Kevään ylioppilas Leevi Lehtovaara: ”Lukio oli mukava kokemus”

0
Leevi Lehtovaaran tähtäin on diplomi-insinöörin koulutuksessa Tampereella tai Turussa. (kuva: Asko Virtanen)

MARTTILA/Ollila. Marttilalainen Leevi Lehtovaara on yksi tämän kevään ylioppilaista Kosken lukiossa. Lehtovaara on tyytyväinen sekä kolmivuotiseen lukio-opiskeluun että ylioppilaskirjoitusten tulokseen.

–Kirjoitin seitsemän ainetta, kolme eximiaa ja neljä magnaa. Kirjoitukset menivät niin kuin odotinkin eli ihan hyvin, Lehtovaara kertoo.

Lukiota hän luonnehtii ”mukavaksi kokemukseksi”.

–Oli hyvä valinta mennä lukioon. Kosken lukiossa on hyvä yhteishenki ja opettajat ovat mukavia. Opetus on yksilöllistä ja apua saa niin paljon kuin tarvitsee, Lehtovaara kertoo.

Koska lukio on pieni ja ”kaikki tuntevat kaikki”, kavereitakin on eri luokka-asteilta.

–Itsellänikin on kavereita myös kakkoselta. On hyvä, että lukioon tulee opiskelijoita myös Jokioisilta ja muualta ympäristökunnista. Kauempaa tulleista tuli uusia kavereita vanhojen tuttujen lisäksi, joiden kanssa on ollut samassa koulussa ala-asteelta saakka.

Mukavasti miettimisaikaa

Myös käytännön syyt suosivat Kosken lukiota. Ollilassa asuvan Lehtovaaran kotoa on 20 metriä bussipysäkille ja vähän kauempaa kymppitietä kulkee vielä lisää linjoja.

Lehtovaaran mukaan lukio sopii hyvin myös niille, joiden tähtäin ei ole yliopistossa.

–Jos on joku tietty linja amiksessa, mihin tahtoo niin tietysti kannattaa hakeutua suoraan sinne, mutta jos ei ole, lukio antaa mukavasti lisää miettimisaikaa, hän kertoo.

Korona löi leimansa Lehtovaaran lukio-opintoihin, mutta etäopiskelussa oli sekä hyviä että huonoja puolia.

–Etäopiskelussakin sai tukea ihan hyvin ja päivärutiini tuli vapaammaksi. Itse kuitenkin opiskelen mieluummin kasvotusten, hän kertoo.

Kohti Tamperetta

Lehtovaaran seuraava tähtäin on reipas ulkoliikunta Säkylän mäntykankailla, mutta sen jälkeen suuntana on Tampere tai Turku.

–Haen opiskelemaan rakennustekniikan diplomi-insinööriksi. Tampere on ensisijainen vaihtoehto ja toissijainen Turun yliopisto, mistä voi myös valmistua nykyään diplomi-insinööriksi, Lehtovaara kertoo.

Rakennusala kiehtoo, sillä Lehtovaaralla on jo kokemusta alan töistä.

Kiinnostus teknisen puolen asioihin vaikutti myös lukion valintoihin.

–Luonnontieteet kiinnostavat sekä tulevan ammatin vuoksi että ihan sinällään. Varsinkin fysiikka on kiinnostavaa ja laskeminen on minulle luontevampi tapa opiskella kuin lukea kirjasta suoraa asiaa, hän kertoo.

Papereilla korkeakouluun

Diplomi-insinöörikoulutukseen otetaan noin 70 prosenttia opiskelijoista suoraan ylioppilastutkinnon perusteella. Lehtovaara uskoo pääsevänsä opiskelemaan papereiden perusteella.

– Tieto siitä, pääseekö opiskelemaan papereiden perusteella tulee vasta paria päivää ennen pääsykokeita, mikä on tietysti huono juttu.

Matematiikan suurta painoarvoa jatko-opintoihin haettaessa hän pitää omalla kohdallaan perusteltuna, mutta ei esimerkiksi silloin, kun haetaan opiskelemaan kieliä.