Mirjami Flemmich satsaisi ohjelmien sijasta ihmisiin

0
Mirjami Flemmich kävi lonkkaleikkauksessa huhtikuun puolivälissä. Autoon istuminen ei vielä ole sallittua, mutta kokouksiin voi osallistua korona-aikana tutuksi tulleiden sähköisten yhteyksien välityksellä.

PÖYTYÄ/Yläne. Pitkän luottamushenkilöuran taakseen jättävä Pöytyän kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen jäsen Mirjami Flemmich (vas) sanoo aina koettaneensa edistää huonompiosaisten ihmisten asioita sekä sosiaalityöntekijänä että luottamustoimissa.

Flemmich kokee, että heikommassa asemassa olevien olot eivät ole vuosien mittaan suuresti kohentuneet. Lastensuojelun saralla puhutaan yhä samoista ongelmista kuin kymmenen vuotta sitten.

–Kun ihmiselle annetaan aikaa ja häntä kuunnellaan, sillä saadaan paljon aikaiseksi. Onko painopiste mennyt väärään suuntaan, kun kunnassa pitää tehdä kauheasti hallinnollisia ohjelmia eri väestöryhmille? Paperien sijasta ihmiset tarvitsevat aikaa.

Flemmich myöntää, että kehitystäkin sosiaalipuolella on tapahtunut esimerkiksi sähköisessä asioinnissa, joka on tuonut tullessaan joustavuutta.

Lähipalvelut ovat tärkeitä

Laajan Pöytyän osalta Flemmich sanoo, että lähellä ihmistä olevat palvelut, etenkin terveyspalvelut, ovat kaikkein tärkeimpiä.

–Joku nekin kustannukset, esimerkiksi taksikyydit, maksaa, jos lähipalvelut viedään kauas.

Flemmichin mielestä ainakaan Yläneen pään luottamushenkilöt eivät ole koettaneet kampittaa kunnan muiden osien hankkeita. Sen sijaan Yläneen palvelujen puolesta on välillä saanut tehdä kovastikin töitä.

Yläne ja Pöytyä löivät hynttyyt yhteen vuonna 2009.

–Eivät asiat aivan ihanteellisesti ole aina menneet, mutta hyvä näinkin. Joka kuntakeskukseen on panostettu, muttei kaikkea voi saada kerralla. Yläneelle on saatu palvelukeskus Kartanokoti ja uutta päiväkotia rakennetaan.

–Kaikesta rakentamisesta huolimatta kunta ei tule koskaan valmiiksi. Aina riittää jotain tekemistä.

Keskustan kautta vasemmalle

Flemmich on kotoisin Maarian kunnasta, joka liitettiin Turkuun 1960-luvulla. Yläneen luottamustehtäviin hän lähti keskustan riveissä asuessaan Rannanmäessä. Kansanedustajaehdokkaana hän oli vuonna 1999 ja keräsi 1 380 ääntä.

Keskustapuolueen Flemmich jätti keväällä 2008 ja siirtyi ensin sitoutumattomaksi ja sittemmin vasemmistoliittoon.

–Vaihdoksesta tullut palaute oli pääosin positiivista. Ei moitittu. Moni keskustalainenkin vain lähinnä harmitteli sitä.

Kuntavaaleissa Flemmich ei ole enää ehdolla – ainakaan tällä kertaa.

–Sitä ei tiedä vaikka joskus vielä innostuisi. Nyt ajattelin, että voisi sitä jotain muutakin tehdä ja harrastaa.

Pöytyän vasemmistoliitolla on kuntavaaleissa vain kaksi ehdokasta.

–Toivoin kyllä, että Yläneeltäkin olisi joku innostunut lähtemään ehdolle.

–Pelkään pahaa, että näissä oloissa äänestysprosentti jää viimekertaista alemmaksi. Äänestäjät ovat tottuneet kohtaamisiin kasvotusten ehdokkaiden kanssa. Nyt niitä tapahtumia ei koronan takia oikein ole tarjolla.

Kehittymisen paikka jäi käyttämättä

Kunnanjohtaja Anu Helinin irtisanoutumiseen johtaneen tapahtumaketjun osalta Flemmich sanoo olleensa salailun sijasta avoimuuden ja oikea-aikaisen tiedottamisen kannalla.

–Tapaus oli kaikkiaan harmittava ja aikaa vievä. Luottamushenkilöt olivat kyllä jo aiemmin kiinnittäneet huomiota kunnan toimialajohtajien tiuhaan vaihtumiseen.

Flemmich sanoo kritisoineensa kunnanjohtajaa siitä, että tämän ohjaus luottamushenkilöiden suuntaan oli voimakasta. Roolit tahtoivat mennä sekaisin.

–Työterveyslaitoksen selvityksessä ei silti tullut ilmi mitään maata kaatavaa. Tuotiin esiin myös hyviä asioita. Lähtökohta oli hyvä, mutta selvitystä ei päästy käsittelemään. Kehittymisen mahdollisuus jäi käyttämättä.

Kehutuin valtuutettu

Auranmaan Viikkolehden Pöytyän kunnanvaltuutetuille tekemässä kyselyssä (AVL 11.5.) Mirjami Flemmich sai valtuutetuista selvästi eniten kehuja valtuustokollegoiltaan.

–Totta kai tulos ilahdutti, lämmitti mieltä ja yllätti, vaikka sellaisia viestejä on tullut pitkin matkaa. Luottamustoimissa tuntuu joskus siltä, ettei ehdotusta voida kannattaa, kun se tulee poliittisesti väärältä suunnalta.

–Allekirjoitan senkin arvion, että kestän kyllä, jos muut päättävät toisin. Siihen on vain tyydyttävä, mutta tarvittaessa päätökseen voi jättää eriävän mielipiteensä.

 


KUKA?

Nimi, ikä, paikkakunta: Mirjami Flemmich, 63, Pöytyä/Yläne
Ammatti: sosiaalityöntekijä
Koulutus: valtiotieteiden maisteri, sosiaalityöntekijä
Tärkeimmät luottamustoimet: Yläneen kunnanvaltuusto 1993–2008 (puheenjohtaja 1995–2008), Pöytyän kunnanvaltuusto 2009–2021, Pöytyän kunnanhallitus 2013–2021, pienten kuntien neuvottelukunnan (Kuntaliitto) puheenjohtaja 1997–2008, sairaanhoitopiirin hallitus 2017–2021.
Tärkeimmät saavutukset ja työtehtävät: asiakastyö sosiaalityöntekijänä. Erilaisia sosiaalialan työtehtäviä vuodesta 1981. Paattisten huoltokodin sosiaalityöntekijä 1982–1989, johtaja 1989–1999. Sosiaalityöntekijä puolustusvoimissa 1999–
Perhesuhteet: aviomies, aikuisia lapsia viisi (omat kolme ja miehen kaksi), lastenlapsia kolme.
Harrastukset: käsityöt, lukeminen, pihatyöt.
Motto: Saadakseen jotain uutta, pitää osata luopua jostain vanhasta.