Vapaaehtoiset avustajat mahdollistavat tiiviin rokotustahdin Aurassa ja Pöytyällä

0
Tehosteannoksen saaneen Taina Holopaisen mukaan on hyvä, että avustajat ovat rokotuksissa paikalla. Sinikka Hutko on toiminut yhtenä vapaaehtoisista avustajista.

PÖYTYÄ, AURA. Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän rokottajien apuna on koko kevään ollut vapaaehtoisia SPR:sta, eläkeläisyhdistyksistä ja Auranmaan Latu ja Polku ry:stä. Myös yhdistysten ulkopuolelta tulevia vapaaehtoisia on ilmoittautunut mukaan.

Avustajien tehtävänä on ollut vastaanottaa rokotettavat, tarvittaessa auttaa takkia päältä ja päälle, valvoa rokotettujen vointia ja mahdollisesti vielä saatella taksiin.

–Vapaaehtoiset ovat olleet iso ja kullanarvoinen apu, Merja Männikkö kiittelee.

Vapaaehtoiset kutsuttiin avuksi Männikön aloitteesta. Hän toteaa, ettei tiivis rokotustahti onnistuisi ilman avustajia. Rokotuksiin nimittäin on varattu kullekin rokotettavalla viisi minuuttia aikaa, mutta rokotuksen jälkeen pitää jäädä vartiksi seuraamaan mahdollisia muutoksia voinnissa. Männikön mukaan järjestely on toiminut hyvin ja ollut kaikkien mieleen.

–Tämä on ollut vapaaehtoisille kivaa työtä, hän sanoo ja toteaa ihmisten olevan kiitollisia avusta että siitä, että saavat rokotteen.

Viime keskiviikkona Kyrössä sai rokotteen 56 ihmistä. Heitä vastassa oli Sinikka Hutko, joka kertoi olleensa apuna kerran viikossa.

–Tämä on ollut todella mukavaa hommaa, kun on pystynyt auttamaan sekä hoitohenkilökuntaa että rokotettavia. Hyvän vastaanoton olemme saaneet, Hutko sanoo.

Tehosterokotuskierroksen alkaminen on tuonut avustajille taas enemmän tekemistä, kun ikäihmiset ovat tulleet hakemaan toista rokotettaan. Hutko esimerkiksi kertoo tarkkailevansa ikkunasta, jos rokotuksiin on tulossa huonosti liikkuvia, ja menevänsä heitä vastaan.

Männikkö toteaa ihmisten sopeutuneen hyvin ”liukuhihnarokotuksiin” ja ottaneen hienosti huomioon ohjeet rokotuksiin saapumisesta. Eräskin naisihminen oli hänen mukaansa laittanut päälleen olkavarren paljaaksi jättävän paidan ja nimittäneen paljettikirjaillun puseronsa rokotuspaidaksi.