Kesä tuo tapahtumia Aurajoen matkailutielle

0
Pyöräilytapahtumaidean isät Lauri Heiliö ja Jarno Kuronen ottivat lauantaina tuntumaa kevään pyöräilykeleihin. Koskipirtti on yksi Aurajoen Matkailutien varrella olevista nähtävyyksistä. (kuva: Anna-Mari Alkio)

AURA, PÖYTYÄ, ORIPÄÄ. Kesä tuo monenlaista elämää Aurajoen matkailutielle. Kausi alkaa 29. toukokuuta, jolloin järjestetään Auranmaa Tour -pyöräilytapahtuma.

–Tapahtuman idea on pyöräillä Aurajoentien matkailutietä omatoimisesti ja kokea Aurajoentien tunnelma pyörän selästä rennosti nautiskellen. Tavoitteena on, että matkan varrella olisi taukopaikkoja avoinna, joihin voi pysähtyä, mikäli koronatilanne sen sallii. Erillistä pyörien huoltoa tai tarvikkeiden myyntiä ei järjestettäisi, mutta BoksiShop Aurassa toki on auki tapahtumapäivänä, kertoo viime viikolla hankekoordinaattorina aloittanut Susanna Ansio.

Oripäähän painottuva vanhojen ajoneuvojen tapahtuma Aurajoentie Cruising järjestetään 19.6. ja Aurajoki Sup 3.7.–4.7. Näillä näkymin kauden päättävät Aurajoentien kulttuuriralli ja venetsialaiset elokuun viimeisenä viikonloppuna.

–Muutakin on vielä mahdollisesti tulossa, mutta suunnitelmat tarkentuvat huhtikuun aikana, Ansio lisää.

Aurajoen matkailutietä kehitetään kahdella erillisellä Leader-hankkeella, Aurajoentie herää eloon -hankkeella ja Aurajoen kyltit -hankkeella, joka nimensä mukaisesti keskittyy tien kyltitykseen.

Hankkeiden yhteenlaskettu budjetti on vajaat 100 000 euroa. Leader-tukena saatavaa EU-rahaa on 70 prosenttia eli vajaat 70 000 euroa. Loppu jakautuu tienvarren kuntien kesken, joiden maksuosuus määräytyy muun muassa sen mukaan, paljonko kunnassa on asukkaita ja kuinka pitkän matkan tie kulkee kunnan alueella.

Kartta toukokuussa

Aurajoen matkailutiestä on tekeillä myös kartta, johon on koottu tienvarren palveluita. Kartan pitäisi tulla painosta toukokuun alussa, kertoo hankekoordinaattori Päivi Joki-Heiskala.

Kartan lisäksi tekeillä on Aurajoen matkailutien oman nettisivut. Sivujen pitäisi olla auki 19.4. osoitteessa www.aurajoentie.fi.

Aurajoen matkailutien palveluista on tehty palveluverkkokartoitus, missä palvelut ja nähtävyydet on jaoteltu kolmeen kategoriaan: ravitsemukseen, majoitukseen ja näe&koe-kohteisiin.

Sen sijaan kyltit eivät ole tulossa vielä tulevana kesänä, sillä Ely toivoo, että sekä tien että sen varren palveluiden kyltitykset laitettaisiin samaan aikaan. Suunnitteilla on, että Aurajoentien matkailutie-statuksesta kerrottaisiin muutamalla kymmenellä kyltillä.

Lisää majoitusta kaivataan

Aurajoen Matkailutien pituus Turusta Oripäähän on noin 70 kilometriä, mutta majoituspaikkoja sen varrella on suhteellisen vähän.

–Liedon Zoolandiassa, Ilmaristen matkailumaatilalla, Auran Keitaalla, Kaidanojan kartanossa ja Pöytyän Riistalinnassa voi yöpyä ja sitten on vielä pari muutakin b&b-paikkaa. Oripäässä on tietysti Krapuranta ja Wanha Kanala, mutta majoituspaikkoja saisi olla enemmänkin, Joki-Heiskala kertoo.

–Toivottavasti uusia yrittäjiä ilmaantuu. Elämysmatkailu on nykyään suosittua, joten luksusta matkailijat tuskin hakevat, vaan b&b-tyyppinen majoitus riittää hyvin, kehittämisjohtaja Anna-Mari Alkio toivoo.

Myös polkupyöränvuokrausta, laitureita ja sup-lautojen vuokrausta on suunnitteilla matkailutien varrelle.


FAKTA: Aurajoen matkailutie

* Väylävirasto teki 26.1. päätöksen ensimmäisestä uudesta matkailutiestä yli vuosikymmeneen.
* Samalla hyväksyttiin pöytyäläissyntyisen kuvataiteilija Marjaana Nukarisen piirtämä visuaalinen tunnus Matkailutie-liikennemerkkiin.
* Väyläviraston mukaan tie on yhtenäinen ja selkeä kokonaisuus ja sillä on tien liikenteelliseen merkitykseen nähden matkailuelinkeinon toimintaedellytyksiä sekä alueen elinvoimaa tukeva merkitys.
* Tie alkaa Turun Suurtorilta kulkee Raunistulan kautta ja Maarian kirkon ohi Liedon kautta kohti Auraa. Auran taajamasta tie jatkuu Riihikoskelle ja edelleen Oripäähän. Tiellä on pituutta noin 70 kilometriä.
* Tiehankkeessa mukana ovat Oripään, Pöytyän, Auran ja Liedon kunnat.