Pieneksi jäi

0

Riihikosken yhtenäiskoulun taloudellinen loppuselvitys kertoo, että uudisrakennuksen rakentaminen ja vanhan osan täydellinen saneeraus tulivat maksamaan yhteensä 11,3 miljoonaa euroa.

Hankkeessa oli monta mutkaa matkassa. Alkuperäistä suunnitelmaa pienennettiin säästöjen saavuttamiseksi ja vanhan osan täydellinen saneeraaminen tuli jonkinlaisena yllätyksenä. Tosin arvattavissa oli, että kun 1970- ja 1990–luvuilla rakennettua vanhaa koulurakennusta ryhdytään saneeraamaan, työt eivät lopu aina siinä kohtaa mihin niiden on arveltu loppuvan.

Oman lisänsä koulun rakentamisprojektiin toi se, että rakennus noudattaa uuden opetussuunnitelman tavoitteita, joita monet pitävät liian optimistisena. Avarassa tilassa itseohjautuvasti opiskeleva nuori on kaunis ihanne, mutta todellisuus on usein karumpi, mikä näkyy muun muassa siinä, että erityisopetukseen tarvitaan enemmän tiloja kuin suunnitteluvaiheessa ennakoitiin.

Syksyllä osa koulun oppilaista joutuu tai pääsee opiskelemaan Kisariiheen, vaikka koulun oppilasmäärän ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä. Onneksi kansalaisopiston on mahdollista käyttää Mäkiäisten työväentaloa väistötilana. Rakennus sopinee kansalaisopiston tarpeisiin aivan hyvin.

Kunnallisissa hankkeissa on sangen tavallista, että suunnitelmat muuttuvat työn edetessä ja kustannusarviot ylittyvät. Teatteria saneeraaneilla ja Logomon siltaa rakentavilla turkulaisilla ei ole mitään syytä naureskella pöytyäläiselle koulunrakentamiselle, mutta ainakin tilantarpeen ennakoinnin suhteen projekti olisi voinut mennä paremminkin.