Luonto lähellä

0

Kesän koittaessa muutun osittain kaksikotiseksi, kiitos pienessä saaressa olevan perikunnan mökin.

Tänä vuonna luonto on tullut mökillä todella lähelle, suorastaan iholle, sillä erilaisia hyttysiä tuntuu olevan monikymmenkertaisesti normivuosiin verrattuna. On tällä tietysti hyvätkin puolensa: kirjosiepot sun muut siivekkäät voivat paksusti.

 

Kirjosieppoperheethän eivät piittaa perinteisestä parinmuodostuksesta, vaan yhtä pesuetta ruokkimassa on naaraan lisäksi parhaimmillaan useampia koiraita. Välillä pöntön suulla on suorastaan ruuhkaa, kun porukka tuo apetta nopsaan kasvavalle jälkikasvulle.

Tänä kesänä yritin pitää tarkkaan silmällä, missä vaiheessa poikaset lähtevät pöntöstä, mutta ennättivät mokomat tekemään sen tälläkin kertaa silloin, kun nukuin.

Jos kirjosieppokoiraat ovat esimerkillisiä perheenisiä, toisessa ääripäässä ovat käet, joita tuntuu olevan nyt joka niemessä notkossa ja saarelmassa.

 

Olo on välillä kuin sveitsiläisessä seinäkellokaupassa: kukuntaa aamuin, päivin, illoin ja öin.

Jos käkinaaraita on samassa suhteessa, käy sääliksi käenpiikoja. Moniko niistä pääsee kasvattamaan omia poikasiaan, jos mokoma loispesijä valtaa huolella rakennetut pikkulintujen pesät ja tekee niiden munista kokkelia pesäpuun juurelle?

Käet saisivat minun puolestani saada jo sen juhannukseksi ajoitetun vihneen kurkkuunsa, mutta muita yölaulajia kuuntelisi paljon pidempäänkin. Yllätyksiäkin yökuorossa on ollut, sillä ensimmäistä kertaa kuulin saaressamme kehrääjän laulua. Uusi tuttavuus näillä seuduilla on ainakin minulle ollut myös laulujoutsen. Kaukana ovat ne ajat, jolloin tuo lintu oli Lapin harvinaisuus.

 

Pikkulintukuoroa kuunnellessa harmittaa vain se, että laulajista tunnistaa vain pienen osan. Siksipä minulla olisikin kännyköiden ohjelmistosuunnittelijoille pieni toive. Kehittäkää ohjelma, johon voi nauhoittaa linnunlaulua ja ohjelma etsii laululle soveltuvimmat lajiehdotukset. Kukillehan tämä palvelu on jo olemassa. Riittää, kun napsaisee kännykällä kukasta kuvan, niin saa saman tien netistä valikoiman samalta näyttäviltä kukilta nimiehdotuksineen. Olisi kiva tervehtiä laulajia ihan nimeltä.

toimittaja evp
Päivi Perkiö
phperkio@gmail.com