtasen mukaan eniten aukkoja on jäänyt nuorimmille oppilaille.

Opillisia aukkoja paikkailtu

–Kyllä etäjaksolle mennään apeilla mielin. Tosiasia on, että häviävän pieni marginaali oppilaista kykenee etäjakson aikana opiskelemaan samalla tavalla kuin lähiopetuksessa. Koulun perusajatuksena kun on opetustoiminnan lisäksi myös kasvatustoiminta, niin etenkin jälkimmäinen kärsii, Auran yhtenäiskoulun rehtori Ville Kouki toteaa.

Koukin mukaan viime kevään jättämiä opillisia aukkoja on Aurassa kyetty paikkailemaan valtiolta saadun erillisrahoituksen turvin. Hän toivoo rahoituksen toteutuvan myös tänä vuonna.

Myös Koski haki ja sai erillisrahoitusta. Karvosen mukaan viime kevään jättämät jäljet on Koskella saatu paikattua.

Mika Virtasen mukaan oppilaat suhtautuvat etäopetukseen melko ymmärtäväisesti ja opettajatkin saatujen kokemusten myötä luottavaisesti. Esimerkiksi kirjallinen tuottamisen on hänen mukaansa koettu etäopetuksen aikana parantuneen.

–Taito- ja taideaineiden opettajat ovat kuitenkin huolissaan etäopetuksen aikaisen opetuksen teoreettisuudesta, kun monia asioita ei päästä käytännössä harjoittelemaan. Myös matematiikan opettaja kokee esimerkiksi geometrian opetuksen hankalaksi. Pienluokkien oppilaat ovat tyytyväisiä saadessaan jäädä lähiopetukseen, Virtanen kertoo.

TET-jaksoja siirretty

Yläkoululaisten osalta keväälle osuus monia tärkeitä asioita. Yhteishaku on Auranmaan yläkoulujen rehtoreiden mukaan kuta kuinkin saatu hoidettua. Siihen myös saatiin jatkoaikaa. Valtakunnalliset kokeet ajoittuvat huhtikuuhun, jolloin etäkoulusta pitäisi tällä tiedolla olla palattu lähiopetukseen.

Aurassa ysiluokkalaiset kävivät TET-jaksolla syksyllä, mutta kasiluokkalaisten TET-jakso joudutaan etäjakson vuoksi siirtämään. Myös Koskella kasiluokkalaisten TET-jaksoa joudutaan siirtämään. Tarvasjoella tilannetta ennakoitiin ja työ elämään tutustuminen sijoitettiin jo lukuvuotta suunnitellessa loppukevääseen. Pöytyälläkään TET-jaksoja ei oltu suunniteltu maaliskuuhun.

Koskelaisilta ja pöytyäläisiltä etäkoulujakso peruu taidetestaajien retket, joiden tilalle on suunnitteilla etäyhteyksin toteutettavat tutustumiset. Myös yrityskyläkoulutukset on siirretty etänä toteutettaviksi.

Ruokakasseja tai valmisaterioita tarjolla

Kouluruokailu on järjestetty auranmaalaisille etäkouluun siirtyneille yläkoululaisille joko ruokakassi- tai valmisateriajakeluin. Aurassa yläkoululaisille on maanantaisin jaossa ruokakasseja yhtenäiskoululla tai Kirkonkulman koululla. Myös etäopetukseen siirtyneet yhtenäiskoulun alakoululaiset saavat ruokakassin. Maanantaina heille oli vielä koululla ruokaa jaossa omiin astioihin kotiin kuljetettavaksi.

Pöytyä ja Koski tarjoavat mahdollisuuden noutaa ruokaa koululta kahtena päivänä viikossa. Halukkuudesta aterioiden noutoon on vanhemmilta tiedusteltu ennakkoon.

–Halukkaat voivat hakea valmiit, jäähdytetyt kouluruuat tai einekset tiistaisin ja torstaisin klo 15–17, Mika Virtanen kertoo.