Perinnebiotooppilaitumelta jokivarteen – Paimionjoki-yhdistys raivaa Karinaisiin Tarvasjoen varteen luontopolun

0
Paimionjoki-yhdistys tekee Karinaisiin Tarvasjoen varteen luontopolun. Härkätien 4H-yhdityksen Karinaisten metsäsalapoliisikerholaiset kävivät jo viemässä tekemiään pönttöjä luontopolun ympäristössä eläville linnuille.

PÖYTYÄ/Karinainen. Paimionjoki-yhdistys raivaa Karinaisiin Tarvasjoen varteen luontopolun. Polku on ollut suunnitteilla jo jonkin aikaa ja nyt lumien sulettua ympäristönhoitaja Henna Juntunen on käynyt avaamassa jokivarteen kulkukelpoista reittiä. Juntunen arvioi, että polulle saadaan mittaa noin kilometrin verran.

Polku tulee kulkemaan paitsi joen varressa myös Isontuvan maitotilan perinnebiotooppilaidunten läpi. Kävijöille paikka tarjoaa luontoelämyksen lisäksi mahdollisuuden maistella jäätelöä ja nauttia rakennetusta maalaismiljööstä. Polulta on helppo poiketa Isontuvan jäätelöbaariin ja samalla katsastaa Pöytyän kulttuurihistorialliseen reittiin lukeutuva Wäinö Aaltosen syntymäkodin muistokivi.

–Tämä on hieno ja vetovoimainen paikka, Paimionjoki-yhdistyksen toiminnanjohtaja Marjukka Kulmala toteaa ja kertoo, että polku on tarkoitus saada täksi kesäksi valmiiksi.

Kulmalan mukaan paikka valikoitui kohteeksi myös siitä syystä, että yhdistys pyrkii kohtelemaan Paimionjoen valuma-aluetta tasapuolisesti. Karinaisten suunnalla luontopolkua tai vastaavaa ei toistaiseksi ole valuma-alueella ollut.

Rahoitusta kylien virkistyshankkeesta

Paimionjoki-yhdistys on hakenut luontopolun rakentamiseen sekä opastauluun rahoitusta Varsinais-Suomen Jokivarsikumppaneiden teemahankkeesta, joka tähtää kylien virkistysmahdollisuuksien kehittämiseen. Samasta avustuksesta ollaan teettämässä laituria Marttilan Kumpulanrantaan. Avustushakemus on yhteensä 6000 euroa.

Lopullista päätöstä hankkeesta ei vielä pääsiäisen alla ollut tullut, mutta Paimionjoki-yhdistyksessä luotettiin avustuksen saamiseen ja käynnistettiin luontopolun raivaus. Juntusen mukaan luontopolulle tullaan lisäksi rakentamaan muutamat rappuset sekä sillanpätkä. Opastaulussa kerrotaan perinnebiotoopin hoidosta ja alueen luonnosta.

–Perinnebiotoopit ovat elinympäristöjä, joissa on valtava määrä uhanalaisia eläimiä ja kasvilajeja, Isontuvan tilan Elina Simola kertoo.

Luontopolun huolto jää tilan hoidettavaksi. Simolasta on mukava tarjota ihmisille mahdollisuus luontoelämykseen, eikä hän usko tilan lehmien häiriintyvän laitumella liikkuvista retkeilijöistä. Myöskään retkeilijöiden ei Simolan mukaan tarvitse pelätä lehmiä. Hän lupaa, ettei luontopolun laitumille laiteta sonneja eikä poikivia lehmiä, jotka mahdollisesti saattaisivat suhtautua kulkijoihin epäilevästi.

Mikäli kesän koronarajoitukset sen sallivat, Karttusen mukaan Paimionjoki-yhdistyksellä on haaveissa pitää avajaistapahtuma luontopolulla kesän aikana.