Koululaiset jokivettä tutkimaan – Rotaryt lahjoittivat Tarvasjoen koululle vesirepun

0
Meeri Jämsén, Leevi Anttio ja opettaja Jenny Eppert vastaanottivat Rotareiden lahjoittaman vesirepun Raija Isotalo-Aaltoselta ja Tuomo Peltolalta.

LIETO/Tarvasjoki. Tarvasjoen koulussa päästään nyt tutkimaan jokivesiä. Liedon ja Vanhalinnan Rotaryklubit lahjoittavat kunnan kouluille vesireppuja, jotka sisältävät tarvikkeet kenttätutkimuksiin. Tuomo Peltola ja Raija Isotalo-Aaltonen Liedon Rotaryklubista kävivät lahjoittamassa vesirepun Tarvasjoen koululle.

–Vesirepun idea perustuu siihen, että sen sisällä on laitteet ja aineet, joilla voi tutkia, mitä pinnan alla on, Peltola kertoo.

Vesirepun avulla voidaan tutkia veden lämpötilaa, näkösyvyyttä, sinilevätilannetta, sameutta ja happi- sekä fosfori- ja typpipitoisuutta. Tutkimusvälineistön lahjoittaminen liittyy Peltolan mukaan Rotary-järjestön käynnissä olevaan maailmanlaajuiseen ympäristöhankkeeseen, jonka puitteissa esimerkiksi Itämeren piirissä on jo käynnistetty erilaisia hankkeita.

Biologian opettaja Jenny Eppert otti vesirepun tyytyväisenä vastaan. Eppertin mukaan biologian tunneilla on aiemmin tutkittu esimerkiksi jokien planktoneläimiä ja kasviplanktoneita, mutta kunnon välineistö jokivesien tutkimiseen on puuttunut. Hän suunnittelee käyttävänsä vesireppua ainakin vesibiologian jaksolla seitsemäsluokkalaisten kanssa.

Eppert toteaa vesirepun sopivan hyvin uuteen opetussuunnitelmaan, joka painottaa itse tutkimista ja kokemista. Hän myös uskoo vesirepun lisäävän nuorten kiinnostusta luontoon ja ympäristöön.

–Tällaiset ovat juuri sellaisia, mitkä heitä innostaa, Eppert sanoo ja toteaa nuorten motivoituvan opiskeluun paremmin, kun on jotain, mitä he pääsevät itse tekemään.

Kuudesluokkalaiset Meeri Jämsén ja Leevi Anttio ovat samaa mieltä. He tykkäävät tutkia asioita. Leeville Paimionjoki ja Tarvasjoki ovat tulleet tutuiksi kalastusharrastuksen kautta. Meerille sitä vastoin joet ovat jääneet etäisemmäksi, mutta ensi syksynä hän pääsee muiden seitsemäsluokkalaisten tavoin Tarvasjoen jokia lähemmin tutkimaan.