Liedon museo avaa kylien historiaa ja nykyisyyttä – Hankkeessa kerätään tarinoita ja muistoja kylistä Kotiseutuportaaliin

0
Näkymä Tarvasjoen kirkolle Hämeen Härkätien suunnalta noin 100 vuotta sitten. Kuva: Liedon museo.

LIETO/Tarvasjoki . Liedon museossa on ponkaistu liikkeelle Leader-rahoitteinen Liedon kotiseutuportaali – avain kyliin ja kulmakuntiin -hanke, jossa historiaa ja nykyisyyttä tuodaan esille uudella tavalla. Hankkeessa liikutaan ajassa ja paikassa: menneisyys tuodaan osaksi nykyisyyttä, tarinat ja faktat sijoitetaan kartalle. Hankkeen aikana Liedon museon verkkosivujen yhteyteen luodaan Liedon kyliä ja kulmakuntia eri keinoin esittelevä kaikille avoin Kotiseutuportaali.

Liedon museon arkistoissa on vuosikymmenien ajalta paljon rakennus- ja kulttuuriympäristön dokumentointiaineistoa, valokuvia sekä tarinoita ja muisteluita. Kotiseutuportaali tuo tämän arvokkaan aineiston esille ja saavutettavaksi. Olemassa olevan rinnalle kerätään uutta tietoa, joka liitetään Liedon museon kokoelmiin.

Nuoret mukaan tarinoimaan

Olennaisessa osassa uuden aineiston keräämisessä ovat vapaaehtoiset ja heidän tekemänsä talkootyö. Vanhan muistelemisen ohella yhtä tärkeätä on kertoa nykypäivästä. Osallistua voi esimerkiksi puhumalla ja kirjoittamalla, valokuvaamalla tai videoimalla, piirtämällä, haastattelemalla kyläläisiä sekä etsimällä valokuvia ja kirjoituksia kotiarkistoista. Myös nuoria kannustetaan pohtimaan oman kotikylän merkitystä ja sitä, miltä elämä tässä ajassa omalla kotikylällä tuntuu.

Kyläläisiä aktivoidaan tarinointiin järjestämällä muistelutilaisuuksia. Tarvasjoella liikutaan koronatilanteen helpotettua. Jo sitä ennen voi muistella ja tarinoida ja olla yhteydessä hankevetäjä Eeva Turpeiseen.

Kotiseutuportaali on lähtökohtaisesti kulttuurihistoriallinen, joustava ja jatkuvasti täydennettävissä ja päivitettävissä. Vastaavanlaisia hankkeita ei ole tiettävästi tehty Suomessa aiemmin. Hanke on saanut rahoitusta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020. Projektissa tehdään yhteistyötä Aurajokisäätiön, Liedon kunnan, Turun museokeskuksen ja Turun yliopiston kanssa.

Jos haluat olla mukana luomassa Liedon kotiseutuportaalia, voit olla yhteydessä hankevetäjä Eeva Turpeiseen puhelimitse 040 356 5696 tai sähköpostitse eeva.turpeinen@gmail.com.