AURANMAA. Auranmaan Osuuspankki ja Mynämäen-Nousiaisten Osuuspankki yhdistyvät toukokuun alussa. Kahden keskisuuren osuuspankin fuusiossa syntyy pankki nimeltä OP Vakka-Auranmaa, jolla on noin 43 300 asiakasta.

Vakka-Auranmaa asettuu osuuspankkiryhmässä miltei 20 suurimman joukkoon.

Uuden pankin toimitusjohtajaksi tulee Mynämäen-Nousiaisten Osuuspankin toimitusjohtaja Lasse Vehviläinen. Auranmaan Osuuspankin toimitusjohtaja Tuomo Jokinen jää eläkkeelle toukokuun alussa.

Kahden samankokoisen pankin yhdistymistä perustellaan digitalisaation vääjäämättömällä etenemisellä. Entistä suurempi pankki haluaa tarjota asiakkailleen kilpailukykyisiä ja erityisasiantuntemusta vaativia palveluja ”nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä”.

Samalla halutaan vapauttaa aikaa asiakaspalveluun kaikissa kanavissa. Jokisen mukaan siihen ei ole pankkien kiristyvän sääntelyn myötä liiennyt riittävästi voimavaroja.

–Tavoitettavuus on äärettömän tärkeää.

Vakka-Auranmaan Osuuspankin kotipaikka on Mynämäki. Viiden pankin fuusiossa vuonna 2018 syntynyt Auranmaan Osuuspankki on jo aiemmin päättänyt, että osuuspankin konttorit pistetään vuoden päästä kiinni Pöytyällä, Marttilassa, Tarvasjoella ja Paattisilla. Näiden konttorien toiminta keskitetään Auraan, jonne pankin yrityspalvelut on jo keskitetty.

Etäasiakkaiden määrä kasvaa

–Lähes puolet pankin asiakaskunnasta ja asuntoluottoasiakkaista on varsinaisen toimialueen ulkopuolelta, niin sanottuja etäasiakkaita, tyypillisesti Turun seudulta, mutta osa on kauempaakin. Etäasiakkaiden osuus kasvaa, Vehviläinen sanoo.

Pankinjohtajien mukaan fuusio ei ole tuottanut isoja mielenkuohuja asiakaskunnassa, vaikkakin pankkikonttorien sulkemiset ovat Auranmaalla herättäneet keskustelua. Yhä isompi osa asiakkaista hoitaa pankkiasiointinsa tietoverkossa, jolloin konttoriasioinnin määrä on vähentynyt tuntuvasti.

–Asiakaskäyttäytyminen on muuttunut tosi nopeasti. Esimerkiksi 60–70 prosenttia asuntokaupoista tapahtuu niin, ettei asiakas käy pankissa, Vehviläinen sanoo.

Tuomo Jokinen on pistänyt merkille, että korona-ajan etätöiden myötä maaseudun asuntokauppa on piristynyt niin omakotitalojen kuin vapaa-ajanasuntojenkin puolella.

–Toimialueeltamme on hyvät yhteydet Turkuun ja etätöitä tehdään varmasti jatkossakin.

Pankin maksamat yhteisöverot jakaantuvat toimialueen kuntiin sen mukaan, kuinka paljon pankin henkilöstöä milläkin paikkakunnalla työskentelee. Auranmaan osalta se tarkoittaa veropottia Auralle, jossa konttori säilyy, kuten Mynämäessä ja Nousiaisissakin.

Auranmaan Osuuspankin toimitusjohtaja Tuomo Jokinen jää toukokuun alussa eläkkeelle. OP Vakka-Auranmaata alkaa luotsata toimitusjohtaja Lasse Vehviläinen.

Yhdistymiset ovat yleistyneet

Suomessa on tällä hetkellä vähän yli 130 itsenäistä osuuspankkia, Varsinais-Suomessa niitä on toistakymmentä. Sulautumisvauhti on valtakunnallisesti nopeutunut viime vuosina noin kymmenen pankin vuositahdilla. Tyypillisessä pienessä pankissa työskentelee viisi toimihenkilöä.

–Jokainen osuuspankki tekee itsenäisesti omat ratkaisunsa.

Oripään Osuuspankki ja Alastaron Osuuspankki yhdistyivät hiljattain Harjuseudun Osuuspankiksi.

Eläkkeelle jäävän Jokisen pitkä pankkiura alkoi 41 vuotta sitten kesätöillä Nousiaisten Osuuspankissa. Pöytyän Osuuspankin toimitusjohtajaksi noustelainen Jokinen tuli vuonna 2003 ja Auranmaan Osuuspankin ruoriin hän tarttui kolme vuotta sitten. Ympyrä on nyt tavallaan sulkeutunut.

–Pankkiuralle on osunut pari lamaa, 90-luvun lama oli niistä selvästi pahempi, mutta hyviä hetkiä on sentään ollut enemmän. On voinut olla mukana asiakkaiden unelmien toteuttamisessa.


FAKTA: OP Vakka-Auranmaa

Henkilöstö: 56,7
Tase: 985 milj. euroa
Asiakasliiketoiminta: 1 680 milj. euroa
Omistaja-asiakkaita: 23 926
Asiakkaita: 42 284
Omat varat 165 milj. euroa