Farid Harala haravoi ääniä yli puoluerajojen

0
Farid Harala astelee Pöytyän valtuustoon entistä tuntuvasti suuremman äänestäjäjoukon tuella.

PÖYTYÄ/Rahkio. Perussuomalainen pienyrittäjä Farid Harala nousi kuntavaalien tarkistuslaskennassa Pöytyän toiseksi ääniharavaksi. Sekä Haralan että Ilkka Rantalan (kok) äänimäärä on 205.

Harala oli ensimmäistä kertaa ehdolla neljä vuotta sitten. Hän meni tuolloin valtuustoon 75 äänellä.

–Tämänkertainen äänimäärä oli täysi yllätys. Olen siitä itsekin hyvin ihmeissäni. Vastuu painaa – hiukan jopa hirvittääkin.
Harala kokee, että häntä äänestettiin tällä kertaa yli puoluerajojen.

–Varmaankin siihen ovat vaikuttaneet asiat, joista olen kertonut: arvostellut kalliita konsulttipalveluja, koettanut estää kunnan virkistysalueiden, Kakarlammen ja Leirirannan, myyntiaikomukset ja vastustanut tuulivoiman rakentamista.

Virkistysalueiden myynnistä saatava rahasumma ei olisi Haralan mielestä missään tapauksessa kovin kaksinen kunnan mittakaavassa.

Aika moni äänestäjä on Haralan mukaan ilmaissut arvostavansa sitä, että valtuutettu saa suunsa auki kokouksissa.

–Miksi edes pyrkiä luottamustoimiin, jos ei olla valmiita ottamaan kantaa asioihin, Harala kysyy.

Hän huomauttaa, ettei ole valtuustossa itsensä takia, vaan edustamassa kuntalaisia.

–Tuulivoimaloiden vaikutusalueella asuvat ihmiset ovat niiden vaikutuksista aika huolissaan. Omaankin talooni kantautuu Marttilan tuulivoimaloista jatkuva matala rytke, joka pistää korvat lukkoon.

Yhteistyössä eteenpäin

Vahvasta henkilökohtaisesta suosiosta huolimatta Harala painottaa, että kuntapolitiikassa asioista päätetään yhdessä. Yhdessä päättämiseen kuuluu kompromissien tekeminen. Mikään puolue ei saa kaikkia haluamiaan asioita läpi, jostain on joustettava.

–Kaikki pitävät omia näkemyksiään oikeina. On tärkeää, että valtuustossa on edustettuna läpileikkaus erilaisia mielipiteitä ja eri alojen osaajia.

Tulevan valtuustokauden suuriin asioihin kuuluu, miten sote-uudistus vaikuttaa paikallisiin terveyspalveluihin.

–Terveyspalvelujen keskittäminen isoihin asutuskeskuksiin on huonoa kehitystä. Kyllä ne palvelut pitäisi pyrkiä säilyttämään lähellä – joka taajamassa.

–Kunnan rahankäyttöä pitäisi hillitä, jotta peruspalvelut voidaan turvata. Veroprosentit ovat jo nykyisellään kipurajalla ja asukaskohtaista velkaa alkaa olla aika paljon. Se on tiukka paikka jättikokoisten investointien keskellä.

Odotukset korkealla

Uuden kunnanjohtaja Mika Joen suhteen Haralan odotukset ovat korkealla.

–Olen kuullut, että hän pystyy miettimään ja esittämään ratkaisuja omavaraisesti, ilman kalliiden konsulttien apua. En hyväksy rahankäyttöä ulkopuolisiin asiantuntijapalveluihin kuin poikkeustapauksissa.

Tulevan valtuustokauden luottamustointen paikkajaosta on Haralan mukaan jo keskustelu alustavasti poliittisten ryhmien kesken. Hän on nykyisin valtuuston II varapuheenjohtaja.

–Toivon pääseväni kunnanhallitukseen, mutta se ratkeaa neuvotteluissa. Näyttää kyllä, että hyvä yhteistyö saadaan aikaiseksi.

Mikä perussuomalaiset sitten erottaa esimerkiksi kokoomuksesta tai keskustasta?

–Perussuomalaiset pitävät tavallisten ihmisten puolta tukevammin kuin muut, Harala vastaa.