Kosken omaishoitajille taas klapisäkkejä tarjolla

0
Kosken Yrittäjät pitivät taas perinteiset klapitalkoot. Klapit lahjoitetaan omaishoitajille. Kuva: Laura Ketola.

KOSKI. Kosken Yrittäjät ovat jälleen pitäneet jo perinteeksi muodostuneet klapitalkoot. Yrittäjät tekivät omaishoitajille jaettavia 1,5 kuution klapisäkkejä yhteensä noin 35 heittokuutiota.

Kosken yrittäjien puheenjohtaja Harri Toivonen muistelee, että talkoita on pidetty ainakin kuutena vuonna. Ajatus klapien lahjoittamisesta on lähtenyt liikkeelle halusta osoittaa arvostusta omaishoitajille.

–He tekevät yhteisön kannalta arvokasta työtä, vaikkei heidän työtään palkkioissa korkealle arvostetakaan, Toivonen sanoo ja muistuttaa, että omaishoitajien työ säästää kuntia laitoshoitokuluilta.

Toivonen toteaa, ettei omaishoitajana toimiminen myöskään aina ole niin aurinkoista, vaan myös yksinäistä ja raskasta. Yrittäjät haluavatkin tempauksellaan tuoda omaishoitajille virkistystä ja hyvää mieltä.

Yrittäjien tekemät klapit jaetaan omaishoitajille syksyllä. Toivosen mukaan jakamiseen tuli viime vuonna ongelma tietosuojalain vuoksi.

–Ennen kunta antoi meille listan omaishoitajista, mutta nyt sellaista listaa ei enää mistään saa, hän harmittelee.

Listan avulla yrittäjät pystyivät tarjoamaan klapeja omaishoitajille, mutta nyt omaishoitajien pitäisi itse olla yhteydessä yrittäjiin päin, jotta klapit saadaan jaettua. Toivosen mukaan systeemi toimii huonosti näin päin.

–Viime vuonna klapien toimitus kesti kolme kuukautta ja saimme loput jaettua vasta tammikuussa. Tänä vuonna vasta neljä on ilmoittanut haluavansa klapisäkin, vaikka tiedämme, että täällä on omaishoitajia toistakymmentä.

Toivonen rohkaiseekin omaishoitajia unohtamaan ujouden ja vaatimattomuuden ja olemaan rohkeasti yrittäjiin yhteydessä, jos klapeille on tarvetta ja käyttöä. Säkkejä on jaossa yksi omaishoitajaa kohden.

–Jaamme nämä mielellämme, Toivonen sanoo.

Kosken yritykset olivat klapitalkoissa mukana laajalla rintamalla. Lahjoitettavat puut saatiin Westas Group Oy:ltä ja kuljetuksesta vastasi Puuhaukat Oy. Tilat ja kuormaajan talkoisiin tarjosi Kosken Betonielementti Oy ja klapikoneet toimitti Koneurakointi Jussi Noki ja Tapio Luhtala. Myös kunta osallistui kustantamalla klapisäkit.