Vuodessa tyhjästä tontista kodiksi – Emmi ja Juuso saivat oman mielen mukaisen kodin

0
Juuso Virran ja Emmi Lehtosen talonrakennusprojekti kesti noin vuoden. Lähes kaikki se mikä oli mahdollista tehdä itse, myös tehtiin itse.

AURA. Viime viikonloppu oli Emmi Lehtoselle ja Juuso Virralle erityinen. Pariskunta nukkui ensimmäisen yönsä uudessa talossaan.

Vaikka pieniä asioita on vielä tekemättä ja töitä riittää varsinkin pihalla ja autotallissa koko kesäksi, sisällä on aikalailla valmista. Aikaa kului noin vuosi.

–Aikalailla tasan vuosi sitten tontilta kaadettiin ensimmäiset puut. Rakentaminen alkoi kesällä, runko saatiin pystyyn elokuussa, Juuso Virta kertoo.

Virta on töissä rakennusalalla, joten kaikki mahdollinen tehtiin itse.

–Sähkö- ja LVI-työt ja takka ovat ulkopuolista työtä, muuten tehtiin aikalailla kaikki itse maanrakennustöistä lähtien. Kavereita on ollut paljon talkoissa, Virta kertoo.

Talo sijaitsee Ketomäenrinteellä eli Säästökallion jatkoalueella.

Kolmanneksen säästö

Kun omaa työtä on paljon, säästöä syntyy. Pariskunta laskeskelee, että täysin valmiiseen uuteen taloon verrattuna talo tuli noin kolmanneksen halvemmaksi.

–On siinä sekin puoli, ettei voi valittaa mistään, kun itse on kerran tehnyt, Virta sanoo.

Juuson kädenjälki näkyy sananmukaisesti niin pesutilojen rappauksessa kuin olohuoneen sisustusrappauksessa, Emmin taas sisäpintojen maalauksessa.

Viimeiseen vuoteen ei ole tarvinnut vapaa-ajan asioita miettiä. Kaikki illat ja viikonloput ovat kuluneet rakennuksella.

Talo on tehty pitkästä puusta Juuson työnantajan Coura Oy:n suunnitelmien mukaan.

–Malli oli heti tiedossa. Halusimme yksilappeisen talon. Se on helpompi tehdä, mutta mahdollistaa myös sen, että huonekorkeus tuo avaruutta, pariskunta tuumaa.

Asuinneliöitä on 134, rakennus on yksikerroksinen. Lisäksi on autotalli ja erillinen pihasauna. Terrassilla on kokoa saman verran kuin itse rakennuksella, 150 neliötä.

Tekniikka kehittynyt

Talossa on kolme makuuhuonetta ja yhdistetty keittiö-olohuone. Keittiö-olohuone sekä yksi makuuhuoneista on rakennuksen korkeammalla puolella. Julkisivu antaa etelään ja suuri ikkunapinta-ala tuo valoisuutta ja avaruutta olohuoneeseen. Valoa ja avaruutta korostavat vielä vaalean sävyiset sisustusratkaisut.

Nykyiset talot eroavat yksilappeisuuden ja suurten ikkunoiden ansiosta ulkonäöltään paljonkin perinteisemmistä rakennuksista, mutta eroa on myös tekniikassa.

– Talot ovat nykyisin tiiviitä höyrysulkutaloja ja ilmanvaihto on koneellinen. Meillä lämmitys on vesikiertoineen lattialämmitys, Juuso Virta kertoo.

Pariskunta valitsi sähköliittymän, missä kulutusta pystyy seuraamaan reaaliaikaisesti, mikä auttaa kulutuksen optimoinnissa.

Yhdistetty keittiö-olohuone oli varsinkin Emmin toive.

–Meillä käy paljon kavereita, joten on mukavaa, että keittiö on osa olohuonetta, hän kertoo.

Tunnelmia Instagramissa

Emmi Lehtosen ja Juuso Virran talonrakennusprojektia on voinut seurata myös Instagramissa tunnisteella koti.meille. Instagramissa pariskunta on tehnyt yhteistyötä Auran kunnan kanssa. Kehittämisjohtaja Anna-Mari Alkio on tyytyväinen yhteistyöhön.

–Ajatuksemme ovat menneet hyvin yhteen, joten on ollut kiva tehdä yhteistyötä. Emmin ja Juuson kanssa tehty yhteistyö on myös selvästi lisännyt kävijöitä omakotiauraan.fi sivustolla, Alkio kertoo.

Auraan rakentaminen selvästi kiinnostaa, sillä koti.meille -sivulla on yli 800 seuraajaa.

Alkion mukaan tonttikauppaan ollaan Aurassa panostamassa entistä aktiivisemmin. Myytävääkin riittää. Kunnalla on tontteja lähes neljäkymmentä. Järykselässä neljätoista, Pikku-Lahdossa kahdeksan ja Säästökallion alueella viisitoista.