Sahatavaran tuotanto rullaa tasaisesti – Hyvä talvi edesauttaa puunkorjuuta

0
Sahojen suhdannetilanne on korona-ajasta huolimatta aika tasainen. Westaksen sahoilla on myös vältytty koronatartunnoilta ainakin toistaiseksi. Kuva: AVL:n arkisto/Asko Virtanen

KOSKI. Sahojen suhdannetilanne on korona-ajasta huolimatta ”ihan hyvä eli aika tasainen”, sanoo Westas Groupin toimitusjohtaja Pekka Kopra.

Sahatavaralla on riittänyt kysyntää niin Suomessa kuin vientimarkkinoillakin.

–Kun ei voida matkustaa, niin rahaa on siirtynyt muuhun käyttöön, esimerkiksi piha- ja korjausrakentamiseen. Tämä koskee niin kotimaata kuin Eurooppaa laajemminkin.

Talvi on ollut puunkorjuun näkökulmasta hyvä, joskin pakkaset ovat hieman hidastaneet sahojen tuotantoa.

–Westaksen sahoilla on vältytty koronatartunnoilta ainakin toistaiseksi.

Sahatavara kulkee Suomesta maailmalle konteissa, joista Kopran mukaan on ollut jossain määrin pulaa.

–Mutta siitä (konttipulasta) on tullut vuosittain tähän hetkeen ajoittunut tilanne.

Tuotanto näyttää elpyvän

Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuoren mukaan sahojen tilanne Suomessa on normalisoitumassa kahden huonon vuoden jälkeen ja viime keväänä romahtanut tuotanto näyttää elpyvän.

–Suomalaiset sahat ovat pystyneet markkinalähtöisinä toimijoina sopeutumaan kohtuullisesti toimintaympäristön muutoksiin. Kilpailijamaat ovat kuitenkin investoimassa voimakkaasti. Suomen on tärkeä pysyä tämän kisan kärkikahinoissa ja huolehtia kilpailukyvystä ja investoinneista, Merivuori arvioi.

Sahateollisuus on Suomen kuudenneksi suurin vientiala. Sen vientitulot ovat lähes 1,7 miljardia euroa.

–Myös Suomessa puurakentaminen näyttää etenevän positiiviseen suuntaan. Hallituksen hyväksymät puurakentamisen kansalliset tavoitteet nostavat puurakentamisen osuuden julkisessa rakentamisessa 45 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Sahatavaran kysyntä on Euroopan ohella kasvanut Aasiassa. Samalla Venäjä on kasvattanut ja kasvattaa sahatavaran tarjontaa.