Pöytyän seurakunta jakaa kärryistään kaakaota ja kohtaamista

0
Kolmevuotias Lukas Kukarski oli saapunut Riihikosken seurakuntatalon pihalle äitinsä Elenan kanssa. Minna Truhponen ja Anne Jaakkola-Tuominen olivat iloisia saadessaan tarjota lämmintä juotavaa.

PÖYTYÄ. Pöytyän seurakunnassa on kehitetty oiva tapa lähestyä ja olla läsnä ihmisille näin korona-aikana. Jokaisella kirkkoalueella kiertää nykyään kaakaokärryt, joista tarjoillaan paitsi lämmintä juomaa myös kohtaamista.

–Tässä on se idea, että ihmiset näkevät meidät ja me ihmisiä, kaakaokärryvuorossa Riihikoskella torstaiaamuna ollut, seurakunnan vastaava lastenohjaaja Minna Truhponen totesi.

Kärryt tuovat Truhposen mukaan myös sanomaa seurakunnan pysyvyydestä:

–Me olemme täällä, olipa tilanne mikä hyvänsä.

Seurakunnan suntio-vahtimestari Anne Jaakkola-Tuominen on huomannut kaakaota jakaessaan, että ihmisillä on selvästi kohtaamisen tarve.

–Tässä huomaa hyvin, että ihmisillä on tarve puhua vastaantulijan kanssa.

Aiheet vaihtelevat hänen mukaansa laidasta laitaan koronan kuitenkin noustessa paljon esiin.

–Esimerkiksi monet yksinasuvat kertovat koronan lisänneen yksinäisyyttä.

Truhponen taas totesi, että ihmisten on selkeästi helpompi avautua, kun kädessä on kupponen kuumaa juotavaa ja kasvoilla maski.

Torilla tavataan

Ensimmäiset kaakaokärryt saatiin liikenteeseen helmikuussa, milloin startattiin Yläneen seurakuntatalolta torille. Sittemmin maine on kiirinyt, ja Jaakkola-Tuomisen mukaan esimerkiksi Kyrön torilla kärryä osataan jo odotella.

Truhponen puolestaan nauraa, että kerran hän on joutunut jakamaan myös ei-oota, kun huhupuheiden mukaan heillä oli tarjolla kaakaon sijaan hernekeittoa.

–Ehkä sitäkin joskus voisimme toki tarjota.

Varsinaisesti kärryillä ei ole mitään säännöllisiä liikkumisaikoja, mutta etenkin toripäivinä tai tapahtumissa pyritään olemaan paikalla. Parhaimmillaan kohtaamisia on saattanut olla päivän aikana jopa 50. Toisinaan kaakaon lisäksi voi saada jotain yllätystäkin.

–Meillä on ollut esimerkiksi karkkeja toisinaan tarjolla, Jaakkola-Tuominen paljasti.

Truhponen ja Jaakkola-Tuominen kertoivat alkuperäisen idean tulleen johtavalta diakoniatyöntekijä Minna Majuri-Kiiskeltä , joka oli kuullut toisaalla kiertävistä kahvikärryistä.

–Me teimme tästä oman näköisemme, ja valitsimme kahvin sijaan kaakaon. Se kun sopii kaikenikäisille, naiset valottavat.

Kuuma kaakao maistui

Riihikosken seurakuntatalon pihaan lastensa kanssa tullut Laura Välimäki otti kaakaon vastaan hyvillä mielin. Hän piti kärryideaa hauskana ja vähän erilaisena.

–Nyt kun ei pääse seurakunnan perhekerhoonkaan, niin tämä on vähän erilaista tekemistä, hän kiitteli.

Myös Elena Kukarski piti ideaa hyvänä. Hän oli saanut tiedon kaakaokärryistä perhekerhon whatsApp-ryhmän kautta. Kolmevuotias Lukas Kukarski maisteli kaakaotaan tyytyväisenä poseeraten samalla hiukan ujosti kameralle.

Riihikosken yhtenäiskoululta tavoitetut koulunkäynninohjaaja Mari Timonen sekä viidettä luokkaa käyvä Leevi Virtanen eivät olleet aiemmin kuulleet kaakaokärryistä. Leevi kuitenkin tykästyi kuumaan juomaan siinä määrin, että otti hetken päästä toisenkin kupin.

–Tämä on ihanaa. Meillä on kotonakin kaakaota, mutta ei tule koskaan keiteltyä.