Keskusteluapua ja mielenrauhaa – Hanna Malmi tarjoaa lyhytterapiaa kodinomaisesti lähellä luontoa

0
Kevään aikana lyhytterapeutiksi valmistuva Hanna Malmi tarjoaa keskustelutukea ja avaimia elämän solmukohtien avaamiseen.

AURA. Auralaisen Hanna Malmin kanssa voi avata elämänsä solmuja niin teekupillisen ääressä kuin kaneja paijaten tai vuohia taluttaen. Malmi valmistuu keväällä kognitiiviseksi lyhytterapeutiksi ja on käynnistänyt Mielenrauha lyhytterapiapalvelun. Asiakkaita Malmi ottaa vastaan kotinsa yhteyteen rakennetussa ”teehuoneessa”, mutta yhtä hyvin keskusteluja voidaan käydä myös ympäröivässä luonnossa tai pihapiirin eläinten seurasta nauttien.

–Olen huomannut, että usein etenkin nuorille toimii paremmin, ettei istuta paikallaan vaan mennään ja tehdään samalla jotain, Malmi sanoo.

Hän on aiemmalta koulutukseltaan lähihoitaja ja sosionomi ja työskennellyt pitkään sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla. Kokemusta on kertynyt muun muassa mielenterveys- ja päihdetyöstä, lastensuojelusta sekä nuorten ja nuorten aikuisten erityisohjaajana toimimisesta. Lyhytterapeutiksi Malmi ryhtyi opiskelemaan haluttuaan itselleen enemmän tietoa ja keinoja ihmisten auttamiseen.

Malmi määrittelee kognitiivisen lyhytterapian tavoitteelliseksi työskentelyksi, jossa keskitytään tähän hetkeen ja pinnalla oleviin ongelmiin. Erona psykoterapiaan on, ettei asiakkaan koko elämää käydä läpi. Sen sijaan lyhytterapiassa pyritään muutamaan ongelmakohtaan keskittymällä auttamaan asiakasta pääsemään eroon itselleen vahingollisista ajatusmalleista.

Malmin mukaan on oleellista oivaltaa, mikä on vain ajatusta ja tunnetta, mikä myös todellisuutta.

–Työskentelemme aktiivisesti esimerkiksi tekemällä kotitehtäviä, mutta kuitenkin asiakkaiden toiveiden mukaan, hän kertoo ja toteaa, etteivät kaikki välitä kotitehtävistä vaan toiset haluavat mieluummin työstää asioita vastaanotolla.

–Jonkin verran käytän myös mindfullnesia, mutta kaikessa toimin asiakaslähtöisesti enkä väkisin tarjoa mitään, mikä ei tunnu asiakkaasta omalta.

Apua elämänkriiseihin

Kognitiivista lyhytterapiaa Malmi suosittelee muun muassa uupumuksen, elämänkriisien, riippuvuuksien, ahdistuksen ja pelkojen hoitoon. Esimerkiksi uupumusta lähdetään purkamaan kartoittamalla syitä, jotka ovat johtaneet uupumiseen. Samalla tehdään arvotyöskentelyä ja pohditaan, miten omat arvot näkyvät nykyisessä elämässä.

–Sitä kautta alkaa ehkä löytyä asioita, joihin voi itse vaikuttaa.

Malmin mukaan usein jo se auttaa, että pysähtyy asioiden äärelle, pääsee niistä puhumaan ja alkaa itse niihin kiinnittää huomiota. Vippaskonsteja mielenterveyden ongelmista toipumiseen ei hänen mukaansa kuitenkaan ole olemassa.

Lyhytterapiassa hoitojaksot ovat joka tapauksessa lyhyitä. Malmin mukaan 2–20 käyntikertaa voi riittää. Lyhytterapiaan myös pääsee nopeasti ja joustavasti, koska se ei vaadi lähetettä. Toisaalta siitä ei myöskään saa Kela-korvauksia.

Kognitiivinen lyhytterapia on pääosin yksilöterapiaa, mutta Malmi tarjoaa myös ryhmätoimintaa. Jo käynnistyneessä Voimaa arkeesi -ryhmässä käsiteltiin hyvinvoinnin teemoja ja omia voimavaroja.