Piia Tuominen löytää piirrettävät hahmonsa usein kirkkojen kivijaloista tai luonnosta

0
Piia Tuominen julkaisee sadan päivän ajan päivittäin Facebook-sivuillaan yhden kuvaparin kivijalasta ja sieltä löytyneestä hahmosta.

PÖYTYÄ/Yläne. Kirkkojen kivijaloista voi löytää mitä kummallisimpia olentoja. Täytyy vain olla silmä tarkkana ja helisytellä hiukan mielikuvitustaan, niin silmien eteen saattaa pompahtaa vaikka näkymä uimassa olevasta norsusta, väsähtäneestä liskosta tai sammakkoprinssistä. Kivien päällä ja lomassa seikkailevat myös siili, kissa, hippo ja moni muu.

–Niitä on niin paljon, että välillä on ihan valinnanvaikeus, hahmoja valokuvaava ja sitten näkyväksi tietokoneen ruudulla piirtävä, yläneläinen Piia Tuominen naurahtaa.

Hahmojen piirtäminen lähti liikkeelle vähän vahingossa kolmisen vuotta sitten puolisolta joululahjaksi saatujen vesivärien myötä.

–Pöydälle oli jäänyt paperi, jossa oli sininen vesiväriläikkä. Puoliso piirsi sille kädet, jalat ja kasvot. Sitten lähdin itse kokeilemaan maalaamalla lisää läikkiä, joista aloin tehdä hahmoja, Piia taustoittaa ja sanoo homman levinneen myöhemmin pilviin, kaarnanpalasiin ja lopulta kirkon kivijalkoihin.

Suurista kivikirkoista hän ottaa laajemman kuvan, joita sitten zoomailee lähemmäksi tietokoneen ruudulla.

–Mutta esimerkiksi Pöytyän tai Oripään kirkoista kuvaan kivijalkoja metri metriltä.

Yhdestä kuvasta saattaa löytyä parikymmentäkin hahmoa, eivätkä kaikki suinkaan ole tästä maailmasta.

–Ne voivat olla mitä vaan, mutta tähän mennessä suurin osa on kuitenkin ollut hyväntuulisia.

Mitä mahtaa tämä Pöytyän kirkon kivijalassa asustava hippo tuumia?

Sadan päivän projekti

Tällä hetkellä Piialla on meneillään sadan päivän projekti hahmojen parissa, minä aikana hän julkaisee päivittäin Facebook-sivuillaan yhden kuvaparin kivijalasta ja sieltä löytyneestä olennosta. Hän sanoo aloittaneensa projektin sen vuoksi, koska kuvia ja piirtämättömiä hahmoja alkoi olla niin paljon.

–Näin sain itselleni raamit tähän työhön, jotta hahmot tulee tehtyä näkyviksi. Muuten ne huutelevat sieltä koko ajan, että piirrä.

Palaute on ollut pelkästään positiivista ja Piia nauraakin, että onneksi kukaan ei ole pitänyt hänen harrastustaan omituisena. Itse hän ihmettelee, miten kukaan ei ole aiemmin huomannut hahmoja.

–Ne ovat siinä ihan selkeästi nähtävillä.

Toisinaan Piia ei kuitenkaan osaa oikein arvostaa taidettaan:

–Välillä tuntuu, ettei tämä vaadi mitään suurta taitoa, kun piirtää vaan sitä, mikä on jo valmiina siinä.

Sen verran pidettyjä Piian hahmot ovat kuitenkin olleet, että niistä on pyydetty näyttelyä. Myös kirja on tekeillä.

–Se on sanaton tarina, joka etenee aukeama aukeamalta hahmojen avulla, hän valottaa ja sanoo teoksen olevan jo luonnosteluvaiheessa.

Tulevaisuudessa Piia haaveilee, että hahmoista voisi tulla ainakin jollain tasolla ammatillista.

Ne ovat kuitenkin niin suuri ilon lähde sekä minulle itselle että myös toisille.

Oripään kirkon kivijalassa vipeltävä siili ei juuri talvihorroksesta piittaa.

Piia Tuomisen hahmoja voi käydä katsomassa hänen Facebook- ja Instagram-sivuillaan: https://facebook.com/freerangeideas ja https://www.instagram.com/freerangeideas/