Touhutaskun taru loppuu – Kunta vei esikoululaisten myötä toimintaedellytykset kirkonkulmalaisten päiväkodilta

0
Touhutaskun päiväkoti on toiminut Auran Kirkonkulmalla vuodesta 2005 alkaen. Päiväkodin johtajan Erika Elorannan mukaan toimintaedellytykset menivät kunnan linjattua esiopetuksen kunnan omaksi toiminnaksi.

AURA. Päiväkoti Touhutasku Auran Kirkonkulmalla sulkee ovensa kesäkuun viimeinen päivä. Päiväkodin johtajan Erika Elorannan mukaan Touhutaskulta meni toimintaedellytykset esiopetuksen myötä.

Palvelusetelipäiväkotina toimiva Touhutasku menetti esikoululaiset jo viime syksynä. Tuolloin kunta päätti ikäryhmän pienuuden vuoksi, ettei mahdollisuutta esiopetukseen Touhutaskussa tarjota.

–Oletimme, että tämä on vain välivuosi, Eloranta kertoo.

Tulevana syksynä esiopetukseen on taas tulossa iso ryhmä, mutta kouluverkkoselvityksessä esiopetus on nyt kirjattu kunnan omaksi toiminnaksi.

Elorannan mukaan mahdollisuus järjestää esiopetusta on varhaiskasvatuksen järjestäjälle oleellinen tekijä, sillä perheet haluavat päivähoidolle ja esiopetukselle jatkumon. Perheet myös toivovat, että perheen eri-ikäiset lapset ovat samassa paikassa varhaiskasvatuksessa. Touhutaskun lapsista merkittävä osa on lietolaisista perheistä, jotka Elorannan mukaan valitsevat nyt mieluummin toisen hoitopaikan.

Työ muuttui kuormittavaksi

Vuodesta 2005 alkaen toiminut Touhutasku on 38-paikkainen päiväkoti. Kuluva toimintakausi on Elorannan mukaan toimittu 30 lapsella.

–Jos siitä lähtee iso osa eskariin, tulossa olevat lapset eivät sitä määrää täytä.

Kirkonkulman koulun lakkautusuhalla ei Elorannan mukaan ollut suoranaista osuutta Touhutaskun sulkemispäätökseen.

–Mutta jos koulu olisi loppunut, se olisi heikentänyt edelleen meidän toimintaedellytyksiä.

Eloranta on viime ajat kokenut yhteistyön kunnan kanssa kuormittavaksi.

–Kunnan päätöksenteko on jäänyt viime tippaan ja kaikki on muuttunut epävarmaksi. Fokus on mennyt perustyöstä muuhun, Eloranta sanoo ja toteaa työnteon mielekkyyden tästä kärsineen, mikä on yksi syy luopumispäätökseen.

Adressi Touhutaskun puolesta

Touhutaskussa on Auran varhaiskasvatuspäällikkö Anita Peltosen mukaan tällä hetkellä 24 lasta, joille kunnan tulee löytää hoitopaikka. Kunnalliseen varhaiskasvatukseen Pääskynpesän päiväkotiin heitä ei saada mahtumaan, mutta Auran keskustassa sijaitseva Pilke-päiväkotien Kurki ei Peltosen mukaan ole täynnä.

–Selvittelemme asiaa parhaillaan, Peltonen sanoo ja kertoo asian tulevan sivistyslautakunnan käsiteltäväksi 11. toukokuuta.

Peltosen mukaan selvityksessä ovat Kurjen lisäksi muutkin palvelusetelipäiväkodit, mikä tarkoittaa, että Aura saattaa sijoittaa lapsia kunnan ulkopuolelle varhaiskasvatukseen.

Touhutaskun puolesta on perustettu nettiadressi, jossa toivotaan kunnan vuokraavan Touhutaskun tilat osaksi kunnan palvelutarjontaa heinäkuusta 2021 alkaen ja palkkaavan nykyiset työntekijät. Adressi löytyyadressit.com-nettisivustolta. Touhutaskun tilat omistava Eloranta sanoo olevansa valmis kunnan kanssa tiloista neuvottelemaan.