Auran kivikoulun elinkaari alkaa olla lopussa

0
Auran kivikoulu alkaa olla elinkaarensa päässä eikä rakennuksen kellarikerrosta voida enää käyttää opetukseen ilman korjauksia. Tekninen lautakunta esittää teknisen työn opetuksen siirtämistä ja kellarikerroksen jättämistä pois käytöstä.

AURA. Auran kivikoulu alkaa tulla tiensä päähän. Tekninen toimi arvioi, että 1950-luvun alussa valmistuneella rakennuksella on elinkaarta jäljellä viidestä kymmeneen vuotta. Tehtyjen kuntokartoitusten ja sisäilmaselvitysten perusteella kivikoulun kellarikerroksessa ei enää ensi lukukaudella voi opetusta järjestää, eikä laajoja peruskorjauksiakaan rakennukseen kannata lähteä tekemään.

Armas Puolimatkan ensimmäisiin rakennusprojekteihin lukeutuvassa rakennuksessa opetetaan tällä hetkellä luovia aineita. Kellarikerrosta on käytetty teknisen työn opetukseen, jota tekninen lautakunta esittää nyt siirrettäväksi kerrosta ylemmäs. Kuvaamataidon luokka aiotaan siirtää teknisen työn tieltä koulun muihin tiloihin. Teknisen johtajan Kari Tuohen mukaan kuvaamataidon tiloiksi on pohdinnassa kirjaston yhteydessä oleva galleria-tila.

Muina vaihtoehtoina lautakunta harkitsi teknisen työn siirtoa kivikoulusta koulun muihin tiloihin, parakkikoulun hankintaa väistötiloiksi tai kellarikerroksen tiivistyskorjausta.

–Toiminnan siirto koulun muihin tiloihin on vaikeaa, sillä kaikissa tiloissa on kova käyttöaste ja muita tiloja ei ole suunniteltu näille oppiaineille, Tuohi toteaa.

Tuohen mukaan teknisen työn tiloista ei toistaiseksi ole tullut virallisia sisäilman haittailmoituksia, mutta monia ongelmakohtia on tiedossa. Muun muassa kellarin ulkoseinässä on todettu mikrobikasvustoa. Lisäksi alapohja on märkä ja maaperästä nousee kellarikerrokseen kosteutta. Ulkoseinä ja alapohjarakenteet eivät myöskään ole tiiviitä joten vaarana on, että sitä kautta kellariin voi tulla epäpuhtauksia.

Uudet tilat suunnitteille

Mikäli kunnanhallitus ja valtuusto päätyvät teknisen lautakunnan esityksen kannalle, teknisen työn tilat pyritään Tuohen mukaan siirtämään ensi lukukauden alkuun mennessä. Kivikoulun vähissä olevien käyttövuosien vuoksi teknisen työn luokan siirto kerrosta ylemmäs on joka tapauksessa vain väliaikaisratkaisu. Tekninen lautakunta esittääkin kunnanhallitukselle ja valtuustolle, että uusien tilojen hankkimista ryhdytään valmistelemaan perustamalla hanketyöryhmä tiloja suunnittelemaan.

Ennen uusien tilojen saamista kivikoulussa joudutaan kuitenkin tekemään pieniä korjaustöitä teknisen työn luokan siirron lisäksi. Tänä vuonna rakennuksessa muun muassa korjataan vuotava vesikatto ja ikkunapeltejä. Ikkunoitakin kunnostetaan yhteistyössä Käyrän avovankilan kanssa. Lisäksi kivikoulussa vaihdetaan akustiikkalevyjä.